Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
2. 3. 2017,
9.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Jernej Damjan Jurij Tepeš Anže Lanišek Anže Lanišek Lahti 2017 Kamil Stoch Stefan Kraft medalja

Četrtek, 2. 3. 2017, 9.30

6 let, 7 mesecev

Peter Prevc spet užival

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Peter Prevc Lahti 2017 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Skakalci imajo danes zadnjo priložnost, da si na nordijskem svetovnem prvenstvu v Lahtiju priskačejo odličje na posamični preizkušnji. Naš adut je Peter Prevc, ki je na večji napravi dobro razpoložen. V sredo mu je uspelo najti, kar skakalci iščejo.

"Z obema skokoma sem zelo zadovoljen. Bila sta lahkotna. V zraku sem čutil zrak, ki me je držal. Potem med skakanjem uživaš. To je to, kar skakalci iščemo," je po sredinih skokih za nacionalno televizijo dejal Peter Prevc.

Najboljši je bil pri poskusnem skoku (125,5 metra), pri kvalifikacijskem pa je imel s 127,5 metra drugo daljavo, a bi se pohvalil z najboljšim rezultatom, saj je imel od zmagovalca kvalifikacij Anttija Aalta (128,5 metra) slabše vetrovne razmere.

Posamična tekma se bo začela ob 17.30

Stoch: Težko sem držal ravnotežje

Kamil Stoch na tem prvenstvu še nima medalje. Ali bo do nje skočil danes? | Foto: Sportida Kamil Stoch na tem prvenstvu še nima medalje. Ali bo do nje skočil danes? Foto: Sportida Tisti skakalci, ki so imeli nastop na tekmi že zagotovljen, pa so v sredo nastopili bistveno slabše od našega skakalnega šampiona. Povsem ob koncu je zaletna smučina zaradi snega in dežja popuščala, saj sta imela Stefan Kraft in Kamil Stoch bistveno slabšo zaletno hitrost in sta bila posledično krajša.

"Razmere so bile kar zanimive. Spodaj je bil dež, na vrhu skakalnice je snežilo. Morda je bil moker sneg, ki se je nabiral na naletni smučini. Naredile so se kepe, ampak mi je očitno to ustrezalo," se je Peter zasmejal.

"Včeraj so bile najtežje razmere v Lahtiju. Najbolj všeč mi je, ko je lepo hladno vreme, smučina pa hitra. V sredo je bilo povsem drugače. Zaradi smučine sem težko držal ravnotežje, vendar vem, na čem moram delati in kaj v takšnih razmerah narediti," je za skijumping.pl dejal Stoch.

Slovenska četverica na tekmi

Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan in Anže Lanišek

Sta se Nemca uštela?

Avstrijec Stefan Kraft se je na srednji napravi povzpel na vrh. Kako bo na večji skakalnici? | Foto: Reuters Avstrijec Stefan Kraft se je na srednji napravi povzpel na vrh. Kako bo na večji skakalnici? Foto: Reuters Da so imeli skakalci na zaletni smučini nenavadne pogoje, je izpostavil tudi Jernej Damjan: "V skokih velikokrat ni tako, kot si sam zaželiš. Zaletna smučina je bila čudna. Občutek drsnosti je bil vse prej kot leden. Kot bi se peljal po pesku, a je bilo za vse enako."

Danes v Lahtiju sodeč po vremenski napovedi padavin ne bo, naj bi se pa nekoliko okrepil veter.

V ospredju lahko zato spet pričakujemo najboljše skakalce. Zlati s srednje skakalnice Kraft kljub nekoliko slabših sredinih skokih spada med osrednje favorite za novo odličje, kar je pokazal na torkovem treningu, pri  katerem je imel pri zadnjem poskusu s 131,5 metra najboljši dosežek.

Zanimivo bo videti, kaj bosta prikazala nemška skakalca Andreas Wellinger in Markus Eisenbichler, ki sta se na manjši napravi razveselila srebrnega oziroma bronastega odličja, na veliki pa na prvih dveh treningih nista skakala. Nastopila sta šele v sredo, ko so bile razmere slabše, v njih pa se nista znašla.

Prevc se je lani spogledoval z zmago v Lahtiju, potem pa …

Lani se je v Lahtiju spogledoval z zmago, nato pa v drugi seriji po napaki pristal na petem mestu. | Foto: Getty Images Lani se je v Lahtiju spogledoval z zmago, nato pa v drugi seriji po napaki pristal na petem mestu. Foto: Getty Images In kdo je zadnji zmagovalec na veliki napravi v Lahtiju? V svetovnem pokalu je to lani uspelo Avstrijcu Michaelu Hayböcku, ki je bil tesno bitko z Norvežanom Danielom Andrejem Tandejem. Naš Peter Prevc je bil peti in za vsega 0,8 točke zgrešil prostor na odru za zmagovalce.

Po prvi seriji je bil z naskokom prvi. Pred drugim Tandejem je vodil za kar sedem točk. Glavni trener naše reprezentance Goran Janus je tudi v drugo Petra spustil z enega zaletnega mesta nižje, vendar se takrat izračun ni izšel. Zaradi slabšega skoka je pristal pri 123 metrih in bil za pol metra prekratek, da bi mu zaradi znižanja zaletnega mesta upoštevali dodatne 4,8 točke.

Slovenski skakalni as v tem finskem skakalnem središču v karieri še ni stal na zmagovalnem odru. Mu bo uspelo nanj skočiti danes?

Ne spreglejte