Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 9. 2017,
12.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

2

Natisni članek

Peter Slatnar Peter Prevc Peter Prevc grand prix trening Jurij Tepeš smučarski skoki

Sreda, 20. 9. 2017, 12.40

6 let, 6 mesecev

V iskanju pravih občutkov

Jurij Tepeš: Ko se ne najdeš, poskušaš marsikaj spremeniti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

2

Jurij Tepeš | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

"Največ rezerv je v meni samem. Vem, da kondicijsko zelo dobro delam, a prave občutke še iščem. Poletje je bilo zame bolj ali manj porazno, upam, da bo jesenski del boljši," si želi smučarski skakalec Jurij Tepeš, ki mu v poletnih mesecih ni šlo po načrtih.

Slovenska smučarsko-skakalna karavana se je pretekli konec tedna odpravila v Wislo, kjer bo na treningih predvidoma ostala do petka, ko sledijo vrnitev domovino in treningi v Planici. Prav te v tem trenutku najbolj potrebuje Jurij Tepeš, za katerim je poletje, ki mu v skakalnem smislu ne bo ostalo v najlepšem spominu.

Ljubljančan na skakalnici še ni ujel pravih tekmovalnih občutkov. Udeležil se je petih tekem poletne velike nagrade, a le enkrat skočil do točk. V Hakubi jih je z 19. mestom vknjižil 12, s katerimi zaseda 64. mesto v skupnem seštevku Grand Prixa. Z zadnje postaje poletne nagrade Čajkovskega se je vrnil z 31. in 44. mestom, kar je bil dovolj velik alarm, da se je Tepeš odločil za spremembo.

Vrnil se je k osnovnim stvarem

Po slabih nastopih v Čajkovskem je zamenjal opremo, se vrnil k osnovnim stvarem ... | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Po slabih nastopih v Čajkovskem je zamenjal opremo, se vrnil k osnovnim stvarem ... Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Po Čajkovsekm sem zamenjal večino opreme. V Rusiji sem skakal še s starimi čevlji, ki so bili bolj ali manj strgani. Čeprav ne maram novih čevljev, sem se odločil za ta korak. Ko se ne najdeš, poskušaš marsikaj spremeniti. Ko res ne gre, je dobro stvari povsem zamenjati, da se občutki spremenijo. Poskusil sem tudi lanske kombinezone za testiranje in menim, da sem naredil pravo potezo. Vrnil sem se k osnovnim stvarem, za katere vem, da so mi ustrezale v preteklosti. Vsaj za zdaj se je tako izkazalo. Stvari se počasi obračajo na bolje," nam je pod Šmarjetno goro razlagal 28-letnik, ki se zaveda, da je to šele začetek poti k boljšim občutkom.

"Treba je graditi od tukaj. Občutki se izboljšujejo, a da bi res lahko govoril o boljših rezultatih, moram počakati še kakšen mesec. Ne morem govoriti o dobrih občutkih, če mi gre na enem treningu bolje. Vem, da bom moral to še precej nadgraditi, da bom prišel na pravo raven svetovnega pokala."



Največ rezerv v občutkih na skakalnici

Skakalci bodo do konca Grand Prixa skakali še na dveh tekmah poletne velike nagrade. V začetku oktobra se bodo ustavili v Hinzenbachu in Klingenthalu, kamor pa Tepeš predvidoma ne bo odpotoval.

"Mislim, da se bom raje pripravljal na zimo, na svetovni pokal. Upam, da bo to pametna določitev. Ta trenutek tekem ne potrebujem toliko kot treningov. Pripraviti se moram za tekme pozimi, saj na poletnih ni šlo, kot bi si želel," pomembnost treningov v tem trenutku izpostavlja Tepeš in dodaja, da ima na teh še mnogo manevrskega prostora za izboljšave.

"Največ rezerv je vsekakor v meni samem. Vem, da sem pripravljen zelo dobro, kondicijsko zelo dobro delam, a občutkov na skakalnici še nisem imel pravih." | Foto: Getty Images "Največ rezerv je vsekakor v meni samem. Vem, da sem pripravljen zelo dobro, kondicijsko zelo dobro delam, a občutkov na skakalnici še nisem imel pravih." Foto: Getty Images

"Največ rezerv je vsekakor v meni samem. Vem, da sem pripravljen zelo dobro, kondicijsko zelo dobro delam, a občutkov na skakalnici še nisem imel pravih. Te še iščem. Potrebujem čim več skokov v tem obdobju. Mislim, da smo za to predzimsko obdobje pripravili kar dober načrt, upam, da bom lahko čim več skakal, da bodo tudi skakalnice na voljo in da nam bo šlo čim bolj na roko tudi vreme."

Velik poletni poraz

Kako so na Jurija vplivali poletni rezultati, ko je na petih tekmah Grand Prixa zasedel 38., 19., 39., 31. in 44. mesto? "Zame osebno je to en velik poraz. Ko mi ne gre, ne maram skakati na tekmah. Ob takšnih rezultatih se po tekmah počutim zelo slabo. Namesto da bi razmišljal, kako naprej, kako se izboljšati, ponavadi predolgo premlevam stvari, ki so se zgodile. Letos te stvari sicer delam bolje, čeprav se na tekmah to še ne pozna. Upam, da bo šlo v jesenskem obdobju bolje, da bom naredil korak naprej, saj je bilo to poletje zame več ali manj porazno. Daleč od tistega pravega, ki bi si ga želel."

Ta trenutek bolj kot tekme potrebuje treninge, pravi in upa, da bo korak za korakom šlo na bolje. | Foto: Bojan Puhek Ta trenutek bolj kot tekme potrebuje treninge, pravi in upa, da bo korak za korakom šlo na bolje. Foto: Bojan Puhek

O zimskih načrtih raje še ne

Prihajajoče zimsko tekmovalno obdobje je olimpijsko, prinaša pa tudi svetovno prvenstvo v poletih, za katere je Tepeš specialist. S čim bo po olimpijski sezoni zadovoljen? "To bomo še videli. Trenutno se je treba posvetiti treningom. Iti korak za korakom. O zimskih načrtih raje še ne bi nič govoril, zima je sicer blizu, po drugi strani pa spet ne tako zelo, da bi moral delati paniko," o zimski sezoni še ne želi govoriti.

Uvodni preizkus svetovnega pokala bo med 17. in 19. novembrom gostila Wisla, kjer se pripravlja slovenski tabor.

Ne spreglejte