Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
14. 3. 2017,
18.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

3

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Boštjan Kline Sofia Goggia

Torek, 14. 3. 2017, 18.09

6 let, 6 mesecev

Aspen: pred finalom SP

Jasno sporočilo Ilke Štuhec: pripravljena na zadnji udarec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

3

Po drugem uradnem treningu, ki ga je Ilka Štuhec končala s prepričljivo najboljšim časom, je dokončno jasno, da je najboljša slovenska alpska smučarka odlično pripravljena na sredin smuk, s katerim se začenja finale svetovnega pokala v Aspnu. 

Ilka Štuhec je dodobra spoznala progo v Aspnu. | Foto: Getty Images Ilka Štuhec je dodobra spoznala progo v Aspnu. Foto: Getty Images

Lepše popotnice, kot je najboljši čas drugega treninga (na prvem je zaostala le za Viktorio Rebensburg), si Ilka Štuhec pred finalnim smukom sezone v Aspnu ne bi mogla želeti. Najboljša smukačica sezone je ob neposrednem spopadu z najostrejšima tekmicama v zadnjih tednih za kar 89 stotink sekunde prehitela Italijanko Sofio Goggio in še za sedem stotink več ameriško zvezdnico Lindsey Vonn. S tem je sebi dokazala, da je dovolj kakovostno proučila linije, osvojila vse naravne pasti ameriškega smuka in se spoprijateljila s snežno podlago, tekmicam pa poslala jasno sporočilo, naj na njeno morebitno popuščanje ob koncu sezone ne računajo.

Noro dobro

"Proga je super. Res je lepa. Tudi sneg je noro dober, tako da se že veselim tekem," o progi na prizorišču velikega finala svetovnega pokala pripoveduje Štuhčeva, ki se pred sredinim smukom in četrtkovim superveleslalomom še naprej ne želi obremenjevati s točkami, lovom na globus … "Pristop bo takšen, kakršen je bil vedno do zdaj. Dala bom vse od sebe in poskušala smučati po svojih najboljših močeh. Nato pa se bo izteklo, kakor se bo pač izteklo," pravi Ilka, ki je v dosedanjem delu smukaške sezone zbrala že kar 497 točk in na sedmih preizkušnjah le dvakrat ni stala na zmagovalnem odru, bila pa je trikrat prva in dvakrat druga.

Zdaj gre zares

Medtem ko se bo svetovna prvakinja iz Maribora v sredo, ko bo šlo v Aspnu povsem zares (smuk se bo začel ob 18. uri po slovenskem času), držala pravila "vsaka tekma je poglavje zase", pa bodo slovenski gledalci z enim očesom spremljali tudi njen boj s Soffio Goggio. Ta pred sklepnim smukaškim dejanjem za Slovenko v smukaškem seštevku svetovnega pokala zaostaja 97 točk. Matematika je torej sila preprosta. Že zgolj uvrstitev med najboljših 15 Štuhčevi prinaša mali kristalni globus. Če pa bi ji spodletelo in bi odstopila ali pa bila 16. oziroma slabša, bi Italijanka do popolnega preobrata in globusa prišla le v primeru zmage.

Zadržani Boštjan Kline

Z drugim treningom pred sredinim zadnjim smukom sezone so opravili tudi fantje. Najhitrejši je bil Peter Fill, ki še ni opustil misli na ubranitev malega kristalnega globusa (pred zadnjo tekmo zaostaja 33 točk za Kjetilom Jansrudom). Italijan je za vsega eno stotinko sekunde prehitel Avstrijca Vincenta Kriechmayra, sicer najhitrejšega na ponedeljkovem preizkusu 2.855 metrov dole proge "Ruthie's run", tretji pa je bil Erik Guay (+0,06). Prvi adut slovenskega smuka Boštjan Kline tokrat ni postregel s pretirano tekmovalnim nastopom in je z velikim zaostankom (+2,60) pristal povsem na repu 24 nastopajočih. 

Boštjan Kline - edini slovenski moški smukaški adut v Aspnu. | Foto: Reuters Boštjan Kline - edini slovenski moški smukaški adut v Aspnu. Foto: Reuters

"Všeč mi je!"

Kljub slabši predstavi na drugem treningu (na prvem je bil enajsti z zaostankom 1,66) pa tudi najboljši slovenski smukač, ki se bo iztekajoče se sezone spominjal predvsem po prvi zmagi v karieri (Kvitfjell), ne skriva navdušenja nad novo progo v Aspnu. "Všeč mi je! Gre za zanimiv smuk, ki vključuje vse elemente, od tehničnih zavojev, daljših zavojev, skokov in vse do drsalnih delov. Poleg tega pa so organizatorji odlično pripravili progo," pravi 26-letni Mariborčan, ki bo v Aspnu nastopil v obeh hitrih disciplinah, pri čemer se mu bo v superveleslalomu pridružil še novinec v finalu svetovnega pokala Martin Čater

Aspen: svetovni pokal – spored

Sreda, 15. 3.: smuk - moški (Kline) in ženke (Štuhec)
Četrtek, 16. 3.: superveleslalom - moški (Kline, Čater) in ženske (Štuhec)
Petek, 17. 3.: ekipna tekma
Sobota, 18. 3.: veleslalom - moški (Kranjec), slalom - ženske (Bucik, Štuhec?)
Nedelja, 19. 3.: slalom - moški, veleslalom - ženske (Drev, Štuhec?) 
Ne spreglejte