Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
28. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

2

Natisni članek

Planica Planica Peter Prevc Peter Prevc

Torek, 28. 3. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Peter Prevc ne bo ničesar prepuščal naključju

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

2

Peter Prevc | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Po sezonah, ko se je njegova športna pot nenehno stopnjevala in dvigovala, je slovenski skakalec Peter Prevc v pravkar končani zimi doživel bolj grenke trenutke. Čeprav si je želel in poskušal vse, mu ni povsem uspelo stopiti v družbo najboljših. V njej se je najbolj smejalo Stefanu Kraftu. Peter mu privošči prav vsak uspeh, čeprav priznava, da je obenem tudi nevoščljiv.

Glavni trener Goran Janus vedno poudarja, da so zanj uvrstitve slovenskih skakalcev med najboljših deset odlične, zato pa ima letvico višje postavljeno Peter Prevc, kar je po doseženem v preteklosti povsem razumljivo.

Z 22 zmagami, od tega je do 15 zmag skočil v zanj sanjski prejšnji sezoni, je navajen stati na odru za zmagovalce. In na njem bi najraje bil, zlasti ker ve, da je tja zmožen skočiti.

V tej zimi mu je to uspelo dvakrat. Prvič povsem na uvodu v sezono v Kuusamu, kjer je bil kljub padcu v drugi seriji tretji, zmagal pa je februarja v Saporu. Zato pa je imel nadstandardno sezono Avstrijec Stefan Kraft, ki je tako kot Peter leto dni prej blestel. Osvojil je veliki kristalni globus in malega v razvrstitvi poletov, med drugim postal tudi dvakrat svetovni prvak na nordijskem svetovnem prvenstvu, povrhu vsega pa je z 253,5 metra tudi lastnik svetovnega rekorda.

"Vem, kaj doživlja Kraft"

Več analiz v novi sezoni | Foto: Vid Ponikvar Več analiz v novi sezoni Foto: Vid Ponikvar "Privoščim mu, hkrati pa nevoščljiv, ker so to res dobri občutki. Vem, kaj doživlja. Lani sem jaz nenehno stal tam, letos on. Neverjetno je, kako je izpeljal to sezono. V nedeljo je naredil nov ekstremno dolg polet. Ne vem, kaj bi bilo, če bi bila tudi druga serija," se je Prevc priklonil Kraftu.

Nato se je dotaknil svoje sezone, v kateri se je lovil in ni našel stika s samim vrhom, čeprav je v sebi čutil, da je tja zmožen priti.

"Zbral sem nekaj čez 700 točk. Več kot trikrat manj kot lani, letos je bilo 15 zmag manj, 11 stopničk manj kot lani. Če pogledam grobo statistiko, nekaj med sezono ni delovalo. Za vriskati ni, bo pa v prihodnjih dneh treba pogledati za eno leto nazaj. Kje je šlo narobe, kje je treba stvari izboljšati ... Vsako sezono smo potrpežljivo iz dneva v dan delali in čakali, kaj se bo v zimi razvilo. Zdaj bo treba več analizirati, kje smo in kaj je treba spremeniti," se je razgovoril najstarejši od bratov Prevc.

"Moral bom bolj zagristi in pri treningu biti bolj analitičen"

"Moral bom bolj zagristi in pri treningu biti bolj analitičen." | Foto: Vid Ponikvar "Moral bom bolj zagristi in pri treningu biti bolj analitičen." Foto: Vid Ponikvar Ko je beseda nanesla, ali bi rad še naprej deloval z istim trenerskim štabom, je odgovoril: "Za zdaj da. S to ekipo sem pripravljen delati. Vsi me poznajo. Vsi vedo, kje se moramo izboljšati."

Naslednja sezona bo za skakalce posebna, saj bo olimpijska. V Pjongčangu bodo spet podeljevali komplet odličij, Peter pa ima na zadnje olimpijske igre v Sočiju zelo lepe spomine, saj se je razveselil srebrne in bronaste medalje. Povrhu vsega bo na sporedu še tradicionalen boj za zlatega orla na novoletni turneji, v Oberstdorfu pa bo branil zlato medaljo s svetovnega prvenstva v poletih iz Kulma.

"Hitro se bo začela. Moral bom bolj zagristi in pri treningu biti bolj analitičen. Nič ne bomo prepuščali naključju," se je obrnil proti naslednji zimi, ki se bo sicer začela šele konec novembra, a bodo slovenski skakalci zagrizli v delo že okoli prvomajskih počitnic.

Ne spreglejte