Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
8. 1. 2021,
10.40

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

11

Natisni članek

svetovni pokal Kranjska Gora Maribor Zlata lisica

Petek, 8. 1. 2021, 10.40

3 leta, 4 mesece

ZLATA LISICA

Maribor znova brez Zlate lisice

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

11

Pohorje | Belo Pohorje, rdeča luč za Maribor. | Foto Sportal

Belo Pohorje, rdeča luč za Maribor.

Foto: Sportal

Po enodnevnem zamiku je tekmovalni direktor tehničnih preizkušenj ženskega dela svetovnega pokala Markus Mayr sicer obiskal Maribor, a se je v družbi vodilnih mož Zlate lisice hitro preusmeril proti Kranjski Gori, kjer nato prižgal zeleno luč za dvojni veleslalomski program 16. in 17. januarja.

Že 57. Zlata lisica v tretjem januarskem koncu tedna bo, a ne v Mariboru, kjer je prvotno doma, temveč v Kranjski Gori. Odločitev je padla v zgodnjem popoldnevu, ko si je snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze in obenem tudi direktor tehničnih tekem ženskega svetovnega pokala Markus Mayr ogledal vitranško strmino v Podkorenu. Tam je na celotni progi več kot 90 centimetrov debela snežna odeja. Čeprav organizatorje čaka veliko dela s pripravo proge, pa je prižgal zeleno luč za selitev Zlate lisice na Gorenjsko.

Otoplitev in močno deževje sta Štajercem ob prehodu v novo leto odnesla zajeten del predhodno pripravljenega snega. Ob zagotovilih vremenoslovcev o vremenskem zasuku so se organizatorji z vodstvom ženskih tekem svetovnega pokala dogovorili tudi za 24-urni zamik snežne kontrole. "Cilj je res pobelilo, a to je le kulisa. Topovi so v spodnjem delu ponoči mirovali, saj pogojev za izdelavo snega ni bilo. Žal ni manevrskega prostora za tveganje. V predelu od Trikotne jase do cilja je premalo snega, časa pa nam zmanjkuje," je odločitev za vnovičen odhod "lisičk" izpod Pohorja komentiral vodja tekmovanja Mitja Dragšič.

Selitev na Gorenjsko, kjer jih, kot je razvidno s fotografije, čaka zimska pravljica, "lisičkam" ni tuja. | Foto: Damjan Medica Selitev na Gorenjsko, kjer jih, kot je razvidno s fotografije, čaka zimska pravljica, "lisičkam" ni tuja. Foto: Damjan Medica

Deja vu

Nad Mariborom se je torej odvila že večkrat videna zgodba. Štajerski smučarski delavci so v zgornjem delu proge, torej od štarta do Trikotne jase, pripravili zadostne količine snega, kritična pa je ostala radvanjska strmina. "Potrebujemo še dve to tri hladne noči," so, podobno kot v preteklih letih, vztrajno zagotavljali pregovorno optimistični organizatorji. A ob približevanju snežne kontrole in tekmovalnega vikenda je noči za ohladitev zmanjkalo. Tudi v noči na petek, ko naj bi prišlo do občutne ohladitve, so topovi v spodnjem delu proge ostali ugasnjeni. Z njimi pa je ugasnilo tudi upanje za dvojni veleslalomski program pod Pohorjem.  

Zlata lisica je sicer nazadnje povsem brez tekem ostala prav pred desetimi leti, ko je bila veleslalomska preizkušnja prekinjena in nato odpovedana, podobne usode pa je bil nato deležen še slalom. V nadaljnjih letih pa so se "lisičke" še štirikrat zatekle v Kranjsko Goro, nazadnje lani. Zgodba se zdaj ponavlja tudi letos, pri čemer pa bo selitev logistično nekoliko lažja, saj so hotelske sobe v Kranjski Gori prazne, obenem pa zaradi tekem brez gledalcev tudi ne bo dela s postavljanjem tribun.

"Žalosten sem, toda …"

"Žalosten sem. Res smo storili vse, da bi tekmo lahko pripravili v Mariboru. Dokaz, da smo upali do zadnjega, je tudi dejstvo, da smo za en dan premaknili snežno kontrolo. A ko tudi danes nismo mogli zasneževati, druge rešitve, kot pa je selitev v Kranjsko Goro, ni bilo," je pestro petkovo dogajanje komentiral generalni sekretar organizacijskega odbora Srečo Vilar.

Ko je Mayr pregledal vitranško progo, ki je obdana s pravo zimsko okolico, so že lahko stekli tudi vsi formalni postopki za selitev tekme. "Ni prvič. Zato že imamo tudi kar nekaj izkušenj. Saj veste, nekaj sredstev bo treba prerazporediti, se lotiti logistike … Pomembno je, da tekma ostane v Sloveniji," je še dodal Vilar, medtem ko pa je Mayr poudaril, da bo ključni izziv prihodnjih dni dokaj suho snežno podlago zgostiti in jo pripraviti na tekmovalno raven.

Žan Kranjec
Sportal Žan Kranjec je po tragediji obrnil novo stran
Štefan Hadalin
Sportal Poškodovani Kranjec je oder prepustil Pinturaultu
Vito Divac in Tina Maze
Sportal Poslovil se je pisec legendarnih smučarskih zgodb
Zlata lisica 1. dan 2019
Sportal Zelo pomemben razlog prestavil snežno kontrolo v Mariboru

 

Ne spreglejte