Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
15.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Oberstdorf Saporo Lahti Jernej Damjan Cene Prevc Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus Jurij Tepeš

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 15.15

6 let, 7 mesecev

Vrnitev slovenske skakalne reprezentance

Janus že določil skakalno ekipo za SP v Lahtiju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Skakalna reprezentanca | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski smučarji skakalci so se vrnili iz Oberstdorfa, kjer so se na letalnici v nedeljo med prvo deseterico uvrstili tretjeuvrščeni Jurij Tepeš, četrti Peter Prevc in sedmi Domen Prevc. Slovenski trener Goran Janus je že določil ekipo, ki bo zastopala slovenske barve na svetovnem prvenstvu v Lahtiju od 22. februarja do 5. marca.

Slovenski skakalci bodo v sredo že potovali na Japonsko, kjer bosta v Saporu konec prihodnjega tedna naslednji tekmi svetovnega pokala. 

Trener Goran Janus je po vrnitvi v domovino povedal, da bo na Japonsko in nato v Pjongčang v Južni Koreji na predolimpijsko tekmo potovala ista ekipa, kot je nastopila na letalnici v Oberstdorfu, prav tako pa je že določil tudi ekipo za SP v Lahtiju.

V soboto razočaran, v nedeljo presrečen

Jurij Tepeš je v nedeljo stal na zmagovalnem odru. | Foto: Sportida Jurij Tepeš je v nedeljo stal na zmagovalnem odru. Foto: Sportida "Glede na to, kako poteka letošnja sezona, smo v ekipo uvrstili vse tri brate Prevc, Petra, Domna in Ceneta, ter Jerneja Damjana in Tepeša," je ekipo za največjo tekmo sezone predstavil Janus.

Jurij Tepeš je bil zelo zadovoljen z nedeljskimi skoki, ko je na tekmi poletov v Oberstdorfu osvojil tretje mesto.

"Razočaran sem bil po prvem skoku v soboto, ko sem bil 'štorast' in po svoji napaki padel. Toda po tem, ko so mi usposobili poškodovani čevelj in sem lahko nastopal, mi je šlo vse bolje. Težave s prehodom z manjših naprav na letalnice sem imel že prej, zdaj pa si želim, da bi ohranil dobro formo tudi v nadaljevanju sezone," je dejal Tepeš.

Bilo ga je strah kot že dolgo ne

Peter Prevc se odpravlja na Japonsko. | Foto: Vid Ponikvar Peter Prevc se odpravlja na Japonsko. Foto: Vid Ponikvar Peter Prevc počasi izboljšuje svoje dosežke.

"Ves konec tedna sem dobro skakal. Pred Oberstdorfom me je bilo strah kot že dolgo ne, in sicer zaradi negotovosti, ali mi bo končno steklo. Potem pa sem bil vsak dan zadovoljen tudi z zadnjim skokom, ki sem ga napravil. Zdaj nas čaka Saporo, kjer se mi je že zgodilo vse mogoče. Na srečo ljudje pozabljamo slabo in se spominjamo dobrega. V tej sezoni sem se zaradi zame ne najboljšega poteka sicer pogosto spomnil tudi slabših trenutkov. Zdaj gre počasi na bolje in upam, da bo tako tudi ostalo."

Mogoče ne deluje zadovoljen, a je zelo

Domen Prevc je prebil led na letalnicah. | Foto: Vid Ponikvar Domen Prevc je prebil led na letalnicah. Foto: Vid Ponikvar Sedemnajstletni Domen Prevc je že s prvim skokom na letalnicah poletel več kot 200 metrov in upravičil zaupanje Janusa. Ta je priznal, da ga je bilo pred prvim poletom veliko bolj strah kot Domna, ki je bil kljub mladosti videti zelo miren in osredotočen na nastop.

"Letalnica je malo večja, no, veliko večja skakalnica kot preostale. Dalj časa si v zraku in upor je drugačen, vendar tudi na letalnici veljajo iste stvari, kot jih moraš početi na običajnih skakalnicah. Podobno moraš skočiti. Mogoče bo veliko večja razlika zdaj, ko se bomo preselili na manjše naprave. Napake imam še v počepu, tudi v zraku je bilo več korekcij. Prvi skok na letalnici ni bil nič posebnega, v ekipi so dobro poskrbeli zame in me dobro pripravili. Sem zelo zadovoljen, mogoče zdaj ne delujem tako, vendar bo to gotovo prišlo za mano," je dejal najmlajši izmed bratov Prevc.

Notranji mir dobi v družini

Jernej Damjan bo najstarejši slovenski skakalec na SP v Lahtiju. | Foto: Vid Ponikvar Jernej Damjan bo najstarejši slovenski skakalec na SP v Lahtiju. Foto: Vid Ponikvar Jernej Damjan, ki še na začetku zime zaradi poškodbe ni vedel, ali bo sploh še kdaj tekmoval, je rav tako uvrščen v ekipo za SP, na novinarsko konferenco pa je prišel s svojo družino.

"Moja najmanjša je cukrček, je tisto, za kar je vse veliko več vredno. Sam zdaj uživam v skokih. Potrebuješ notranji mir, da dobro skočiš, potem pa pride izid. Sam ta notranji mir dobim v družini," je povedal Damjan.

Srednji od bratov Prevc, Cene Prevc, je kar malo potarnal: "V Oberstdorfu sem že tretjič nastopil na letalnicah in šele v nedeljo sem skočil čez 200 metrov. Videl sem, kaj je potrebno za tako dolge skoke in kaj moram popraviti. Veselim se naslednjih poletov."

Cene Prevc bo odpotoval na svetovno prvenstvo v družbi obeh bratov, Tepeša in Damjana. | Foto: Vid Ponikvar Cene Prevc bo odpotoval na svetovno prvenstvo v družbi obeh bratov, Tepeša in Damjana. Foto: Vid Ponikvar

Anže Lanišek si želi, da bi tudi na tekmah svetovnega pokala skakal podobno kot v celinskem, njegov soimenjak Anže Semenič pa je bil s poleti kar zadovoljen, čeprav je delal manjše napake, "saj so bile daljave prave".

Smučarska zveza je ob koncu predstavila akcijo, ki jo je pripravila skupaj z Mercatorjem. Ta bo v okviru ponudbe Radi imamo domače omogočil donacije za skakalne ekipe, tudi za podmladek in klube, za katere bo glavna nagrada kombi, pripravili pa bodo še dodatne denarne nagrade.

Ne spreglejte