Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
24. 3. 2017,
20.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Planica Planica

Petek, 24. 3. 2017, 20.19

6 let, 7 mesecev

Peter Prevc o petkovem nastopu

Peter Prevc ni jezen, a ga črviči

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Peter Prevc | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Za najboljšo slovensko uvrstitev na petkovi tekmi v smučarskih poletih v Planici je poskrbel Peter Prevc. Osvojil je 10. mesto, a je bil z nastopom le delno zadovoljen. Prepričan je, da zmore leteti dlje, a mu nekaj manjka. Navijači bi mu lahko priskočili na pomoč.

Slovenski orli so v zadnjih letih z zmagami in vrhunskimi nastopi razvadili navijače. Na letošnji uvodni tekmi, ki jo je v petek dobil Avstrijec Stefan Kraft, se je med deset najboljših zavihtel le en domači letalec. To je bil Peter Prevc.

Solidni poleti, a brez presežkov

S številko 38 se je uvrstil na deseto mesto. | Foto: Vid Ponikvar S številko 38 se je uvrstil na deseto mesto. Foto: Vid Ponikvar Pred slabim letom je pred presrečnim občinstvom v Planici prejel veliki kristalni globus, tokrat pa je pristal na repu najboljše deseterice. Na mestu, na katero spada tudi v seštevku točk svetovnega pokala.

''Deseti sem v skupnem seštevku, deseti sem bil na tekmi. Poleti so bili solidni, a brez presežkov. Manjkali so prav ti presežki, da bi spodaj dodal še kakšnih deset metrov,'' je pojasnil 24-letni Gorenjec, ki se bo v nedeljo tudi uradno poslovil od naslova skupnega zmagovalca v svetovnem pokalu.

Čakata ga še zadnji tekmi za svetovni pokal. Najprej ekipna, nato posamična. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Čakata ga še zadnji tekmi za svetovni pokal. Najprej ekipna, nato posamična. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V tej sezoni bo nastopil še dvakrat. V soboto bo zastopal slovenske barve na ekipni tekmi, v nedeljo pa ga čaka izziv na sklepnem dejanju sezone, zadnji posamični tekmi na letalnici bratov Gorišek. Najstarejši izmed bratov Prevc pričakuje pomoč občinstva.

Sposobni so skakati dlje

Razmišlja o tem, kako bi popravil formo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Razmišlja o tem, kako bi popravil formo. Foto: Grega Valančič/Sportida Bučno je bilo že v petek, ko se je pod Poncami zbralo 16.500 ljubiteljev poletov. Peter je prepričan, da so lahko še glasnejši in številčnejši, o čemer se je dobro prepričal v prejšnjih letih.

''Upam, da bo publika dodala še nekaj, da nas malce prebudi. Da globoko v nas prebudi občutke, ki jih imamo. Fantje smo sposobni skakati daleč in umirjeno skočiti. Nekaj je treba potegniti iz zadnjega dela možganov. Če ima kdo izmed navijačev to orodje, naj ga prinese,'' je na navijače naslovil nenavadno prošnjo.

Koliko ga obremenjuje misel, da zmore več od tega, kar prikazuje, a se mu nato na tekmah ne posreči izpeljati idealnih poletov?

V nedeljo ga bo na seznamu dobitnika velikega kristalnega globusa najverjetneje nasledil Avstrijec Stefan Kraft. | Foto: Grega Valančič/Sportida V nedeljo ga bo na seznamu dobitnika velikega kristalnega globusa najverjetneje nasledil Avstrijec Stefan Kraft. Foto: Grega Valančič/Sportida

''Nisem jezen, me pa črviči, ker ne vem, na kakšen način bi to popravil,'' je zaupal ljubljenec planiškega občinstva, čigar ime je bilo zapisano na večini transparentov, s katerimi so mahali domači navijači.

Fizika ga dobesedno prizemlji

Če bi prebudil občutke, s katerimi je nastopal v prejšnji šampionski sezoni, se mu ne bi dogajale takšne težave v poletu kot se mu letos v Planici. ''Ne dobim prave postavitve smuči. Obrnejo se preveč na rob. Če se to zgodi, je manjša površina, manjša površina prinaša manjši upor. Tako nas fizika dobesedno prizemlji,'' je dejal po petkovem nastopu. Svojem predpredzadnjem v tej sezoni.
Ne spreglejte