Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 6. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Planica Planica Kontinentalni pokal Kranj priprave

Petek, 30. 6. 2017, 12.00

6 let, 6 mesecev

Priprave na olimpijsko sezono

Peter Prevc: Skoki se počasi sestavljajo. Dobro je, ko lahko spet uživaš v zraku.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
smučarski skoki trening Planica | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Lani sem imel kar nekaj težav, saj sem naredil več napačnih ponovitev in so se mi malo usidrale v glavo. Treba je bilo izkoreniniti določene stvari, da se je mišljenje spremenilo. Zdaj se vse skupaj že sestavlja, stvari gredo na bolje," pred začetkom poletnega tekmovalnega obdobja pravi Peter Prevc. Prvi tekmovalni preizkus ga čaka prihodnji petek na kontinentalnem pokalu v Kranju.

Glavnina najtežjih kondicijskih treningov (povsem konec jih seveda še ni) je že za slovensko skakalno A-reprezentanco, ki se v zadnjem mesecu že pospešeno posveča skokom. Fantje so zamenjali kar nekaj skakalnic, od Beljaka do Ramsaua, Predazza in domače Planice, v kateri trenirajo zadnje dni. Med njimi je tudi rekorder sezone 2015/16 Peter Prevc, ki je po lanskem devetem mestu v skupnem seštevku poskušal spremeniti določene stvari.

"Lani sem imel kar nekaj težav, saj sem naredil več napačnih ponovitev in so se mi malo usidrale v glavo. Treba je bilo izkoreniniti določene stvari, malo spremeniti mišljenje. Zdaj se vse skupaj že sestavlja. Glede samega treninga smo nekatere stvari dodali, kakšno vzeli. Osebno si po treningu vzamem malo več časa, da premislim, kaj je bilo dobro, kaj ne toliko, na kaj moram biti bolj pozoren, kaj mi krade energijo. Ko to razčistim, lahko na trening pozabim in se zatopim v kakšno drugo stvar, da niso v glavi vedno samo skoki," je 24-letnik po četrtkovem treningu v Planici - tam se te dni pripravljajo tudi nordijski kombinaroci -, razlagal novinarjem.

"Kar zadeva samo tehniko, je precej boljša, kot je bila pred mesecem dni. Na vsakem treningu se doda kakšen košček v sestavljanko." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Kar zadeva samo tehniko, je precej boljša, kot je bila pred mesecem dni. Na vsakem treningu se doda kakšen košček v sestavljanko." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Precej bolje kot pred mesecem

Kot pravi, gredo stvari v pravo smer: "Vzdušje je dobro. Opravili smo že kar nekaj skokov. Ni težko iti na trening in trenirati. Pretekli teden, ko smo bili v Predazzu, in zdaj, ko smo v Planici, gredo stvari na bolje. Kar zadeva samo tehniko, je precej boljša, kot je bila pred mesecem dni. Na vsakem treningu se doda kakšen košček v sestavljanko. Skoki se počasi sestavljajo. Ko je tako, je spet dobro, saj lahko spet uživaš v zraku."

Peter se zaveda, da je prostora za izboljšave še veliko. "Rekel bi, da je stopnic navzgor kar neskončno. Predvsem je treba dobiti zaupanje vase, da se vse zgodi samodejno, ti pa se lahko osredotočiš na kakšne malenkosti, ampak greš še vedno na vso moč."

Čemu na treningih posveča največ pozornosti:

 

Manj ovir

A-reprezentanca je letos skrčena z devetih na šest članov. Ob Petru jo sestavljajo Domen Prevc, ki trenirana z mlado A-ekipo, Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Anže Semenič in Anže Lanišek. Kako Peter gleda na to spremembo?

"Zdaj, ko nas je manj, ni nobenih ovir v smislu, da bi kdaj primanjkovalo časa za kakšnega tekmovalca ali da bi kdaj med treningi moral dolgo čakati. Z manjšim številom je tudi čakanja manj, pa tudi trener se lahko veliko bolj kakovostno in analitično posveti vsakemu."

