Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
23. 1. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15

1

Natisni članek

svetovni pokal Ilka Štuhec Ilka Štuhec St. Moritz 2017

Ponedeljek, 23. 1. 2017, 4.02

6 let, 6 mesecev

Intervju: Ilka Štuhec

"Moja ekipa je največja zmaga, a na koncu vedno smučam sama"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15

1

Še vedno vodilna smukačica in tretja smučarka v skupnem seštevku svetovnega pokala Ilka Štuhec o vrednotenju rezultatov, vrnitvi Lindsey Vonn, poškodbah …

Sanjski začetek sezone Ilki Štuhec vzdržuje status priljubljenosti v svetovnem pokalu. | Foto: MaPa Sanjski začetek sezone Ilki Štuhec vzdržuje status priljubljenosti v svetovnem pokalu. Foto: MaPa

Ilka Štuhec je v dozdajšnjem delu sezone osvojila več točk (625) kot v treh predhodnih sezonah skupaj, čeprav so bile to njene z naskokom najboljše tekmovalne zime. A z značilnim skomigom z rameni in hihitanjem daje vedeti, da s tem zgodba še ni končana. Tudi rezultata v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je zaostala za pričakovanji, je sprejela s prej navedeno reakcijo, a trdo odločena, da že ob koncu prihodnjega tedna v Cortini d'Ampezzo upraviči status vodilne slovenske smučarke, še vedno prve kandidatke za mali kristalni globus v smuku in celo tretje v skupnem seštevku svetovnega pokala.    


Na kakšen način po nizu kakovostnih rezultatov sprejemate izkupiček v Garmisch-Partenkirchnu (osma v smuku, 22. v superveleslalomu)?
Slabše rezultate je vedno treba analizirati in jih nato odmisliti. Medtem ko rezultat sobotnem tekme še zdaleč ni slab, čeprav sama pri sebi vem, da spadam višje, pa pravega odgovora na nedeljo nimam. Ni šlo. Žal mi je. Vem, da to ni dobro. A moram naprej. Tudi poškodba gležnja ni razlog za napake. Zavajala bi sebe in vas, če bi trdila to. Zdaj moram naprej. Verjetno s spremenjenim programom, torej brez torkovega veleslaloma na Kronplatzu. Sanirati moram poškodbo gležnja, umiriti glavo in se ob koncu tedna v Cortini d'Ampezzo vrniti na stare tirnice.

Kaj pravzaprav vpliva na vaše (ne)zadovoljstvo ob vrednotenju smučarskih nastopov? Rezultat ali občutek?
Bolj zadnje. Ocenim, kako sem se lotila proge, kakšna je bila izvedba … Lep primer je tekma v Zauchenseeju, kjer sem bila peta, a ocenila, da je bila to najboljša mogoča vožnja tisti dan.

V Garmisch-Partenkirchnu je ob koncu tedna zaostala za pričakovanji, za nameček pa staknila poškodbo gležnja. | Foto: Getty Images V Garmisch-Partenkirchnu je ob koncu tedna zaostala za pričakovanji, za nameček pa staknila poškodbo gležnja. Foto: Getty Images

Razmišljate le o sebi ali s kančkom očesa pogledujete, kje sta Lara Gut in Sofia Goggia kot največji tekmici za mali smukaški globus?
Malce se že oziram tudi na to. A do konca sezone je še kar nekaj tekem. Lahko se zgodi še marsikaj. Na ta boj in na točke bom gledala šele po zadnji tekmi v Aspnu.

Kaj pa Lindsey Vonn? Vas njena zmagoslavna vrnitev po nedavni poškodbi preseneča?
Vem, da gre za smučarko z izjemnim občutkom. Je najboljša. A po drugi strani takšna vrnitev po poškodbi ni majhna zgodba. Da, malce me preseneča.

Kakšno pa je bilo vajino srečanje po njeni vrnitvi? Navsezadnje nosite rdečo majico najboljše smukačice, ki je bila nekoč rezerviranja zanjo …
Ob prvem srečanju mi je čestitala. Dejala je, da je bila vesela mojega uspeha in da mi ga zelo privošči. Po njeni sobotni zmagi v Garmisch-Partenkirchnu pa sem jo objela in ji ob čestitkah zaželela uspešno nadaljevanje

O SP v St. Moritzu še ne želi govoriti. | Foto: MaPa O SP v St. Moritzu še ne želi govoriti. Foto: MaPa Čutite, da vam karavana svetovnega privošči tekmovalni preboj?
Da in ne. Po začetnih iskrenih čestitkah zdaj občasno že čutim malce grenkobe. Navsezadnje smo "babe" (smeh, op. p.).

