Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
13. 3. 2017,
11.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Marcel Hirscher Marcel Hirscher svetovni pokal Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Ponedeljek, 13. 3. 2017, 11.30

6 let, 6 mesecev

Pred finalom v Aspnu: Ilka Štuhec in njen kristalni ples

Boj za globuse z močnim slovenskim pridihom

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Kar sedem od skupno dvanajstih globusov ima že pred finalom svetovnega pokala v alpskem smučanju v Aspnu svoje lastnike. Med temi je tudi Ilka Štuhec, ki pa se bo v Koloradu borila še za dva globusa.

Tabor Ilke Štuhec bo imel tudi v Aspnu dovolj razlogov za (končno) slavje. | Foto: Getty Images Tabor Ilke Štuhec bo imel tudi v Aspnu dovolj razlogov za (končno) slavje. Foto: Getty Images

Finalni ples smučarske sezone se bo v Aspnu v ameriški zvezni državi Kolorado začel z današnjima uradnima treningoma smuka, tekmovalni del pa s sredinima preizkušnjama v najhitrejših disciplinah. Slovenske barve bo v sklepnem delu sezone branilo šest smučarjev, a se bodo Ana Bucik, Žan Kranjec, Boštjan Kline, Martin Čater in Ana Drev znašli v senci prve zvezdnice sezone Ilke Štuhec.

Ta je trdno odločena v velikem slogu končati sanjsko sezono, v kateri je ob šestih zmagah v svetovnem pokalu in zlati smukaški kolajni na svetovnem prvenstvu že osvojila tudi zmago v kombinacijskem seštevku svetovnega pokala. Ta globus prinaša ob vsaj dveh tekmah, Štuhčeva pa bo napela vse sile, da ne bi bil edini.

Teoretično bi si Ilka še vedno lahko zagotovila celo veliki kristalni globus, veliko bolj realen pa je boj za globusa v smuku in superveleslalomu. Poleg treh kategorij, v katerih je v boju za vrh tudi najboljša slovenska alpska smučarka, sta odprti le še vprašanji lastnika globusa v moškem smuku in ženskem veleslalomu.


Scenariji za globuse

Skupni seštevek – moški
Odločitev o dobitniku moškega velikega kristalnega globusa je dokončno padla že na pokalu Vitranc v Kranjski Gori, kjer si je Marcel Hirscher priboril dovolj veliko prednost za že šesto zaporedno skupno zmago. Tekmecem na čelu z norveškim dvojcem Kjetil JansrudHenrik Kristoffersen je prepustil zgolj boj za preostali dve kolajni.
1. Marcel Hirscher (Avt)            1425
2. Kjetil Jansrud (Nor)            871
3. Henrik Kristoffersen (Nor)      867

  Marcel Hirscher mora postaviti le še piko na i. | Foto: Getty Images Marcel Hirscher mora postaviti le še piko na i. Foto: Getty Images

Skupni seštevek – ženske
Medtem ko se ime moškega zmagovalca skupnega seštevka ponavlja že vse od leta 2012 (v sezoni 2010/11 je globus osvojil Ivica Kostelić), pa bo ženska karavana še tretjo zaporedno sezono okronala novinko v vlogi smučarske kraljice. To bo postala Mikaela Shiffrin, ki ima pred zadnjimi štirimi tekmami kar 378 točk prednosti pred Ilko Štuhec. Ta bi za senzacionalni zasuk poskrbela le v primeru štirih zmag, Američanka pa bi morala vselej ostati brez točk.
1. Mikaela Shiffrin (ZDA)        1523
2. Ilka Štuhec (Slo)             1145
3. Sofia Goggia (Ita)            1057

 

Smuk – moški
Edina moška disciplina brez novega lastnika malega globusa je moški smuk, kjer se za prestižno lovoriko merita zmagovalca predhodnih dveh sezon, to sta Kjetil Jansrud in Peter Fill. Pred zadnjo tekmo ima Norvežan 33 točk prednosti, kar pomeni, da bi Italijan ostal "prekratek" tudi ob zmagi in tekmečevem drugem mestu.
1. Kjetil Jansrud (Nor)            407
 2. Peter Fill (Ita)                374
 3. Dominik Paris (Ita)             271

 

Smuk – ženske
Matematika je v ženskem smukaškem seštevku svetovnega pokala, kjer ima Ilka 97 točk naskoka pred Sofio Goggio, zelo preprosta. Slovenka lahko izgubi globus le, če ostane brez točk (odstop ali slabše od 15. mesta), Italijanka pa mora ob tem doseči drugo zaporedno zmago. V tem primeru bi za tri točke preskočila Štuhčevo in osvojila globus. Vsi drugi scenariji skupno zmago v kraljevi disciplini prinašajo svetovni prvakinji iz Maribora.
1. Ilka Štuhec (Slo)              497
 2. Sofia Goggia (Ita)             400
 3. Lara Gut (Švi)                 360

  V boju za hitrostna globusa. | Foto: Getty Images V boju za hitrostna globusa. Foto: Getty Images

