Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
16. 10. 2020,
14.45

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

2

Natisni članek

Matija Grašič Denis Šteharnik Neja Dvornik Tina Robnik Ana Bucik Meta Hrovat svetovni pokal Sölden

Petek, 16. 10. 2020, 14.45

3 leta, 6 mesecev

PRED PRVO TEKMO V SÖLDNU

Meta Hrovat: Brez panike. Kar smo naredili, smo naredili.

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

2

Meta Hrovat | Meta Hrovat je bila na zadnji veleslalomski tekmi svetovnega pokala tretja. | Foto Matic Ritonja/Sportida

Meta Hrovat je bila na zadnji veleslalomski tekmi svetovnega pokala tretja.

Foto: Matic Ritonja/Sportida

V sterilnem primežu novih ukrepov sobotni uvodni veleslalom nove sezone svetovnega pokala na ledeniku Rettenbach nad Söldnom pričakujejo tudi Meta Hrovat, Ana Bucik, Tina Robnik in Neja Dvornik. Nova sezona bo drugačna. Kakšna bo? Koga bomo v "belem cirkusu" pogrešali?

Mikaela Shiffrin
Sportal Smučarska imena, ki jih velja podčrtati

Smučarska karavana je ta teden poskrbela, da Ötztal ni dolina duhov, a jasno je, da ob zaostrenih varnostnih razmerah, ki so posledica novega širjenja koronavirusa, tekmovalni utrip na ledeniku Rettenbach in predvsem vrvež v kraju Sölden nista primerljiva s preteklimi izvedbami ledeniškega odprtja sezone. Tudi z leti 2002, 2005 in 2012, ko je Tina Maze kot edina Slovenka stopila na najvišjo stopničko. Letos slovenski ženski tabor ne premore tako izrazito močne kandidatke za sam vrh, a bo imel z Meto Hrovat, Tino Robnik in Ano Bucik kandidatke za vsaj najboljšo petnajsterico, čeprav predvsem prvi dve zanesljivo merita še nekoliko višje.

Navsezadnje sta najboljši slovenski veleslalomistki zadnjo tekmo pred predčasnim koncem pretekle sezone končali na tretjem in šestem mestu. Obe sta prepričani o kakovostnem pripravljalnem obdobju, povsem domače pa se počutita tudi na zahtevni ledeniški strmini, katere posebnost je nato daljši drsalni iztek v cilj. Robnikova je bila namreč lani na tem tirolskem prizorišču enajsta, dve leti pred tem pa že deveta. Medtem ko pa Hrovatova vidnejšega rezultata tam ne beleži, a je bila lani vse do zadnjega dela druge vožnje v igri za uvrstitev med najboljših pet.

"Kar smo naredili, smo pač naredili"

"V zadnjem tednu je zame najbolj pomembno, da ohranjam mirno glavo, torej, da ne paničarim. V tem obdobju pač ni mogoče izboljšati vsega, kar bi želela. Kar smo naredili, smo pač naredili. Menim, da nam to kar dobro uspeva. Dokaj mirno odštevamo dneve do sobotnega štarta. Poskušamo se prilagoditi tudi na novo, resda kar malce neobičajno situacijo. Osebno sem najbolj vesela, da smo v danih razmerah izpeljali priprave. Tukaj smo, da tekmujemo. Vse drugo lahko pustimo ob strani," razmišlja Hrovatova.

Njen trener Matija Grašič se je skupaj s svetovalcem Juretom Hafnerjem v preteklih mesecih na švicarskih in avstrijskih ledenikih lotil nekaterih tekmovalkinih hib. V prvi vrsti gre za položaj telesa in smuči ob vhodih v zavoje, nekaj rezerv pa je videl še v štartih in na nekoliko bolj položnih delih. Verjame, da je prva slovenska veleslalomistka pripravljena, da napade vsaj deseterico. Oprijemljiv rezultat pa bi bil kot naročen za potrditev in samozavest po povsem drugačnem pripravljenem obdobju in pred začetkom osrednjega dela sezone.

Zimski pogled na progo, ki bo ob koncu tedna gostila dvojni veleslalomski program. | Foto: Sportida Zimski pogled na progo, ki bo ob koncu tedna gostila dvojni veleslalomski program. Foto: Sportida

Tina Robnik kot prvokategornica    

Deseterica bi bila ob idealnem razpletu lahko domet tudi za Robnikovo, ki je v družbi Ane Bucik ostala sama v osnovni celici tehnične ekipe svetovnega pokala. "Če mi uspe najboljša vožnja, jasno, v dani pripravljenosti, bom zadovoljna. Če prevedem v rezultate, je to petnajsto mesto," prvo tekmo svetovnega pokala po kar osemmesečnem premoru pričakuje 29-letna Lučanka, ki bo nastopila kot prvokategornica.    

Nekaj zadržanosti v pričakovanjih Robnikove je čutiti tudi zaradi dejstva, da je večji del priprav opravila na manj zahtevnih podlagah in terenih. Če je namreč v zelo zgodnji fazi priprav presegla lanskoletno raven, pa so se težave pojavile v zadnjem obdobju. Vožnje so bile nekoliko manj stabilne in povezane, zato upa predvsem, da bo že na začetku ujela želeni ritem, medtem ko pa kakovostna kondicijska pripravljenost, ki na söldenski progi igra pomembno vlogo, ne bi smela biti vprašljiva.  

Žan Kranjec
Sportal Boj za globus se začenja z napadom na ledeniško zmago

Bucikova meri met 15.