Kako pa na vas vplivajo poškodbe tekmic, nazadnje recimo Edit Miklos?
Osebno se me to vedno dotakne. Kadarkoli se kdo poškoduje, čutim nelagodje. Svet svetovnega pokala je relativno majhen. Vsi smo si zelo blizu, zato nas poškodbe prizadenejo. V takšnih trenutkih moraš na koncu žal pomisliti nase in – iti naprej.

Vam poškodbe tekmic ne vzbujajo strahu?
Ne. Od nekdaj sem osredotočena nase.  

Vstopili ste v drugo polovico sezone svetovnega pokala. Čaka vas tudi svetovno prvenstvo. Kaj na vse "poreče" vaše telo?
Če izvzamem petkovo poškodbo gležnja, ki je bila, mimogrede, moja velika neumnost, večjih posledic dozdajšnjega dela sezone ne čutim. Pozna se, da je bilo pripravljalno obdobje kakovostno. V sezono sem vstopila dobro pripravljena. Utrujajoča so le potovanja.

Priznam pa, da se srečujem z novimi okoliščinami. Uspehi prinašajo obveznosti. Res je, gre za prijetne obveznosti, ki pa kljub zadovoljstvu vendarle jemljejo čas. Pot na podelitev nagrad za zmago ti lahko ukrade uro ali dve. V tem času bi lahko počivala ali opravila terapijo.

A verjetno ste že kot majhna deklica sanjali o tem, kako je stopiti na najvišjo stopničko v svetovnem pokalu. So bili pravi občutki primerljivi s sanjami?
Dolga leta sem po tekmah z enim očesom spremljala razglasitve najboljših. Nato sem se tam znašla tudi sama … Noro! To vam lahko povem o občutkih zmagovalke tekme svetovnega pokala. Na to se je težko pripraviti. Tudi sanje so drugačne. Osebno sem vse skupaj razumela kot potrditev dozdajšnjega dela. A po drugi strani moraš nato hitro obrniti novo stran in se pripraviti na novo tekmo.

Do konca sezone so ostali še trije smuki svetovnega pokala. Ilkina prednost pred Laro Gut znaša 117 točk. | Foto: Getty Images Do konca sezone so ostali še trije smuki svetovnega pokala. Ilkina prednost pred Laro Gut znaša 117 točk. Foto: Getty Images

Bliža se tudi svetovno prvenstvo. So rezultati sezone morda definirali vaše cilje v St. Moritzu?
Vztrajam na svoji poti. Od tekme do tekme. Ta koncept, kot vse kaže, deluje. Ne želim se obremenjevati s posameznimi tekmami. Ni še čas za St. Moritz.

Tuji novinarji nas veliko sprašujejo o vaši spremljevalni ekipi. Tudi vas? Je to eden od ključev do uspeha?
Dobila sem štiri preizkušnje v svetovnem pokalu. A moja največja zmaga je, da sem se odločila tvegati, se podala na svojo pot in okrog sebe zbrala takšno ekipo. Ni šlo čez noč. Tudi mi smo potrebovali nekaj časa, da smo se ujeli. Zdaj delujemo tako, kot moramo. Smo na visoki ravni. Imam podporo, ki jo želim. Toda na koncu sem še vedno jaz tista, ki mora smučati hitro. Tako ali drugače.

V trenutni postavi je vaša ekipa delovala že lani. Mama Darja Črnko ob tem poudarja, da bi odmevne rezultate lahko dosegli že lani, a ste se vse preveč obremenjevali s proračunom, vložkom … Se strinjate?
Priznam, da sem veliko razmišljala o tem, kako upravičiti odločitev za samostojno ekipo. S tem sem si nehote naložila dodatno breme. Predvsem začetek pretekle sezone je bil zaradi tega zelo zahteven in posledično rezultatsko manj uspešen. A ko so si tekmovanja vrstila, je ta misel izpuhtela. Začela sem tekmovati.

Poleg treh smukaških zmag je Ilka dobila tudi edino kombinacijo v tej sezoni. Preostali dve tekmi v tej disciplini bo prihodnji mesec gostila Crans-Montana. | Foto: Guliverimage/Getty Images Poleg treh smukaških zmag je Ilka dobila tudi edino kombinacijo v tej sezoni. Preostali dve tekmi v tej disciplini bo prihodnji mesec gostila Crans-Montana. Foto: Guliverimage/Getty Images

Kako pa ste se znebili omenjenega bremena?
Uf, bilo je težko. Preprosto, videla sem, da po nepotrebnem oviram samo sebe. To me je omejevalo na vsakem koraku. Morala sem potegniti črto. "To je nesmiselno," sem si dejala.

Kako pa je nas vas vplival nedavni incident z odtujenimi smučmi zunanjega sodelavca, pri katerem je posredovala celo policija?
S tem se nisem želela ukvarjati. Zato imam okrog sebe druge ljudi. Tudi ozadja ne poznam, zato se bom vzdržala komentarja.

Ne spreglejte