Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
5. 2. 2017,
19.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,43

2

Natisni članek

letalnica poleti Oberstdorf stopničke Jurij Tepeš

Nedelja, 5. 2. 2017, 19.50

6 let, 6 mesecev

Intervju z Jurijem Tepešem

Dokler mu bo šlo tako dobro, se Jurij Tepeš ne bo pritoževal #intervju

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,43

2

Foto: Sportida

"Očitno moram najprej pasti, da potem skačem dobro," je v šali dejal Jurij Tepeš, ki je bil v nedeljo s tretjim mestom osrednji slovenski junak na letalnici v Oberstdorfu. Ta mu je povzročila žalost, jezo, streznitev in na koncu le veliko veselje. In kam bodo šli čevlji, ki so v soboto ob padcu razpadli in so jih nato čudežno popravili? "V smeti," je odgovoril Jurij.

Jurij Tepeš na stopničkah, naši orli prvič nad vsemi
Po grdem padcu Schlierenzauerja prihajajo spodbudne novice

Oberstdorf je v Jurij Tepešu vzbudil ogromno čustev. Od petkovega velikega razočaranja in jeze, sobotne žalosti po padcu do velikega nedeljskega veselja in zadovoljstva, ki mu ga je prineslo tretje mesto. Pred prihodom na prenovljeno letalnico Heini-Klopfer, ki se mu še vedno ne zdi lepa, kaj takega ni pričakoval. Očitno ga je tisti padec prebudil, saj je od takrat skakal, kot zna in si želi.


"Upam, da mi to ne bo prišlo v navado. Mogoče me je včerajšnji drugi skok streznil. Nisem še povsem prepričan, ali je z vso opremo v redu." | Foto: Sportida "Upam, da mi to ne bo prišlo v navado. Mogoče me je včerajšnji drugi skok streznil. Nisem še povsem prepričan, ali je z vso opremo v redu." Foto: Sportida Po vseh tegobah, ki ste jih imeli ta konec tedna v Oberstdorfu, je nedeljsko odlično tretje mesto prava tolažba za vse skupaj …

Očitno moram najprej pasti, da potem skačem dobro (smeh, op. p). Že v Planici je bilo tako (leta 2013 je po padcu na treningu nato zmagal, op. a.). Vse se mi je izšlo. Naredil sem skok, kot sem si ga želel. Letalnica še vedno ni taka, kot je na primer v Planici. Nimam takšnega občutka. Z dobrim poletom je vse drugače.

Videti je, da vas padci dvignejo ...

Upam, da mi to ne bo prišlo v navado. Mogoče me je včeraj tisto streznilo. Pri drugem skoku še nisem bil povsem prepričan, ali je bilo z vso opremo v redu. Nekaj smo zamenjali še danes. Ta polet je bil podoben tistemu v Willingenu in je bil najboljši v Oberstdorfu. Moja prednost je ta, da lahko na velikanki v drugem delu poleta pridobim v primerjavi s preostalimi.

Drugo serijo je odnesel veter, vam pa odprl pot do stopničk …

Sploh ne vem, od kod se je vzela fronta. Ko sem gledal napoved, je bilo za danes napovedano najboljše vreme. En polet nam je vzela fronta, a se nimam kaj pritoževati.

Ste po petku, ko vam ni šlo, kaj spremenili?

Naredil sem spremembo v počepu. Ob kameri smo analizirali, kaj moram narediti. Nato sem se približal tistemu počepu iz Willingena. Izkazalo se je, da je pravi, zaradi tega sem zelo vesel.

Sobotni padec ga je streznil. | Foto: Sportida Sobotni padec ga je streznil. Foto: Sportida Vam je zdaj letalnica v Oberstdorfu kaj bolj všeč?

Letalnica ni povsem prava letalnica. Mislim, da se v Willigenu bolj leti kot tukaj. To sem vedel že prej. Oče mi je povedal, da je ta letalnica narejena kot skakalnica. V drugem delu se od skakalnice ne odlepiš veliko. Skoraj nenehno ostaneš približno enako visoko. Sicer me to malce moti, vendar se, dokler mi gre tako dobro, ne bom pritoževal.

Ko vam je oče povedal, kakšna letalnica vas čaka, ste sploh mislili, da bi lahko ta konec tedna prišli do tretjega mesta?

Pred prihodom se s tem nisem obremenjeval. Po petku sem bil slabe volje, ker nisem prišel zraven. Pravih občutkov ni bilo. Ko sem pogledal kamero, je bilo povsem drugače. Nato je bilo iz skoka v skok bolje.

Od njega sta bila boljša le junaka Oberstdorfa, Stefan Kraft in Andreas Wellinger, ki sta bila prvi in drugi tako v soboto kakor tudi v nedeljo. | Foto: Sportida Od njega sta bila boljša le junaka Oberstdorfa, Stefan Kraft in Andreas Wellinger, ki sta bila prvi in drugi tako v soboto kakor tudi v nedeljo. Foto: Sportida V soboto ste po padcu, pri katerem ste si poškodovali čevelj, nato vam ga je popravil Peter Slatnar, dejali, da ga boste ob prihodu domov zamenjali. Ali si boste zdaj premislili, ker ste z njim skočili na stopničke?

Moral ga bom zamenjati, ker čevlja strižeta za pol centimetra. Popravljen je, da sem lahko skočil. Ni pa pripravljen, da bi zdržal vso sezono. Upal sem, da bodo zdržali, ker imam raje nekoliko shojene čevlje. Zdaj jih bom moral zamenjati. Ni hudega. Dobro, da imam še ene doma.

Ali je bilo danes kaj drugače skakati z njim?

Ko sem ga obul, sem samo čutil bolečino v levi nogi. Vendar nič takega. Ko počepnem, je vse okej. Enako, ko letim. Ko hodim, pa čutim, vendar me danes ni nič oviralo. Čevlje je treba zamenjati tako ali drugače.

Skakalne čevlje, ki so mu v soboto po padcu razpadli in so mu jih uspeli popraviti za naslednje polete, bo vrgel stran in skakal z novimi. | Foto: Facebook/Jurij Tepeš Skakalne čevlje, ki so mu v soboto po padcu razpadli in so mu jih uspeli popraviti za naslednje polete, bo vrgel stran in skakal z novimi. Foto: Facebook/Jurij Tepeš Kaj boste naredili s čevlji?
Doma v shrambo ne bodo odšli, tudi naprej jih ne morem dati, ker so preveč strgani. Kaj drugega kot to, da gredo v smeti, se ne bo zgodilo. Podobno kot z njihovimi predhodniki.

Kako bo to tretje mesto vplivalo na prihodnost?

Za samozavest je odlično. Potreboval sem takšen rezultat, da bi me še bolj dvignil, čeprav sem imel že prej dobre. Sezona se odvija v pravo smer. Včeraj sem mislil, da se mi morda že kaj podira, vendar je bil drugi polet nato že boljši.

Zdaj boste raziskovali nove terene. Na vrsti je azijska turneja: Saporo in olimpijski Pjongčang.
V Pjongčangu sem že skakal na tekmi celinskega pokala. Na 90-metrski skakalnici sem bil dober, na 120-metrski pa slabši. Bežno se ju spomnim, vendar se je v tem obdobju veliko spremenilo – oprema …

Ne spreglejte