Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
30. 12. 2016,
10.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc novoletna turneja

Petek, 30. 12. 2016, 10.20

6 let, 7 mesecev

Domen in Peter Prevc usklajena

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Foto: Sportida

S četrtkovimi kvalifikacijami so se odprla vrata 65. novoletne skakalne turneje. Osrednja slovenska aduta sta po prikazanem brata Peter in Domen Prevc. Kako bosta vstopila v boj za laskavo lovoriko, bo znano po današnji popoldanski tekmi, ki se bo začela ob 16.45.

Domen in Peter Prevc sta bila v četrtek povsem usklajena. Oba sta skakala s Slatnarjevimi smučmi, imela belo-moder dres, povrhu vsega pa sta bila v kvalifikacijah soseda na lestvici. Domen je zasedel osmo, Peter pa deveto mesto.

Trenutno vodilnemu v skupnem seštevku svetovnega pokala se je prvi poskusni skok ponesrečil, nato pa se je izboljšal in v kvalifikacijah skočil 134 metrov. "Če gledam na prejšnje skoke, bom zelo zadovoljen, če bo šlo tako naprej. Če bom tako pridobival metre, mi ne bo treba nič dodati," je Domen za slovensko nacionalno televizijo potegnil črto pod četrtkov dan.

 

Skakalci v primerjavi z drugimi (pre)malo nagrajeni

Novoletna turneja spada med vrhunce zimskega cirkusa, a skakalci finančno niso nagrajeni tako kot drugi športniki. Skupni zmagovalec bo prejel "le" 18.600 evrov. Če bi junak zmagal še na štirih tekmah v Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu, bi domov odnesel približno 56 tisoč neobdavčenih evrov.

Če pokukamo v smučarsko karavano, lahko vidimo, da je na primer lanski zmagovalec Kitzbühla Peter Fill za zmago na smuku prejel kar 70.300 evrov.

Skakalci za vrhunec sezone, okoli katerega je ogromno medijskega in navijaškega vrveža, tako prejmejo premajhno nagrado.

Usklajenost bratov Prevc. Bosta usklajena tudi danes na tekmi? | Foto: Sportida Usklajenost bratov Prevc. Bosta usklajena tudi danes na tekmi? Foto: Sportida Peter Prevc, ki je lani postal nesporen kralj novoletne turneje in domov odnesel zlatega orla, je bil včeraj vidno zadovoljen s svojimi predstavami. Že dolgo ga po skoku nismo videli tako srečnega. V kvalifikacijah je pristal pri 132,5 metra, stisnil pesti in dobil dodaten razlog za optimizem. "Glede na to, da so bile šele kvalifikacije, o vrnitvi še ne morem govoriti. Zadovoljen sem, da sem začel na precej višji ravni kot prejšnje konce tedna," je imel najstarejši od bratov Prevc razlog za bistveno boljše razpoloženje.

V kvalifikacijah sta izstopala Norvežan Daniel Andre Tande in Poljak Kamil Stoch. Prvi je skočil kar 139 metrov, izkušeni Stoch pa meter in pol manj.

Slovenske barve bodo na prvi tekmi branili še Jurij Tepeš, Cene Prevc in Jernej Damjan.

Pari s slovenskimi tekmovalci:

Jurij Tepeš – Simon Ammann (Švi)

Cene Prevc – Klemens Muranka (Pol)

Jernej Damjan – Vincent Descombes Savoie (Fra)

Peter Prevc – Tom Hilde (Nor)

Domen Prevc – Taku Takeuči (Jap)

 

 

Novoletna turneja, spored

Oberstdorf
30. december – tekma (16.45)

Garmisch-Partenkirchen
31. december – kvalifikacije (14.00)
1. januar – tekma (14.00)

Innsbruck
3. januar – kvalifikacije (14.00)
4. januar – tekma (14.00)

Bischofshofen
5. januar – kvalifikacije (16.45)
6. januar – tekma (16.45)

Ne spreglejte