Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
15. 1. 2018,
14.14

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Jernej Damjan Domen Prevc Anže Semenič Tilen Bartol Žiga Jelar Goran Janus Oberstdorf svetovno prvenstvo

Ponedeljek, 15. 1. 2018, 14.14

6 let, 3 mesece

Janus ne želi ničesar prepustiti naključju: v Oberstdorf s posebno napravo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Goran Janus | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Po novoletni turneji je prišel čas za nov vrhunec skakalne sezone. Pred skakalci je svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu, kjer bo Peter Prevc branil naslov prvaka s Kulma. Glavni trener Goran Janus je poudaril, da je imel zelo lahko odločitev, ko je izbiral potnike za Oberstdorf. V Nemčijo pa bodo odnesli tudi napravo, ki bo merila prepustnost dresov.

Generalka za svetovno prvenstvo je bila pretekli konec tedna na Kulmu, kjer so se slovenski skakalci dobro izkazali, saj se je peterica uvrstila med dobitnike točk. V nedeljo je ponagajala narava in je veter odpihnil tekmo, v soboto pa je bil najvišje uvrščeni Peter Prevc na šestem mestu.

Kazalo je celo, da se bo z najboljšo uvrstitvijo pohvalil Jernej Damjan, a je bil zaradi nepravilnega dresa diskvalificiran. Tako se je moral posloviti od petega mesta.

Kdo na SP v poletih?

Peter Prevc, Jernej Damjan, Domen Prevc, Anže Semenič, Tilen Bartol, Žiga Jelar

Damjanu je bil dres uganka

"Ponavadi je tako, da se material izrabi, ne pa da postane boljši. Uganka mi je in jo moramo razrešiti." | Foto: Sportida "Ponavadi je tako, da se material izrabi, ne pa da postane boljši. Uganka mi je in jo moramo razrešiti." Foto: Sportida "Zelo sem bil razočaran. Iskreno, vsi se trudimo biti na meji, tokrat pa sploh ni bilo tako. Če bi vedel, da goljufam, bi rekel, se zgodi, dobili so me, in šel naprej. Mislil sem, da imam vse po pravilih. Ko sem dal dres na kontrolo, je imel tri litre premalo prepustnosti. To se na skakalnici sploh ne pozna, vendar se je to, žal, zgodilo. Največja uganka mi je, ker je bil isti dres v Engelbergu že testiran in je bilo takrat z njim vse v najlepšem redu. Z njim sem skakal vse do zdaj. Ponavadi je tako, da se material izrabi, ne pa da postane boljši. Uganka mi je in jo moramo razrešiti," je razložil Damjan.

Prav zaradi te diskvalifikacije se je glavni trener Goran Janus odločil, da bo na svetovno prvenstvo v Oberstdorf odpeljal posebno napravo, ki meri prepustnost dresov.

Lahka odločitev, kdo potuje na prvenstvo. Kranjca in Tepeša ne bo.

Domen Prevc upa, da bo tudi v Oberstdorfu razprl krila. Lani je prav na tej letalnici prvič poletel na velikankah. | Foto: Sportida Domen Prevc upa, da bo tudi v Oberstdorfu razprl krila. Lani je prav na tej letalnici prvič poletel na velikankah. Foto: Sportida Vendarle bodo v tem nemškem smučarsko-skakalnem središču potekali boji za odličja. In tja bo lahko Slovenija odpotovala s šestimi skakalci, nastopila pa s petimi. Peter Prevc je aktualni svetovni prvak in zaradi njega lahko potuje dodaten skakalec. Zato pa bo na posamični tekmi, ki bo sestavljena iz štirih skokov (petek in sobota), nastopila peterica.

Na prvenstvu ne bomo videli znanih letalcev Roberta Kranjca, ki je pred šestimi leti osvojil zlato medaljo v Vikersundu, in Jurija Tepeša, ki nista v takšni formi, da bi bila med potniki.

Odločitev, koga bo vzel s seboj, je bila, kot je dejal Janus, lahka: "Fantje so na novoletni turneji pokazali, da so v dobri formi, saj so se uvrščali med 30. Če si tam, si močan tudi na velikankah. Vesel sem, da imamo pravico nastopa s petimi. Kdo bo izpadel za tekmo, bomo vedeli po četrtkovih trening poletih."

Čas za peto slovensko medaljo na poletih?

Peter Prevc bo v Oberstdorfu branil naslov svetovnega prvaka izpred dveh let na letalnici na Kulmu. | Foto: Sportida Peter Prevc bo v Oberstdorfu branil naslov svetovnega prvaka izpred dveh let na letalnici na Kulmu. Foto: Sportida Če za prvi vrhunec sezone, ki je bila novoletna turneja, ni javno postavil rezultatskih ciljev, jih je tokrat izstrelil kot iz topa. "Skrivnosti ni. Cilj je medalja. In k temu cilju bomo stremeli," je odločen prvi mož stroke.

Slovenija se lahko pohvali s štirimi medaljami na svetovnih prvenstvih. V Vikersundu je ob Kranjčevi zlati medalji do brona poletela še ekipa (Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Jure Šinkovec in Robert Kranjec). Nato je bilo vse v znamenju najstarejšega od bratov Prevc, ki leta 2012 zaradi padca prav v Oberstdorfu ni nastopal, sicer bi bil že tam adut za eno izmed odličij. Zato pa je bil leta 2014 bronast v Harrachovu in zlat pred dvema letoma na Kulmu.

In prav na tem prizorišču je bil Peter pretekli konec tedna: "Spomini se vsakič vrnejo, vendar pravim, da še ni čas za obujanje spominov. Strmeti moram naprej, da bom lahko po karieri obujal več spominov."

Zaradi predstav na kulmski letalnici bo lahko z večjim optimizmom odpotoval v Oberstdorf. Lani je bil tam četrti in šesti. Ob predpostavki, da se mu forma izboljšuje, je to dober obet pred prvenstvom.

Ne spreglejte