Tretje ime reprezentance bo Ana Bucik, ki se zaveda pomembnosti tekmovalne odločnosti, saj lahko zahtevna ledeniška proga smučarko hitro pahne v povsem pasiven ter defenziven položaj. Verjame, da je v poletnem obdobju, ko je bilo razmerje med slalomom in veleslalomom enakovredno, storila korak naprej. Piko na i pa sta pred kratkim preprečila padec in krajši izpad treningov.

"Na srečo so nam zadnji treningi dobro uspeli. Preizkušala sem se tudi v bolj tveganih položajih, tako da bom lahko nastopila dovolj odločno," pravi Novogoričanka, za katero bo to že peti nastop v Söldnu. Do točk je prišla le lani, ko je bila 23., a s še boljšim izhodiščem po prvi vožnji (16.). Letos želi izboljšati ta dosežek, v idealnem scenariju pa ne izključuje niti druge uvrstitve med najboljših 15.

(Ne)dosegljivost točk

Že zgolj uvrstitev v finale pa bi zadovoljila Nejo Dvornik, ki s spremljevalnim orkestrom samostojne ekipe v Sölden ni pripotovala z želeno trenažno popotnico. V zadnjem obdobju je namreč zaradi težav s hrbtom, poškodb kolena po padcu s kolesom in karantene, v katero je bila napotena zaradi potencialnega stika z okuženo osebo, izgubila zajeten del veleslalomskega treninga. "V zadnjem obdobju sem znova dobila boljše občutke. Iščem pa še pravo tekmovalno hitrost," razmišlja 19-letna Korošica, ki je vse od konca avgusta vknjižila le štiri dni veleslalomskega treninga.

Prav zaradi navedenih težav njen trener Denis Šteharnik letvice ne želi postavljati previsoko. "Obeti po prvem delu priprav so bili vsekakor boljši. 'Laboratorijski' del priprav z odpravljanjem smučarskih napak je bil dober, zdaj se bo treba spopasti tudi s smučanjem, kjer teren ali podlaga presegata njeno znanje. A verjamem, da bo Neja do prave zime dvignila raven pripravljenosti. Iskreno, na Sölden ni ustrezno pripravljena," pravi Šteharnik, ki ne želi napovedovati prvih točk.

V nedeljo Kranjec in Hadalin

Sobotni program v Söldnu se bo s prvo vožnjo začel ob 10.00. Štart druge bo tri ure pozneje. Takšen bo tudi nedeljski urnik, ko bosta slovenske barve branila Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Maske kot del obvezne opreme (na fotografiji Avstrijki Manuela Riegler in Ramona Siebenhofer). | Foto: Sportida Maske kot del obvezne opreme (na fotografiji Avstrijki Manuela Riegler in Ramona Siebenhofer). Foto: Sportida

Drugačna sezona

Drugačna pravila igre v Söldnu, kamor so morali vsi nastopajoči pripotovati z negativnimi izvidi testiranj na covid-19, in kjer so jih pričakali mobilni laboratoriji za dodatne teste in zgolj provizorične novinarske konference v kleti enega od hotelov, pa so zgolj napoved nove sezone. Ta bo potekala ob jasnih smernicah Mednarodne smučarske zveze, ki skuša napihniti potujoči smučarski mehurček.

V ta namen so pri FIS dodobra prilagodili tudi koledar, iz katerega so med drugim izpadle vse tekme v Severni Ameriki, uvedli pa so več tekmovalnih "blokov". Številna prizorišča, med drugim tudi Maribor, bodo tako gostila po dve tekmi v eni disciplini. Tako dekleta že prihodnji mesec čakata dva slaloma v Leviju, sredi januarja pa dva veleslaloma v Mariboru.

Več bo tudi nizov tekem v eni državi. Večinoma brez prisotnosti gledalcev. Iz koledarja so izključene tudi tekme v kombinaciji. Izjema bo svetovno prvenstvo v Cortini d'Ampezzo.

Anna Veith ena od mnogih s priponko "nekdanja smučarka". | Foto: Sportida Anna Veith ena od mnogih s priponko "nekdanja smučarka". Foto: Sportida

 

Koga bomo pogrešali v belem cirkusu?

Nenavadno leto 2020 je postreglo tudi z nizom upokojitev, na račun katerih bo "beli cirkus" v predolimpijski zimi nekoliko osiromašen. Prva zvezdnica razreda novih smučarskih upokojencev je nedvomno avstrijska šampionka in dvakratna dobitnica velikega globusa Anna Veith. A če je bilo njeno slovo malce pričakovano, pa je bil bolj presenetljiv umik Nemke Viktorie Rebensburg, ki je prav letos obeležila deseto obletnico olimpijskega zlata.

Smučarski karavani so sicer v slovo pomahali še dvakratna dobitnica superveleslalomskega globusa Tina Weirather, švedska "tehničarja" Andre Myhrer in Matts Olsson, Nemci Fritz DopferVeronique Hronek in Christina Ackermann (Geiger), znani italijanski sestri Nadia in Elena Fanchini, njuna rojaka Johanna Schnarf in Peter Fill, Kanadčan Dustin Cook, Norvežanka Nina Loseth … Nekaj upokojitev smo zabeležili že med preteklo sezono. Med tistimi, ki so se uradno poslovili, pa sta bila tudi Ana Drev in Tilen Debelak.
Meta Hrovat
Sportal Slovencem koronska vstopnica za ledeniško uverturo
Sportal Mitja Kunc: Nikoli ne veš, na katero pot te usmeri življenje
Ilka Štuhec
Sportal Spremenjena Ilka brez zavor
Ne spreglejte