Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 7. 2017,
17.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Jaka Hvala poškodba rehabilitacija

Torek, 25. 7. 2017, 17.33

6 let, 6 mesecev

Okrevanje po poškodbi kolenskih vezi

Jaka Hvala na poti vrnitve ne želi ničesar prehitevati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Jaka Hvala | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Sredi maja je iz slovenskega skakalnega tabora prišla slaba novica, član B-reprezentance Jaka Hvala si je poškodoval kolenske vezi. 24-letnik, ki trenutno okreva po poškodbi, zimske sezone še ni povsem prečrtal. A več odgovorov o vrnitvi bo prinesel november.

19. maj Jaki Hvali ne bo ostal v najlepšem spominu. Na pripravah na skakalnici v Beljaku je ob pristanku padel, si poškodoval kolenske vezi in se moral odpraviti na dolgotrajno rehabilitacijo. Ta čaka tudi nemškega zvezdnika Severina Freunda, ki se je pretekli teden spet poškodoval.

Kot je Hvala povedal v pogovoru s krovno domačo smučarsko organizacijo, se zaradi nesrečnega dogodka ne tepe po glavi, pač pa raje gleda naprej in iz dneva v dan počasi, a vztrajno, stremi proti vrnitvi.

"Počutje je v redu, koleno počasi napreduje. Pod pogačico je še malce otečeno, a večjih težav pri izvajanju vaj nimam. Po koncu treningov je malce razboleno, vendar je celotna ekipa tako profesionalna, da ni nikakršnih skrbi. Je pa treba biti pozoren na to, da se oteklina ne poveča, ampak da se počasi manjša. Vaje nam počasi nalagajo in stopnjujejo, tako da res lahko rečem, da za zdaj vse poteka odlično. Vesel sem, da je tako," pravi 24-letnik, ki te dni okreva na rehabilitaciji v Čatežu.

Za zdaj njegove treninge zapolnjujejo vaje za krepitev sprednjih in zadnjih stegenskih mišic ter tiste za mišice okrog kolena. "Delam vaje, ki kolena ne obremenjujemo preveč. Na začetku sem vaje izvajal bolj v sedečem položaju, potem sem dodajal utež okrog gležnja in vaje z elektrostimulatorjem. Zdaj že delam z več utežmi. Počasi napredujem, iz dneva v dan je več vaj, ki sem jih sposoben izvesti."

Podobno pot rehabilitacije je v zadnjih mesecih prehodil tudi najstarejši skakalec iz slovenskega tabora Robert Kranjec, ki je Jaki pomagal z nasveti. | Foto: Grega Valančič/Sportida Podobno pot rehabilitacije je v zadnjih mesecih prehodil tudi najstarejši skakalec iz slovenskega tabora Robert Kranjec, ki je Jaki pomagal z nasveti. Foto: Grega Valančič/Sportida

Ni nestrpen, ne želi prehitevati dogodkov

Jaka gre po podobni, a nekoliko krajši poti rehabilitacije, kot jo je v zadnjih mesecih prehodil Robert Kranjec, ki se je po sezoni brez skokov pred dvema tednoma vrnil v tekmovalni pogon na Grand Prixu v Wisli. Leteči Kranjčan je bil mlajšemu kolegu z nasveti v veliko pomoč, a Hvala ne želi ničesar prehitevati.

Za zdaj je še v zelo zgodnji fazi rehabilitacije, od operacije je minil šele mesec dni, tako da bo do tekaških treningov (teči naj bi začel po 12. tednu) minilo še nekaj časa.

"Nisem nestrpen. Prehiteval ne bom ničesar. Mislim, da smo takšnih primerov imeli že veliko, ko so se vračali prehitro in si znova vse strgali. Čez to res ne bi rad šel še enkrat. Moja rehabilitacija je v primerjavi z Robijevo malo krajša. Novembra bodo kirurgi, fizioterapevti in drugi povedali, kako vidijo koleno. Če bom še jaz čutil, da sta obe nogi enako močni, da ne bom imel težav z gibljivostjo in da bom v glavi pripravljen, se bom vrnil na skakalnico."

Morda pa zima še ni povsem izgubljena

Če bi bil novembra tako fizično kot psihično pripravljen na vrnitev na skakalnico, potem zima še ni povsem izgubljena? "Recimo, da ne, a o tem niti nočem preveč razmišljati. Ne nazadnje smo na rehabilitaciji zelo zaposleni in ni časa za razmišljanje o tem, kar je povsem prav. Korak za korakom, da česa ne prehitimo," umirja konje član B-reprezentance.

O tem, ali bi ga prihajajočo zimo lahko videli na tekmah, še ne želi preveč razmišljati, a zimske sezone še ni prečrtal. | Foto: Žiga Zupan/Sportida O tem, ali bi ga prihajajočo zimo lahko videli na tekmah, še ne želi preveč razmišljati, a zimske sezone še ni prečrtal. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V podzavesti so ostali pravi občutki

Poškodba je prišla pred olimpijsko sezono. Je zato še kaj več grenkega priokusa?

"Tega res ni bilo lahko sprejeti, a sem še mlad in imam še vse pred seboj. Po eni strani mi je zato zelo težko, a po drugi spet ne. Odvisno, kako pogledam na položaj. Na treningih mi je namreč res šlo že zelo dobro, napake s simetrijo sem praktično v celoti odpravil, iz treninga v trening je šlo bolje, nato pa padec. Na začetku me je to potrlo, a če gledam drugače, vem, da bo ob vrnitvi na skakalnice lažje, saj sem znova dobival prave občutke. V podzavesti so ostali dobri skoki," je optimističen Hvala, ki se je v zadnjih dneh razveselil tudi uspehov nekdanjega smučarskega skakalca, zdaj kolesarja, Primoža Rogliča na Touru.

"Na začetku me je to potrlo, a če gledam drugače, vem, da bo ob vrnitvi na skakalnice lažje, saj sem znova dobival prave občutke." | Foto: Vid Ponikvar "Na začetku me je to potrlo, a če gledam drugače, vem, da bo ob vrnitvi na skakalnice lažje, saj sem znova dobival prave občutke." Foto: Vid Ponikvar

Kolegi v Nemčijo

Njegovi kolegi, s katerimi je neprestano v stiku, bodo tekmovanje nadaljevali že konec tedna. V Hinterzartnu bo v soboto druga posamična tekma poletne velike nagrade. Skozi kvalifikacijsko sito se bo v petek poskušalo prebiti sedem Slovencev. Od Slovencev bo skakala sedmerica: Peter Prevc, Miran Zupančič, Bor Pavlovčič, Žiga Jelar, Andraž Pograjc, Rok Tarman in Rok Justin.

Ne spreglejte