Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 5. 2017,
17.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

1

Natisni članek

Peter Slatnar Domen Prevc kbm

Torek, 30. 5. 2017, 17.22

6 let, 6 mesecev

Novosti iz Cerkelj na Gorenjskem

Kaj pred novo sezono pripravlja Peter Slatnar?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

1

Peter Slatnar in Peter Prevc | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Zgodba Petra Slatnarja, inovatorja iz Cerkelj na Gorenjskem, dobiva novo poglavje. Najprej je izdeloval vezi za skakalne smuči, od lani - od umika Elana iz skakalnega športa - še same smuči. A Slatnar se pri tem ne ustavlja. Da bi med tekmeci povzročil nekaj zdrah, kot sam pravi, je zdaj za svoje najboljše skakalce izdelal še čevlje iz karbonskih vlaken. Z razvojem teh je začel že pred petimi leti, danes nam je pokazal prve modele.

Čeprav je sezona smučarskih skokov te dni na dopustu, Peter Slatnar nikakor ne počiva. S sodelavci kuje načrte za novo tekmovalno obdobje. Po vezeh in smučeh se je lotil še čevljev iz karbonskih vlaken. S temi poskuša ugoditi vsakemu posamezniku, saj imajo smučarski skakalci različne želje, tudi glede gibljivosti čevlja, kar je obrazložil v pogovoru za Planet TV.

Kakšne so novosti?

Kako bo pomagal Domnu Prevcu?

Posvetil se je tudi čevlju za Domna Prevca, za katerega je znano, da mu smuči pogosto "povleče" za ušesa, s tem pa skrajša skok oziroma polet.

"Domen ima to srečo ali pa smolo, da je zelo gibljiv v gležnju. Lahko ga toliko upogne, da je že preveč. Za sam počep po naletu to ni ovira, je pa ovira v zraku, saj ima smuča svojo moč. Smuči mu gredo za ušesa, s tem pa izgublja na velikanki po 15, 20 metrov," o Domnovi težavi pove Slatnar, ki je našel rešitev. Kakšno, si poglejte v videu.

Rešitev za Domna Prevca:

Odločajo že malenkost

Do nekaterih sprememb je prišlo tudi na samih smučeh, na katerih sta brata Prevc že v prvi sezoni dosegla pet zmag, Sara Takanaši pa je osvojila veliki kristalni globus.

"Zgornja obloga je iz drugačnih materialov, lažje se jih očisti, lažje je z njimi delati. Notranjost smuči je, vsaj v tem delu, kjer je okovje, še močnejše. Na drsni podlagi je dodatni karbon. V poletnih mesecih, ko je keramični smučina, se smuči lahko zelo uničijo. Satje se je zmehčalo, na drsni podlagi se je pojavil kot nekakšen mehur, kar smo zdaj popravili," pripoveduje Slatnar.

Ob tem opozarja še na to, kako pomembni so detajli, ki lahko prinesejo ali odnesejo uspeh: "Delamo na vseh materialih, mikrodelih, poskušamo jih popraviti in izboljšati, saj o uspehu odločajo malenkosti."

Novosti pri smučeh:

Podrobno o čevljih:

Ne spreglejte