Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
16. 10. 2014,
13.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jurij Žurej SZS

Četrtek, 16. 10. 2014, 13.40

8 let

"Ne bom grobar slovenskega smučanja!"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Položaj v slovenskem alpskem smučanju je iz tedna v teden bolj skrb vzbujajoč, zato so napovedi o črni prihodnosti nekdaj paradnega slovenskega športa postale že del vsakdanjika.

Predlogi za kleščenje programov slovenske smučarske reprezentance, ki so bili izpod peresa vodje panoge Vlada Makuca resda pospremljeni z opredeljenimi tveganji (mogoče prekinitve pogodb opremljevalcev, tožbe odpuščenih trenerjev ali tekmovalcev s podpisanimi pogodbami, zbijanje kredibilnosti in dolgoročne posledice pri delu z mladimi …), so po četrtkovi maratonski seji alpskega zbora ostali zgolj mrtva črka na papirju. Najvišji organ alpskega smučanja je namreč žogico zgolj vrnil vodstvu zveze in zaprosil za dodatna sredstva ter posledično legitimiral nadaljnje črpanje proračuna, za katerega je sicer jasno, da ne zadostuje za kritje celotne sezone.

Zaradi dejstva, da odgovorni za trženje pri SZS niso zapolnili vseh oglasnih zalog (prosta ostajajo od tri do štiri sponzorska mesta na dresih), vodstvo zveze ne more izpolniti majske obljube o proračunu alpskih disciplin. Tudi po najbolj optimistični predvidevanjih v blagajni manjka 226 tisoč evrov. Dodatna oteževalna okoliščina je plačevanje starih dolgov, ki bo trajalo še deset let.

Dušan Gorišek ponuja odstop

"Vsi se strinjamo, da se je treba lotiti sanacije, a zamisli o pravih posegih ni. Vsi posegi, ki vključujejo krčenje programov in odpuščanje trenerjev, ne zagotavljajo zadostnega prihranka. Ne preostane nam drugega, kot da zavihamo rokave in poskušamo s svojo marketinško ekipo pridobiti dodaten denar. Če nam ne bo uspelo, bomo delovali, kolikor časa se bo pač dalo, in upali, da nas bo vodstvo SZS presenetilo s kakšnim sponzorskim prispevkom. Žal pa nihče nima čarobne palice," je nadaljnje korake napovedal predsednik alpskega zbora in odbora Dušan Gorišek, ki se dobro zaveda tveganja, ki ga prinaša nadaljnje izvajanje programov.

V isti sapi je prvi mož alpincev zatrdil, da je skupaj s sodelavci v alpskem odboru svoje mesto pripravljen prepustiti morebitnim naslednikom z boljšo vizijo. "Če bi se pojavil indic, da bi moj odhod pomagal alpskemu smučanju, bi brez oklevanja odstopil. Tudi na svoj ponujeni odstop od vodstva nisem prejel odziva. Trudil se bom še v prihodnje, a prav dolgo ne bom vztrajal. Če ne bo pravih premikov, ne želim biti grobar slovenskega alpskega smučanja," dodaja Gorišek.

Žurej: Treba je ukrepati

Od četrtkove seje si je občutno več obetalo tudi vodstvo zveze, ki ga je predstavljal direktor SZS dr. Jurij Žurej. "Na izvršilni odbor SZS bom predal sklepe alpskega zbora, ki so v nasprotju s sanacijskim programom zveze. Obžalujem, da panoga ni stopila niti koraka naprej. Na žalost je prihodnost panoge negotova. O rešitvah težko govorim. Trdim pa, da morajo vse panoge ostati znotraj začrtanih okvirov. V kratkem bo treba sprejeti poseben program za panogo za alpsko smučanje. Treba je ukrepati. Ponavljam pa, da bo vsaka panoga lahko porabila le toliko denarja, kolikor ga ima na voljo," je epilog vroče seje alpskega zbora komentiral direktor Žurej, vidno nezadovoljen z delovnim ozračjem v alpski druščini, ki je po eni strani razdvojena, po drugi pa nastrojena proti vodstvu zveze.

Ne spreglejte