Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2012,
11.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 11. 2012, 11.54

8 let

Fabjanova in Višnarjeva pogledujeta proti dolini Fiemme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nova sezona svetovnega pokala v smučarskih tekih se nezadržno približuje. Prva tekma bo na sporedu 24. novembra v Gälliväreju na Švedskem. Česa so po velikih spremembah sposobne Slovenke?

Slovenski smučarski tek je v zadnjih letih doživel mnogo sprememb. Po koncu sezone 2010/2011 se je upokojila naša najboljša tekačica vseh časov Petra Majdič, v priprave za sezono 2012/2013 so šle Slovenke brez beloruskega trenerja Vladimirja Korolkjeviča. Odšel je tudi Ivan Hudač, ki je vodil našo najboljšo moško izbrano vrsto. Ta sicer na tekme svetovnega pokala le izjemoma pošlje katerega izmed posameznikov. V novi sezoni bo na koledarju tekem nekaj sprememb. Po dveh letih se bodo na svetovnem prvenstvu spet zbrali najboljši predstavniki nordijskih disciplin. Vrhunec sezone bo v znameniti italijanski dolini Fiemme.

Poletne priprave je tako vodil Marko Gracer. Dolgoletni vodja teka na smučeh pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS) si je pomoč našel pri nekdanjemu tekaču Nejcu Brodarju in priznanemu norveškemu strokovnjaku Peru Öyvindu Torviku. Priprave so bile raznovrstne, med drugim so vključevale nekaj tradicionalnih ciklov na avstrijskem ledeniku Dachstein. Kako uspešne so bile, bo znano kmalu. Prva tekma svetovnega pokala je na sporedu 24. novembra na Švedskem. Še boljši pokazatelj bodo tekme v Kuusamu teden dni pozneje, ko bo v sklopu mini turneje potekal tudi prvi šprint.

Fabjanova si želi uspešnega začetka sezone, Višnarjeva stopničk

"Želim si, da bi se sezona začela uspešno, kajti potem je vse lažje. Z dobrim rezultatom dobiš potrditev, da si dobro delal," meni Vesna Fabjan, ki je po upokojitvi Majdičeve prevzela štafetno palico v slovenski reprezentanci. Zanimivo, da je malce zaostala za svojimi rezultati iz prejšnjih sezon. Tudi Katji Višnar je šlo lani slabše kot sezono pred tem, nobeni od najboljših slovenskih tekačic pa se ni uspelo povzpeti na oder za zmagovalke. "S treningi in trenerji sem zadovoljna. Mislim, da smo vsi potrebovali spremembo in da je ta dobrodošla. V prihajajoči sezoni se bom najbolj osredotočila na šprinte, še posebej klasične. Cilj je, da pridem na vsaki tekmi do finala in tudi do željenih stopničk," je dejala tekačica, ki je lani vknjižila štiri uvrstitve v najboljšo deseterico, eno manj kot Fabjanova.

Najboljši slovenski tekačici sta z mislimi že v dolini Fiemme, kjer bo tokrat v posamični konkurenci na sporedu klasični, v ekipni pa prosti šprint. "V klasični tehniki ne sodim v krog favoritinj, a si s tem ne belim glave, saj vem, da lahko presenetim. Na šprintu dvojic imamo lepo priložnost za dober rezultat," je prepričana Fabjanova, ki bo svoje priložnosti iskala tudi v njej manj na kožo pisanih daljših preizkušnjah. Tudi na turneji Tour de Ski, na kateri bo tokrat na sporedu le en šprint. "Glavni cilj je svetovno prvenstvo," je pritrdila Višnarjeva, ki je imela kot spremljevalka norveškega specialista za šprint Oleja Vigena Hattestada že pred pripravami izkušnje s trenerjem Torvikom. "Ta mi zelo ustreza. Per vsakega tekmovalca obravnava posamično. Na tak način mu lahko najbolje svetuje in pomaga," je zaključila trinajsta šprinterka minule sezone.

Ne spreglejte