Superveleslalom – moški
V moškem superveleslalomu se nadaljuje norveška prevlada, ki jo je leta 2012 sprožil Aksel Lund Svindala. Ob njegovih zdravstvenih težavah sta se za globus borila njegova naslednika – Kjetil Jansrud in branilec naslova Aleksander Aamodt Kilde. Odločitev o končnem zmagovalcu je padla že v Kvitfjellu, kjer je Jansrud odbil vse napade.
1. Kjetil Jansrud (Nor)            365
2. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)   239
3. Hannes Reichelt (Avt)           203

 

Superveleslalom – ženske
Najbolj negotov bo boj za ženski superveleslalomski globus, kjer ima škarje in platno v rokah Ilka Štuhec. Skupne zmage se bo veselila, če bo tekmo končala pred Tino Weirather, ki zaostaja 15 točk, več preračunavanja pa bo potrebnega v preostalih mogočih razpletih. Več o tem ...
1. Ilka Štuhec (Slo)               350
 2. Tina Weirather (Lie)            335
 3. Lara Gut (Švi)                  300

 

Veleslalom – moški
Veleslalomski globus je novega starega lastnika dobil že v Podkorenu. Tam je Marcel Hirscher, tudi po zaslugi napake Alexisa Pinturaulta, razblinil vse matematične dvome. Solnograški šampion bo tako še četrtič prejel mali kristalni globus v disciplini, v kateri je letos prvič postal tudi svetovni prvak.
  1. Marcel Hirscher (Avt)           633
  2. Alexis Pinturault (Fra)         439
  3. Mathieu Faivre (Fra)            380

  Junakinja sezone - Mikaela Shiffrin | Foto: Reuters Junakinja sezone - Mikaela Shiffrin Foto: Reuters

Veleslalom – ženske
Povsem brezskrbna pa pred zadnjim veleslalom sezone (še) ne more biti Tessa Worley. Potem ko na osmih preizkušnjah sezone na stopničkah ni stala zgolj na prvi v Söldnu, je v Aspen pripotovala z 80 točkami prednosti pred Mikaelo Shiffrin. Če bi ta dobila zadnjo tekmo, bi morala biti Francozinja vsaj 13. V primeru Američankinega drugega mesta, bi za preobrat Tessa morala ostati brez točk.
1. Tessa Worley (Fra)              640
2. Mikaela Shiffrin (ZDA)          560
3. Lara Gut (Švi)                  360

 

Slalom – moški
Če Henrik Kristoffersen zaradi spora s panožno zvezo ne bi izpustil uvodnega slaloma v Leviju, bi preizkušnja v Aspnu morda še odločala o slalomskem kralju zime. Tako pa Marcel Hirscher že pred zadnjim štartom ve, da bo še četrtič v zadnjih petih sezonah prejel mali globus. Njegova slika bo letos torej sanjska: zmaga v skupnem seštevku ter mala globusa in naslova svetovnega prvaka v obeh tehničnih disciplinah.
1. Marcel Hirscher (Avt)           685
 2. Henrik Kristoffersen (Nor)      575
 3. Manfred Mölgg (Ita)             431 

 

 Slalom – ženske
Najbolj pričakovan razplet je zaznamoval sezono ženskega slaloma, v katerem je/bo Mikaela Shiffrin potrdila prevlado zadnjih let. Američanka bo prejela še četrti mali globus v zadnjih petih letih. Lani je brez lovorike ostala zaradi poškodbe, sicer pa je v tem času postala tudi olimpijska in trikratna svetovna prvakinja v slalomu. 
1. Mikaela Shiffrin (ZDA)         760
2. Veronika Velez-Zuzulova (Slk)  515
3. Wendy Holdener (Švi)           415

Tessa Worley ima na dosegu roke veleslalomski globus. | Foto: Sportida Tessa Worley ima na dosegu roke veleslalomski globus. Foto: Sportida

Kombinacija – moški
Za kombinacijske tekme v finalu svetovnega pokala že po tradiciji ni prostora. Ker je sezona 2016/17 ponudila dve preizkušnji (Wengen in Sabta Caterina), bo Alexis Pinturault prejel mali globus, potem ko je za 11 točk prehitel Švicarja s slovenskim potnim listom Nielsa Hintermanna, sicer presenetljivega junaka wengenske tekme.
1. Alexis Pinturault (Fra) 111
2. Niels Hintermann (Švi) 100
2. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 92

 

Kombinacija – ženske
Prav v kombinaciji si je prvi globus zagotovila Ilka Štuhec, ki je po treh tekmah ohranila 20 točk prednosti pred Italijanko Federico Brignine. Zanimiv je tudi pogled na njen kombinacijski rezultatski plen – prvo, drugo in tretje mesto.
1. Ilka Štuhec 240 
2. Federica Brignone 220
3. Wendy Holdener 140

 

Aspen: svetovni pokal – spored

Sreda, 15. 3.: smuk (moški in ženke)
Četrtek, 16. 3.: superveleslalom (moški in ženske)
Petek, 17. 3.: ekipna tekma
Sobota, 18. 3.: veleslalom (moški), slalom (ženske)
Nedelja, 19. 3.: slalom (moški), veleslalom (ženske)
Ne spreglejte