Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 8. 2019,
11.50

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

Natisni članek

grand prix smučarski skoki Maren Lundby

Četrtek, 15. 8. 2019, 11.50

4 leta, 8 mesecev

Nad Norvežane se zgrinjajo črni oblaki

Nenavadna nesreča olimpijske prvakinje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70
Maren Lundby | Maren Lundby je med treningom na Norveškem med nenavadno nesrečo utrpela pretres možganov in več odrgnin. | Foto Sportida

Maren Lundby je med treningom na Norveškem med nenavadno nesrečo utrpela pretres možganov in več odrgnin.

Foto: Sportida

Nova smola za norveški skakalni tabor, v katerem se pred novo sezono ukvarjajo s številnimi poškodbami, upokojitvami in boleznimi. Tokrat je bila v nevsakdanjo nesrečo vpletena olimpijska prvakinja Maren Lundby. Norvežanka je imela srečo v nesreči, saj poškodbe niso resnejše, bo pa izpustila finale poletne velike nagrade, kar pomeni, da si je Sara Takanaši že zagotovila prvo mesto.

Anders Fannemel
Sportal Slabe novice za Norvežane, nekdanji svetovni rekorder že končal sezono

Nič kaj prijetne novice prihajajo iz Skandinavije, kjer se nad norveški skakalni tabor še naprej zgrinjajo črni oblaki. Nova osmoljenka je aktualna olimpijska in svetovna prvakinja ter zmagovalka svetovnega pokala zadnjih dveh let Maren Lundby. Na treningu v Lillehammerju se ji je pripetila nenavadna nesreča.

24-letnica se je pripravljala na skok, pred katerim je želela znižati zaletno rampo. "Držala sem zaletišče, nato pa mi je spodrsnilo, izgubila sem tla pod nogami. Močno je deževalo, tako da je bila smučina razmočena, kar naenkrat sem ležala na hrbtu in drsela po skakalnici. Poskušala sem narediti vse, da bi se ustavila pred koncem odskočne mize, a mi ni uspelo, tako da sem padla prek. Padla sem na eno nogo oziroma koleno in nato močno udarila z glavo. Še dobro, da sem nosila čelado," je dogodek opisala nesrečna športnica.

Norvežanka je padla, še preden je bila pripravljena na skok. Želela je znižati zaletišče, a izgubila ravnotežje in tla pod nogama. | Foto: Sportida Norvežanka je padla, še preden je bila pripravljena na skok. Želela je znižati zaletišče, a izgubila ravnotežje in tla pod nogama. Foto: Sportida

Pretres možganov, močno potolčeno koleno

Norvežanka se pri padcu s skakalnice ni resneje poškodovala. Utrpela je pretres možganov in več udrgnin, koleno pa naj bi bilo le močno potolčeno. "Verjetno bodo bolečine prisotne več tednov, a v nekaj dneh se že lahko vrnem na treninge. Težko je reči, kdaj bom spet v popolnem pogonu, saj bomo treninge prilagajali," je po četrtkovih pregledih dejala Lundbyjeva.

"V vseh teh letih sem na skakalnicah videl že marsikaj, a nihče ne pričakuje, da se bo zgodilo kaj takega. Zdaj je v najboljših rokah. Verjamem, da se bomo vsi iz tega nekaj naučili in da bo Maren kmalu spet na skakalnici," pa je dogajanje komentiral športni direktor Clas Brede Bråthen.

Lundbyjeva bo izpustila finale velike poletne nagrade, kar pomeni, da si je Sara Takanaši že zagotovila prvo mesto.

Bjoern Einar Romoeren
Sportal Bjoern Einar Romoeren se bojuje z zahrbtno boleznijo #video

Serija negativnih dogodkov

Vikingi so imeli že v zadnji sezoni precej težav s poškodbami in boleznimi. Danielu-Andreju Tandeju so diagnosticirali Stevens-Johnsonov sindrom, ki pri bolniku povzroči luščenje pokožnice od usnjice ter vrhnjice sluznic, čemur sledi vdor mikroorganizmov. Slednji se je po vrnitvi nato poškodoval in moral izpustiti svetovno prvenstvo.

Anders Fannemel je le eden od norveških osmoljencev. Julija si je poškodoval kolenske vezi in moral prečrtati novo sezono. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Anders Fannemel je le eden od norveških osmoljencev. Julija si je poškodoval kolenske vezi in moral prečrtati novo sezono. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Skupil jo je tudi eden največjih osmoljencev Andreas Stjernen, ki je še pred koncem lanske sezone napovedal konec kariere. Tik pred njim je zaradi kopice poškodb tekmovalne smuči v kot za vselej postavil tudi Kenneth Gangnes. Sredi julija nova smola, nekdanji svetovni rekorder Anders Fannemel si je v pripravah na novo tekmovalno obdobje poškodoval koleno, se odpravil na operativni poseg in prečrtal tekmovanje v sezoni 2019/20.

Norvežane pa je pretreslo tudi priznanje nekdanjega odličnega skakalca Bjoerna-Einarja Romoerna, da se bojuje z rakom.

Preberite še:

Urša Bogataj
Sportal Bogatajeva tik pod zmagovalnim odrom
Timi Zajc
Sportal Zajc se je vrnil in spet ugnal vso konkurenco

 

Ne spreglejte