Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2017,
13.30

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Meta Hrovat Katarina Lavtar Ana Bucik Ana Drev svetovni pokal veleslalom alpsko smučanje zimska rekreacija

Torek, 24. 1. 2017, 13.30

5 let, 5 mesecev

Kronplatz, veleslalom, ženske

Velika smola Ane Drev in podvig 18-letne Gorenjke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Ana Drev | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Sedmi ženski veleslalom sezone v Kronplatzu je pripadel Italijanki Federici Brignone. Na seznam dobitnic točk so se uvrstile kar štiri Slovenke. Ana Drev je bila po prvem teku peta, nato pa v finalu tik pred ciljem storila napako in končala pri repu razpredelnice. Meta Hrovat se je prvič v karieri uvrstila med najboljših 15, prve veleslalomske točke si je priborila Ana Bucik, Tina Robnik je bila 25.

Meta Hrovat se je drugič v karieri znašla med dobitnicami točk. V slalomu je bila 29. decembra 2016 v Semmeringu 28., v veleslalomu v Kronplatzu pa se je po odlični vožnji v finalu uvrstila med 15 najboljših. | Foto: Sportida Meta Hrovat se je drugič v karieri znašla med dobitnicami točk. V slalomu je bila 29. decembra 2016 v Semmeringu 28., v veleslalomu v Kronplatzu pa se je po odlični vožnji v finalu uvrstila med 15 najboljših. Foto: Sportida

V drugem teku je prva nastopila Ana Bucik in se v cilju razveselila prvih točk za svetovni pokal v veleslalomu, tik za njo pa je Tina Robnik, ki je bila po prvem nastopu 24., nato pa izgubila nekaj mest. Izkazala se je 18-letna Gorenjka Meta Hrovat, ki je v Kronplatzu dočakala najboljšo uvrstitev kariere. Po prvem teku je bila 22., v drugo pa je bila hitrejša od vseh rojakinj in še marsikatere druge tekmovalke. Na koncu je osvojila 15. mesto in dosegla najboljšo slovensko uvrstitev dneva.

Kaj je po tekmi povedala najmlajša članica slovenske ženske ekipe za svetovni pokal Hrovatova? "V prvi vožnji sem se lotila proge tako, kot se jo moraš lotiti z visoko štartno številko, moraš napadati, drugače veš, da ne boš prišel v drugi tek. Proga je bila zelo zahtevna, kar mi zelo odgovarja. Po tej progi nismo smučale še nikoli, tako da je bilo za prvič kar zahtevno, a pripravljena je bila super, tako da se je dalo tudi z visokimi startnimi številkami priti v drugi tek. Ko sem prišla dol v finalu, sem bila v bistvu malo razočarana, saj nisem imela občutka, da bom kaj napredovala. Potem pa sem videla, da postaja proga res težka in da tudi ostale punce ne morejo smučati, kot bi si želele, takšne linije, kot smo si jo zamislile na ogledu. Na koncu se je izkazalo, da moja vožnja v drugem teku sploh ni bila slaba in to me je pripeljalo do enega super rezultata, tako da sem zelo vesela."

Drevova zaradi napake ostala brez izjemne priložnosti

Ana Drev je bila na odlični poti do nove vrhunske uvrstitve, nato pa je storila veliko napako, ki jo je pahnila na rep razpredelnice. | Foto: Getty Images Ana Drev je bila na odlični poti do nove vrhunske uvrstitve, nato pa je storila veliko napako, ki jo je pahnila na rep razpredelnice. Foto: Getty Images Lepe možnosti za novo vrhunsko uvrstitev so se nasmihale najboljši slovenski veleslalomistki Ani Drev. Stopničke je napadala s petega mesta, še pred zadnjim merjenjem vmesnega časa je bila v vodstvu, nato pa tik pred ciljem storila veliko napako, zaradi katere je izgubila več sekund.

Končala je na 27. mestu in zapravila priložnost, da bi kandidirala za mesta, ki peljejo na zmagovalni oder.

Danes so si točke svetovnega pokala v veleslalomu prislužile kar štiri Slovenke, kar je imeniten ekipni uspeh in odlična popotnica za nadaljevanje sezone, v kateri bo od 6. do 19. februarja veliko pozornosti namenjene svetovnemu prvenstvu v St. Moritzu.

Domače ljubitelje alpskega smučanja je razveselila Italijanka Federica Brignone. Še najbolj se ji je približala najboljša veleslalomistka v tej sezoni Tessa Worley. Francozinja, ki je v tej sezoni zmagala na treh veleslalomih, je zaostala 55 stotink sekunde. Druga favoritinja za najvišja mesta, Američanka Mikaela Shiffrin, je zasedla peto mesto. Italijanski uspeh je dopolnila Marta Bassino s tretjim mestom.

Na zmagovalni oder so se povzpele (od leve proti desni) Tessa Worley, Federica Brignone in Marta Bassino. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na zmagovalni oder so se povzpele (od leve proti desni) Tessa Worley, Federica Brignone in Marta Bassino. Foto: Guliverimage/Getty Images

Kako je bilo v prvem teku?

Tessa Worley je po sedmih tekmah v najboljšem položaju za osvojitev malega kristalnega globusa. | Foto: Sportida Tessa Worley je po sedmih tekmah v najboljšem položaju za osvojitev malega kristalnega globusa. Foto: Sportida Na tekmi v Kronplatzu je led prebila domačinka Marta Bassino in dobro izkoristila ugoden štartni položaj. Vodilno v skupnem seštevku svetovnega pokala Mikaelo Shiffrin je prehitela za debelo sekundo. Američanka je bila po nastopu razočarana, veliko boljše volje pa je bila Francozinja Tessa Worley.

Tekmovalke so ji v hrbet gledale vse do nastopa Italijanke Federice Brignone, ki je s številko 14 prevzela vodstvo. Njena prednost ni bila visoka. Pred sosedo iz Francije je imela 15 stotink sekunde prednosti.

Drevova blizu stopničk, Bucikova pred Veithovo

Federica Brignone je navdušila domače ljubitelje alpskega smučanja. | Foto: Guliverimage/Getty Images Federica Brignone je navdušila domače ljubitelje alpskega smučanja. Foto: Guliverimage/Getty Images Prva od Slovenk je štartala Ana Drev, ki ji je žreb namenil številko 7. Izkazala se je s petim mestom. Za Brignonejevo je zaostajala 56 stotink sekunde. Pri vrhu je vladala gneča, saj je najboljših pet tekmovalk ločila le dobra polovica sekunde.

V igri za točke so bile tudi Meta Hrovat (22. mesto), Tina Robnik (24.) in Ana Bucik (30.), ki so se uvrstile med najboljših 30. Za najboljšo so kot po matematičnem zaporedju zaostale za 2,25, 2,50 in 2,75 sekunde. Bucikova je s 30. mestom avstrijski povratnici Anni Veith (2,80) preprečila nastop v finalu.

Katarina Lavtar je kot edina Slovenka v prvem teku odstopila in ostala brez uvrstitve.

Najboljša slovenska smučarka v tej sezoni Ilka Štuhec se je po nastopih v Garmisch-Partenkirchnu, od katerih je pričakovala več, a ji jo je zagodla poškodba gležnja, odločila, da bo izpustila veleslalomski nastop v Kronplatzu.

 

 

Ne spreglejte