Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 3. 2023,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Natisni članek

smučarski skakalec Anže Lanišek Anže Lanišek Cene Prevc Žiga Jelar Timi Zajc Timi Zajc Zavarovalnica Triglav pokal Planica 7 Planica 2023 advertorial

Ponedeljek, 27. 3. 2023, 7.00

2 meseca, 2 tedna

Kdo je 11-letnik, ki bo podelil pokal najboljšemu skakalcu Planice 7?

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Konec tedna bo v Planici potekal finale svetovnega pokala FIS v smučarskih skokih. Tekmovanje v dolini pod Poncami že dolgo velja za enega najbolj priljubljenih dogodkov v Sloveniji, ki privablja številne navijače iz različnih držav. Glede na dobre rezultate naših skakalcev v letošnji sezoni lahko upravičeno pričakujemo tako stopničke na ekipni kot na posamičnih tekmah. Poleg zmagovalcev si bo letošnji finale zagotovo za vedno zapomnil skoraj 11-letni Žiga Ščuka iz Renč, ki bo zmagovalcu posebnega seštevka Planica 7 predal pravi pokal, ki bo izdelan po njegovi ideji.

Timi Zajc, Planica 2023 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Enajstletnika v Planici čaka prav posebna nagrada

V okviru finala svetovnega pokala v smučarskih skokih bo potekalo tudi tekmovanje Planica 7. Natečaj za oblikovanje pokala za Planico 7 je potekal na poseben način, saj so mladi ustvarjalci lahko prispevali svoje risbe. Natečaj je bil namenjen otrokom in najstnikom do dopolnjenega 15. leta, ki so lahko skupaj s starši ali skrbniki ustvarili risbo pokala za prejemnika nagrade tekmovanja Planica 7.

Da otroška domišljija in veselje ne poznata meja, dokazuje več kot 430 prejetih del, med katerimi je strokovna komisija izbrala zmagovalno risbo, ki nosi naslov Na vrhu Planice. Njen avtor je skoraj enajstletni Žiga Ščuka iz Renč. Na zadnji dan zaključka sezone v Planici bo mladi ustvarjalec zmagovalcu posebnega seštevka Planica 7 predal pravi pokal, ustvarjen po njegovi narisani ideji.

Žiga Ščuka z zmagovalno risbo, po kateri bo izdelan pokal Planica 7. | Foto: Osebni arhiv Žiga Ščuka z zmagovalno risbo, po kateri bo izdelan pokal Planica 7. Foto: Osebni arhiv

Smučarske skoke spremlja že od malih nog

Žiga z navdušenjem spremlja smučarske skoke in se dobro spominja najboljših časov Petra Prevca. Starša že več let v živo spremljata skoke v Planici, Žiga jih je pri tem prvič spremljal lani in tako prvič doživel planiško evforijo.

Ustvarjanja pokala mu je bilo zato v veselje, lotil se ga je izredno premišljeno: "Narisal sem več različnih pokalov. Nato sem jih razporedil po sobi, med njimi izbral najlepšega in ga z mamino pomočjo prijavil na natečaj." Zmagovalna risba prikazuje skakalca, ki po zaviti skakalnici poleti na prvo mesto. "Za zavito skakalnico sem se odločil, ker sem pregledal druge objavljene risbe in pričakoval, da planiške velikanke na ta način ne bo narisal nihče drug," je pojasnil nadobudni mladi ustvarjalec in velik oboževalec smučarskih skokov.

Žigo je nagrada močno osrečila, kot nam je povedal, mu bo za vedno ostala v lepem spominu. "Najbolj bi bil ponosen, če bi pokal lahko podelil enemu od slovenskih smučarskih skakalcev," je dodal.

Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Lovro Kos, prvaki, Planica 2023 | Foto: Sportida Foto: Sportida

Od otroške risbe do trajnostnega pokala

"Pokal bomo ustvarili s pomočjo 3D-tiska, kar nam omogoča, da se ne omejujemo z velikostjo ali materiali. Prednost takšnega načina izdelave je, da lahko v kratkem času izdelamo unikaten pokal, ki bo ustvarjen neposredno po narisani ideji. V tem primeru si želimo pokal ustvariti iz materiala, ki bo mlademu ustvarjalcu zmagovalne risbe omogočal, da ga sam tudi pobarva," je razložila članica komisije in strokovnjakinja za 3D-tisk Barbara Wilkesmann Hočevar, direktorica podjetja Chemets.

Med člani komisije, ki je izbrala zmagovalca natečaja, so bili poleg strokovnjakinje za 3D-tisk tudi predstavnica Zavarovalnice Triglav Maša Čeplak, predstavnica marketinga OK Planica Nuša Rakovec, predstavniki oglaševalske agencije Shift Matija Primc, Abra Nikitenko in Eva Gradišnik ter smučarski skakalec Cene Prevc. "Všeč mi je bilo, da smo imeli člani komisije zelo različna mnenja in poglede, čemu nameniti prednost pri izbiri. Tako smo na vse poslane risbe pogledali z različnih zornih kotov in izbrali idejo, ki je zares drugačna od preostalih," je po koncu izbora pojasnil Cene Prevc ter se sodelujočim otrokom in najstnikom zahvalil za sodelovanje. "Iz prejetih risb je bilo videti, da so mladi ustvarjalci ob risanju uživali. To, da so si vzeli čas, sami ustvarili ideje za pokal in se ob tem še zabavali, je bil tudi glavni cilj natečaja," je dejal.

Cene Prevc | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Zmagovalci po izboru občinstva se bodo družili s skakalci

Poleg članov komisije je za poslana dela lahko glasovala tudi širša javnost. Mladi ustvarjalci, ki so prejeli največ glasov, bodo skupaj z zmagovalcem natečaja Žigo prejeli VIP-vstopnico za ogled finala svetovnega pokala FIS v smučarskih skokih zase in spremljevalca. Da pa bo dan še bolj nepozaben, se bodo po podelitvi pokala lahko podružili z našimi skakalci.

Zavarovalnica Triglav, organizator natečaja Nariši svoj pokal in poleti v Planico!, s tem projektom spodbuja kreativnost ter izražanje idej otrok in najstnikov. Poleg tega jim daje priložnost, da prispevajo k razvoju dogodka, ki ga vsako leto spremljajo številni ljubitelji smučarskih skokov.
Ne spreglejte