Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
9. 2. 2013,
22.05

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Ilka Štuhec Ilka Štuhec Vanja Brodnik

Sobota, 9. 2. 2013, 22.05

8 let, 1 mesec

Ob francoskem zmagoslavju končan Tinin niz

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izkušena Francozinja Marion Rolland je nekoliko presenetljivo postala svetovna prvakinja v smuku. Tina Maze po večji napaki sedma.

Nepisano pravilo o presenečenjih na velikih tekmovanjih je verjetno staro toliko kot svetovna prvenstva sama. Prav vsako pa postreže s kakšno potrditvijo. Tudi vseh treh dobitnic kolajn ženskega smuka verjetno ni napovedal nihče, saj navsezadnje zmagovalka Marion Rolland in srebrna Nadia Fanchini še nikoli v karieri nista stali na najvišji stopnički smukaške preizkušnje svetovnega pokala. A po drugi strani velja dodati, da je bila Francozinja lani v finalu svetovnega pokala prav v Schladmingu druga v smuku in tretja v superveleslalomu. Takrat so bile razmere na progi povsem drugačne, tokrat pa se je med vsemi na štartu najbolj ''zlila'' s snežno površino in se ji znala prilagoditi. V zgornjem delu ji sicer smuči niso tekle tako hitro kot povsem najhitrejšim, a je bila vseeno dovolj konkurenčna, da se je nato v srednjem delu s pravo hitrostjo lotila širokih lokov in tehnično zahtevnejšega dela, nato pa pospeševala pri vstopu na poševni smuk ter za nameček pravo smer našla še pri ciljni strmini.

''Verjela sem. Morda je samozavest res moja težava. A danes sem že zjutraj vedela, da se lahko zavihtim na stopničke. Napadala sem, se borila do ciljne črte,'' je po največjem uspehu v karieri dejala Francozinja, ki je torej s pridom izkoristila odsotnost najboljše smukačice zadnjega desetletja Lindsey Vonn. Na koncu je za 16 stotink sekunde prehitela Fanchinijevo, ki je več kot pol ure čakala na mestu vodilne tekmovalke. Italijanka, ki prav tako ni blestela na prvih odsekih, je nastopila kot druga in bila nato vse do številke 22 vodilna, njeno vodstvo pa so podaljševali še številni padci. Poleg Rollandove, sicer šele desete smukačice svetovnega pokala, so ji resno zapretile šele članice elitne sedmerice. Še najbolj Maria Höfl-Riesch, ki je bila med vsemi najbolj konstantna ter za nagrado prejela še drugo odličje na SP 2013. ''Imela sem nekaj sreče v igri stotink. Dejstvo pa je, da je bilo treba za odličje na tej zahtevni in izzivalni progi pokazati zelo veliko. Rada imam takšne tekme, čeprav je smučanje nekoliko bolj nevarno. Prav je, da so tekme na svetovnih prvenstvih tako zahtevne,'' je razplet komentirala 28-letna Nemka.

Prvič pa je ponosno korakanje najboljših na oder za zmagovalke zgolj z razdalje spremljala Tina Maze. ''V zgornjem delu držati korak z najhitrejšimi, v spodnjem izkoristiti ledeno površino in napasti na vso moč,'' se je glasil strateški načrt njenega tabora. Tina mu je uspešno sledila, bila v zgornjem delu v stiku z najboljšimi, usodno napako pa storila pri ohranjanju nadzora nad smučmi ob večjem S-zavoju. Tam jo je namreč odneslo krepko pod idealno linijo, tako da je izgubila veliko hitrosti. Ker je nato sledil položnejši del s prehodom v poševni smuk, realne možnosti za pridobitev hitrosti ni imela. Do cilja je sicer smučala povsem korektno, a zaradi omenjenega spodrsljaja počasneje. Na koncu je to zadostovalo za sedmo mesto in konec sanj o zgodovinskem lovu na odličja v vseh disciplinah. Za zmagovalko je tokrat zaostala sekundo in 21 stotink sekunde, od tretjega mesta pa jo je ločilo dobre pol sekunde. ''Težka tekma. Skušala sem ostati osredotočena. A na delu, kjer se je odločala tekma, sem izgubila vse. Pristala sem v luknji, izgubila pravi položaj na smučeh in svojo linijo. Nato pa sem želela le cela v cilj. Škoda, gre za zapravljeno priložnost, a prvenstvo še ni končano,'' je povsem umirjeno, a tudi vidno razočarano pripovedovala Mazejeva, ki je bila na zadnjem svetovnem prvenstvu v Garmischu peta v smuku, dve leti pred tem pa v Val d'Iseru 14.

Skromneje sta se med vseh 39 uvrščenimi tekmovalkami odrezali Vanja Brodnik, ki je odprla tekma in z zaostankom 3,37 končala kot 25., ter Ilka Štuhec na 19. mestu. ''Nova izkušnja v zahtevnih pogojih. Moja glava ostaja dvignjena. Videla sem, na katerih segmentih moram delati. Priznati pa moram, da s svojo vožnjo nisem najbolj zadovoljna. Ni bila optimalna, temu primeren je tudi zaostanek,'' je dejala Brodnikova, Štuhčeva, ki ostaja v Schladmingu, pa dodala: ''Sposobna sem več. Z določenimi deli sem vseeno lahko zadovoljna. Pomembno je, da sem živa in zdrava.''

Ne spreglejte