Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2013,
13.23

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Robert Kranjec Robert Hrgota

Ponedeljek, 25. 3. 2013, 13.23

3 leta, 11 mesecev

Hrvaška še išče svoje Kosteliće v smučarskih skokih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaška od osamosvojitve v svetovnem pokalu ni imela svojega predstavnika v svetovnem pokalu, a to še ne pomeni, da skokov ne spremljajo. Turneja štirih skakalnic je sprožila zanimanje.

Hrvaška se v športu lahko pohvali z uspehi v ekipnih športih, kot so nogomet, rokomet, vaterpolo, košarka in drugi ter bolj poletju naklonjenih športih, na primer atletiki, tenisu, veslanju … Pri zimskih športih je bila oziroma je še velesila v alpskem smučanju, kjer sta za to poskrbela Janica in Ivica Kostelić. Imela je tudi biatlonca Jakova Faka, a se je slednji pred dvema letoma odločil, da nadaljuje svojo pot pod slovensko zastavo. Pri skokih se na Hrvaškem ne morejo pohvaliti s tekmovalci, kaj šele uspehi. A to še ne pomeni, da zanimanje ne obstaja. Vsaj tisto pred TV-zasloni. ''Ljudje na Hrvaškem so začeli spremljati skoke zaradi turneje štirih skakalnic. Vedno več je bilo zanimanja za omenjeno tekmovanje, nato pa je počasi začelo zanimanje rasti, tako da se je le še nadaljevalo z Garmisch Partenkirchnom, Innsbruckom, Bischofshofnom, seveda pa se vse zaključi v Planici, ki nam je relativno blizu. Hkrati je slednja zelo privlačna zaradi dolgih poletov,'' nam je razložila novinarka sportnet.hr Martina Oštrić, ki ji je ta za zimski šport pri srcu, pa čeprav prihaja iz Zadra, ki je veliko bolj znan po vodnih užitkih.

Krajši pogled v preteklost da zanimiv podatek. Hrvaška je imela v preteklosti pet skakalnic. Štiri so bile zgrajene pred drugo svetovno vojno, vendar pa so zdaj porušene. Edina delujoča je v Delnicah, kjer so leta 2006 po 25 letih obudili skoke. Pripravili so tudi ambiciozen načrt, ki je predvideval izgradnjo nordijskega centra s štirimi skakalnicami, gradnja pa se je začela šele leta 2012. Sicer pa kritična točka največje skakalnice v Delnicah znaša 70 metrov, rekord pa je pri 72,5 metrih postavil Urban Zamernik. Slovenec, ki se je odločil, da bo nastopal pod hrvaško zastavo. A tudi leta 1992 rojeni tekmovalec je svojo športno pot že zaključil. V svetovnem pokalu ni nikoli nastopil, kot edini hrvaški skakalec od osamosvojitve naprej pa je tekmoval v celinskem pokalu, kjer je najvišje prišel do 24. mesta. S Hrvaško sta povezana še dva naša skakalca. Robert Kranjec ima hrvaške korenine po očetovi strani, saj slednji prihaja iz Čakovca. Oče Roberta Hrgote, ki si je decembra huje poškodoval koleno, pa prihaja iz Splita.

Hrvaška v svetovnem pokalu nikoli ni nastopila. Pred leti so bolj na amaterski ravni s skoki poskušali stari in mladi, imeli so tudi dekle, ki je štelo vsega 11 let, začeli so delati resnejše korake, vse pa se je ustavilo, tako kot pri mnogih stvareh, pri denarju.

Ne spreglejte