Eden od četrtkovih skokov Prevca v Planici:

V težjih pogojih se hitreje vidijo njegove napake in rezerve v opremi

Poletne priprave so čas, ko je treba preizkusiti tudi opremo za novo sezono. Prevc je preizkusil okoli sedem parov novih Slatnarjevih smuči, čas za drese pa bo še prišel.

"Testiranja potekajo v redu. Iščemo še kakšne izboljšave in nekoliko težje pogoje, ker se takrat hitreje vidijo tako moje napake kot rezerve v opremi. Tudi z dresi se ukvarjamo, a ravni svojih skokov še nisem pripeljal do tega, da bi drese preizkusil. Imam pripravljene, treba jih je le še obleči in počakati na malo boljše vreme (v četrtek je v Planici deževalo, op. a.)."

V zadnji sezoni se je naučil, da ni dobro, če zapadeš v rutino. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V zadnji sezoni se je naučil, da ni dobro, če zapadeš v rutino. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ne smeš se prepustiti rutini

Čeprav zadnja sezona ni potekala po Prevčevih željah, mu je dala pomembno lekcijo. "Predvsem to, da se ne smeš nikoli prepustiti rutini, ampak moraš biti vedno z glavo povsem pri tistem, kar delaš. Morda si potem bolj utrujen, a je na koncu vredno," razmišlja deveti skakalec zadnje zime.

Pred njim je pomembna sezona, ki ob januarskem svetovnem prvenstvu v poletih prinaša olimpijske igre. Te bodo za Prevca tretje. Misli že uhajajo proti Pjongčangu. "Pred vsako olimpijsko sezono, ki je pred mano, se bolj spogledujem z olimpijskimi igrami. Je pa res, da je do tja še dolga pot in da bo treba biti potrpežljiv."

Hitro je prišel julij Prvič bo tekmovalni ritem okusil prihodnji petek na kontinentalnem pokalu v Kranju. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Prvič bo tekmovalni ritem okusil prihodnji petek na kontinentalnem pokalu v Kranju. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kmalu bo okusil tekmovalni ritem. V nasprotju z večino kolegov iz reprezentance, ki bodo prvič na tekmi sredi julija na poletni nagradi v Visli (ekipna in posamična tekma bosta 14. in 15. julija), se bo Peter med skakalno karavano preizkusil že prihodnji petek na kontinentalnem pokalu v domačem Kranju. Tam bo A-ekipa v prihodnjem tednu tudi trenirala.

"Kar naenkrat pogledaš na koledar, pa je že konec junija. Jaz bi se prestavil na konec maja. Res je hitro prišel julij. Težko je reči, kako se bodo stvari odvile, bo pa dobro malo preizkušati ter videti, kako se odzivata glava in telo."

Kolegi iz A-reprezentance bodo na dopust odšli po prvi tekmi poletne nagrade v Visli (sredi julija), on pa po avgustovskem grand prixu v Courchevelu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kolegi iz A-reprezentance bodo na dopust odšli po prvi tekmi poletne nagrade v Visli (sredi julija), on pa po avgustovskem grand prixu v Courchevelu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

O spremembi pravil

Na poletni nagradi bodo preizkusili predlog novih pravil, in sicer da najboljših deset ne bi bilo več neposredno kvalificiranih na tekmo. Vsi tekmovalci bi tako morali v kvalifikacije. O tem, ali bodo pravila obveljala tudi za zimski del tekmovanja, naj bi odločali po poletnem delu.

"Mislim, da bo to minimalna sprememba, ki prav veliko ne bo prinesla. Morda je kdo, ki je ves čas zmagoval, izpuščal kvalifikacije zaradi počitka, zdaj jih ne bo mogel. Drugače je večinoma vsak, ki je bil med najboljšimi desetimi, v kvalifikacijah skočil med 40, tako da prav velike razlike ne bo."

Ne spreglejte