Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 8. 2019,
12.35

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Natisni članek

grand prix Špela Rogelj Urša Bogataj Urša Bogataj Jerneja Brecl Nika Križnar Nika Križnar Maja Vtič

Nedelja, 18. 8. 2019, 12.35

4 leta, 8 mesecev

poletna velika nagrada, frenštat

Na Češkem vse v znamenju Slovenk, Križnarjeva do premierne zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Nika Križnar | Nika Križnar se veseli premierne zmage med elito. Poletno veliko nagrado je končala z istim številom točk kot zmagovalka Sara Takanaši, a z zmago manj, tako da je skupno druga. | Foto Matic Ritonja / Sportida

Nika Križnar se veseli premierne zmage med elito. Poletno veliko nagrado je končala z istim številom točk kot zmagovalka Sara Takanaši, a z zmago manj, tako da je skupno druga.

Foto: Matic Ritonja / Sportida

Na zadnji tekmi velike poletne nagrade v Frenštatu je bilo vse v znamenju Slovenk. Nika Križnar je prvič v karieri ugnala vso konkurenco, ki je bila resda okrnjena, Urša Bogataj je bila tretja, Špela Rogelj četrta, Maja Vtič pa je končala na petem mestu.

Maren Lundby
Sportal Nenavadna nesreča olimpijske prvakinje

Že po polovici finalne tekme poletne velike nagrade za skakalke v češkem Frenštatu, kjer je bila konkurenca okrnjena, je kazalo na slovenski uspeh. Nika Križnar je po prvi seriji zasedala drugo mesto, pred njo je bila le Nemka Juliane Seyfahrt, Urša Bogataj je držala tretje mesto, na petem in šestem pa sta bili Špela Rogelj in Maja Vtič. Precej spremenljivo prvo serijo, skakalke so skakale s štirih različnih zaletnih mest, je Jerneja Brecl končala na 18. mestu, Katra Komar pa na 21.

V finalu so Slovenke uprizorile eno od boljših predstav v zadnjem obdobju. Komarjeva je s 95 metri in 188,3 točke zadržala 21. mesto, Breclova je s 101 metrom in 201,6 točke skočila na 13. mesto, kar je že napovedovalo naslednje skoke. Vtičeva je s 94,5 metra in 221,6 točke pridobila eno mesto in je z naskokom postavila rezultat zadnjega obdobja s 5. mestom, tik pod zmagovalni oder se je zavihtela tudi Rogljeva, ki je v finalu pristala pri 93,5 metra, zbrala pa je 223,1 točke.

Bogatajeva je nato s 96 metri skočila na tretje mesto. Na vrhu sta ostali le še Križnarjeva in Seyfahrtova, precej bolje pa se je skok izšel Slovenki. Pristala pri 100,5 metra, kar je bilo za Nemko neulovljivo. S tem si je Križnarjeva priborila premierno zmago med elito svetovnega skakanja. Urša Bogataj je končala na tretjem mestu, v skupnem seštevku poletne velike nagrade pa ji je pripadlo četrto. | Foto: Grega Valančič/Sportida Urša Bogataj je končala na tretjem mestu, v skupnem seštevku poletne velike nagrade pa ji je pripadlo četrto. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Brez besed"

"Sem brez besed, počutim se res zelo dobro. Na tekmo sem se pripravljala enako kot do zdaj. Pred prvim skokom je bilo morda malo pritiska, saj se do vrha sliši, kako skačejo druge. Bilo je malo pritiska, ali bo šlo predaleč ali ne, a so nato dobro znižali zaletišče, da sem lahko normalno pristala. Že prvi skok je bil zelo lep, ocene so bile malo slabše, veter pa boljši, a dokazala sem, da znam skočiti tudi do rekorda. V finalu sem se pripravila še bolje, malo me je razjezilo, ker sem bila druga po prvi seriji. To mi je dalo še več zagona. Počakala sem še na skok Juliane, videla sem, da je bilo metrov premalo, in takoj sem se začela veseliti. Ekipno smo pokazali vsem narodom, da smo iz pravega testa. Kapo dol vsej ekipi. Res smo se potrudili, pokazali smo vse, kar smo lahko. Res sem vesela za današnji dan," je navdušeno razlagala Križnarjeva po premierni zmagi. Vesela je bila tudi Bogatajeva: "Super rezultati. Včeraj sem imela nekaj težav, v zadnjem obdobju malo niham, a sem zelo zadovoljna, da se je na koncu izšlo, kot se je."

Križnarjeva izenačena s Takanašijevo, Slovenkam pokal narodov

Z zmago, drugimi stopničkami na treh letošnjih tekmah, se je po številu točk tudi izenačila na vrhu skupnega seštevka, a je zmagovalka postala Sara Takanaši, ki je dobila obe prehodni tekmi. Japonka je tako dobila še sedmo izvedbo poletne velike nagrade. Skupno četrta je Bogatajeva s 160 točkami. Na 10. in 11. mestu sta končali Rogljeva (78) in Vtičeva (67).

Slovenke so po uspehu na Češkem prepričljivo slavile v seštevku pokala narodov, imajo 715 točk, druge so bile pred tem vodilne Japonke s 563 točkami, tretje pa Nemke (530).

Skakalke so imele v poletni VN skupaj štiri tekme, poleg treh omenjenih posamičnih še nastop na mešani ekipni tekmi v nemškem Hinterzartnu.

"Težko bo to ponoviti, a bomo seveda poskusili," pravi trener Zoran Zupančič. | Foto: Vid Ponikvar "Težko bo to ponoviti, a bomo seveda poskusili," pravi trener Zoran Zupančič. Foto: Vid Ponikvar

"Težko bo to ponoviti, a bomo, jasno, poskusili"

"Konkurenca je bila tu res malce okrnjena, a motivacijsko so bile punce na precej višji ravni. Sem smo prišli po zmago v pokalu narodov. Že včeraj je vse steklo, tudi danes so vse odskakale na zelo visoki ravni. Rekordni dosežki za slovensko ekipo na tekmah najvišje ravni. Težko bo to ponoviti, a bomo, jasno, poskusili," je poletno sezono strnil glavni trener slovenskih skakalk Zoran Zupančič.

Preberite še:

Tilen Bartol
Sportal Tilen Bartol novi rekorder skakalnice v Zakopanah, Slovenija peta na ekipni tekmi
Daniel Andre Tande
Sportal Norvežan si je oddahnil
Ne spreglejte