Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 7. 2017,
10.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Jurij Tepeš smučarski skoki Planica Planica priprave

Ponedeljek, 3. 7. 2017, 10.51

6 let, 6 mesecev

Odšteva do poletne tekmovalne sezone

Jurij Tepeš: Malo se še lovim, a to je za pripravljalno obdobje normalno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
smučarski skoki trening Planica | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Kakšen skok je dober, nato pa se prikrade kakšen slabši, a to je za pripravljalno obdobje normalno. Na tekmah bo treba zbrati najboljše občutke, upam, da bom do takrat že bolj pravi," razmišlja smučarski skakalec Jurij Tepeš. Tekmovalne občutke bo lovil čez deset dni, ko bo v Visli prvi grand prix sezone (14. in 15. julij).

Slovenska skakalna A-reprezentanca – sestavljajo jo Peter Prevc, Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Anže Lanišek, Anže Semenič in Domen Prevc (zadnji trenira z mlado A-reprezentanco) – se je po seriji majskih kondicijskih treningov junija osredotočila na skoke.

Slovenski tabor je letos ubral nekoliko drugačno taktiko in v nasprotju s preteklimi leti, ko so se držali doma, preizkusil več skakalnic. Goran Janus je svoje varovance preizkušal v Beljaku, Ramsauu, Predazzu, pretekli teden v Planici, ta teden pa trenirajo v Kranju.

Kakšen boljši, kakšen slabši

"Malo se še lovim. Skoki še niso povsem na ravni, ki bi si jo želel. Kakšen skok je dober, nato se prikrade kakšen slabši, pa potem spet kakšen dober. To je za pripravljalno obdobje normalno. Lani poleti nisem prav dobro skakal. V Visli sem še dobro skočil, potem pa se je slabše izšlo. Na tekmah bo treba zbrati najboljše občutke, upam, da bom do takrat že bolj pravi," je po treningu v Planici novinarjem dejal Jurij Tepeš, ki te dni preizkuša novo opremo. Za zdaj je s smučmi in dresi zadovoljen, "mislim, da smo na pravi poti".

Pretekli teden je Tepeš treniral v Planici, ta teden pa se prva slovenska ekipa seli v Kranj, kjer bo konec tedna kontinentalni pokal. Tam bosta nastopila Domen in Peter Prevc, Tepeš pa bo tekmovalno sezono začel sredi julija na Poljskem.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pretekli teden je Tepeš treniral v Planici, ta teden pa se prva slovenska ekipa seli v Kranj, kjer bo konec tedna kontinentalni pokal. Tam bosta nastopila Domen in Peter Prevc, Tepeš pa bo tekmovalno sezono začel sredi julija na Poljskem. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

S tehniko se 28-letnik, kot pravi, zadnji dve leti ne ubada prav veliko. Prej ji je namenjal več pozornosti, želel skakati kot preostali, a je spoznal, da se to pri njem ni obneslo: "Nisem tako eksploziven, mišic nimam tako hitrih, tako da moram skakati bolj v svojem stilu, bolj naprej, da ohranim hitrost."

Prava poteza

V slovenski reprezentanci so se pred olimpijsko sezono odločili za krčenje prve ekipe z devetih na šest fantov. Večina prvokategornikov je odločitev trenerskega štaba pozdravila.

"To sem kar malo pričakoval. Zadnja tri leta se je o tem govorilo, na koncu pa je bila ekipa še vedno večja. Seveda skušaš čim večjemu številu tekmovalcev zagotoviti čim boljše pogoje, ampak zaradi tega imajo preostali morda malo slabše. Letos so stvari zapeljane v pravo smer, saj se da z manjšo skupino delati veliko bolj individualno. Mislim, da je bila to prava poteza, to bo pokazala zima."

Pozdravlja krčenje prve ekipe.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pozdravlja krčenje prve ekipe. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida



Visla prvi preizkus

Brata Peter in Domen Prevc bosta v tekmovalni ritem skočila že v petek na kontinentalnem pokalu v Kranju, za Tepeša pa se bo poletna tekmovalna sezona začela teden dni pozneje v Visli. Na Poljskem bosta 14. in 15. julija tekmi poletne velike nagrade pod žarometi, ena ekipna in ena posamična.

"V Vislo grem, vsaj upam, da grem, potem bomo pa videli, kako bo naprej. Na zelo majhne skakalnice ne bom hodil, kar zadev 120-metrske skakalnice, pa bi jih rad obiskal čim več. Odvisno bo tudi od trenutne pripravljenosti, ampak mislim, da bom skakal na večini tekem na grand prixu. Poleti je dobro, da greš na vsaj kakšno tekmo, da vidiš, kje je konkurenca. Kakšna tekma je zelo pomembna, vse pa ne. Če se ti poleti sesuje, je zima še vedno lahko dobra. Za samozavest, za glavo je dobro, da se ti stvari izidejo tudi poleti," še pravi Tepeš.

Ne spreglejte