Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
16. 10. 2020,
13.15

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Letalnica bratov Gorišek Planica 2020 Planica Planica Vikersund

Petek, 16. 10. 2020, 13.15

3 leta, 6 mesecev

Načrt Norvežanov: dvojni odmerek poletov v Vikersundu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Vikersund | V Vikersundu želijo imeti v sezoni 2021/2022 tako tekme svetovnega pokala kakor tudi svetovno prvenstvo. | Foto Sportida

V Vikersundu želijo imeti v sezoni 2021/2022 tako tekme svetovnega pokala kakor tudi svetovno prvenstvo.

Foto: Sportida

Svetovno prvenstvo v smučarskih poletih bi morala letos marca organizirati Planica, a so ga zaradi stanja s koronavirusom prestavili na december. Naslednji gostitelji so Norvežani, ki želijo imeti leta 2022 v enem tednu na letalnici v Vikersundu tako tekme za svetovni pokal kakor tudi svetovno prvenstvo v poletih.

V navadi je, da gostitelj svetovnega prvenstva v poletih tisto leto ne gosti tekem svetovnega pokala. Planica bi z Letalnico bratov Gorišek tako letos marca, če bi naše življenje potekalo nemoteno, gostila le tekme za medalje v poletih, medtem ko bi se sezona svetovnega pokala končala že prej, na norveški turneji Raw Air.

Ker Slovenija ni hotela izgubiti organizacije prvenstva, so se z odgovornimi na Mednarodni smučarski zvezi (FIS) dogovorili, da ga bodo poskušali izpeljati med 10. in 13. decembrom, kar je za polete v Planici nevsakdanji termin. Bodo pa ljubitelji poletov prišli na vrsto še marca 2021, ko bo v dolini pod Poncami zaključek svetovnega pokala. Kaj bo s prisotnostjo gledalcev in kako bo zaradi covid-19 potekala sezona, bomo izvedeli kmalu.

V Planici bo prestavljeno svetovno prvenstvo v poletih decembra. | Foto: Vid Ponikvar V Planici bo prestavljeno svetovno prvenstvo v poletih decembra. Foto: Vid Ponikvar

Norvežanom se bo očitno uspelo dogovoriti, da bodo v sezoni 2021/2022, čeprav bodo gostili svetovno prvenstvo v poletih, dobili še tekme za svetovni pokal v sklopu zdaj že tradicionalne turneje Raw Air. Tako bi se ta 8. marca končala s poleti v Vikersundu, med 10. in 13. marcem pa bi gledalci na isti napravi spremljali še boje za medalje, poroča skijumping.pl.

"Ta rešitev ima več prednosti, tako za organizatorja kakor tudi skakalce, ki jim ne bo treba opraviti dodatnih potovanj," pravi Per Bergerud, ki je eden od vodilnih pri upravljanju letalnice v Vikersundu.

S FIS naj bi se o tej možnosti že dogovorili, kar pomeni, da bomo v tistem tednu v tem norveškem skakalnem kraju dobili dvojni odmerek poletov.

Že v tej sezoni pa bomo lahko spet spremljali dvoboj omenjenih letalnic za svetovni rekord. Ta je z 253,5 metra (Stefan Kraft) v lasti Vikersunda. Na Letalnici bratov Gorišek se je najdlje letalo 252 metrov - daljavo je lani postavil Rjoju Kobajaši.

Ne spreglejte