Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
26. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

2

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Sölden svetovni pokal Tina Maze

Sreda, 26. 10. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Mikaela Shiffrin

Doma neznanka, v Evropi zvezdnica s kristali v očeh

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

2

Poleg pričakovane vrnitve na slalomski prestol, brez katerega je lani ostala zgolj zaradi poškodbe sredi sezone, je 21-letna ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin tudi ena od najbolj vročih kandidatk za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. To je z besedami in smučanjem potrdila tudi v Söldnu.

Mikaela Shiffrin – lahko postane prva smučarka sezone 2016/17? | Foto: Sportida Mikaela Shiffrin – lahko postane prva smučarka sezone 2016/17? Foto: Sportida

Ameriški smučarski "roker" Bode Miller je pred leti slikovito opisal ameriško smučarsko (ne)zanimanje z besedami, da ga na ulicah New Yorka prepoznajo zgolj avstrijski turisti.

Čeprav je nato s svojo smučarsko drznostjo vendarle predramil vsaj delček ZDA, pomagala pa mu je tudi Lindsey Vonn, ki je resda morala uporabiti še številne druge čare, pa se zdaj s podobnim položajem spopada najboljša slalomistka zadnjih let in ena od protagonistk boja za veliki kristalnih globus v novi sezoni Mikaela Shiffrin.  

"Vsakokrat, ko pridem v Evropo, se začudim, kako priljubljeno je tukaj smučanje. Predvsem v Avstriji. Dovolj povedo že vsi novinarski mikrofoni, uperjeni vame. Doma pa … V domačem kraju me v trgovini še kdo prepozna, sicer pa v ZDA večinoma ne vedo, kdo je Mikaela Shiffrin. Žal se to pozna tudi pri obisku tekem. Vseeno upam, da bo letos, ko bo na naši celiti občutno več preizkušenj svetovnega pokala, slika nekoliko drugačna," pravi 21-letna smučarka iz Kolorada.

Sezono je odprla z drugim mestom v Söldnu. | Foto: Sportida Sezono je odprla z drugim mestom v Söldnu. Foto: Sportida

Po duši ostaja slalomistka, toda …

Po drugem mestu na sobotni veleslalomski preizkušnji v Söldnu, kjer jo je ugnala le Švicarka Lara Gut, zdaj Shiffrinova svoje misli namenja predvsem slalomu. Navsezadnje gre za njeno paradno disciplino, v kateri črpa samozavest tudi za ostale preizkušnje. Njen cilj – mali kristalni globus – je tako samoumeven, da o njem niti ne govori.

O njeni slalomski premoči, poleg naslova olimpijske prvakinje, treh malih globusov in dveh zlatih kolajn s svetovnih prvenstev, govori podatek o tem, da je v zadnjih slabih štirih letih nastopila na 29 slalomih in slavila kar 19 zmag. Nepremagana je bila na zadnjih osmih preizkušnjah. Nazadnje sta jo 13. januarja 2015 v Flachau ugnali Frida Hansdotter in Tina Maze.

Vmes, natančneje lanskega decembra, si je sicer poškodovala koleno in izpustila osrednji del sezone 2015/16. Vseeno se je februarja vrnila v svetovni pokal, vknjižila tri zmage, pri čemer velja izpostaviti, da je v zadnjih dveh primerih prvo zasledovalko prehitela za debeli dve sekundi.

Slalomska sezona se bo zanjo začela čez 16 dni. | Foto: Sportida Slalomska sezona se bo zanjo začela čez 16 dni. Foto: Sportida

Neverjetnih sedem sekund pred ameriško Slovenko
Kako lačna je zmag in hitrega slaloma, je nato po končani sezoni svetovnega pokala dokazala tudi na državnem prvenstvu. Tam je srebrno Lilo Lapanja, sicer ameriško reprezentantko s slovenskim potnim listom, prehitela kar za šest sekund in 73 stotink. "Ohranila sem ritem svetovnega pokala, ki je za ostale smučarke tuj. Po drugi strani pa je prav, da jim pokažem, kako se smuča na najvišji ravni," o motivaciji na tekmah nižje ravni pripoveduje Shiffrinova.

Čas za veliki globus

Že ob prvem (vele)slalomskem razkazovanju mišic mlade Američanke smo zapisali, da se kaj kmalu ne bo zadovoljila zgolj z malimi globusi. Je zdaj res napočil trenutek za napad na veliki globus?

"To je prva sezona, v kateri se mi zdi veliki globus dosegljiv. Za pravi odgovor bom potrebovala še nekaj časa. Če bom še naprej dobra v slalomu, ob tem napredovala v veleslalomu in osvajala točke tudi v hitrih disciplinah, je vse mogoče. Jasno, to je tista osrednja smučarska nagrada, za katero se velja potruditi. O tem sanjam. A želim ostati realna. O velikem globusu sanja marsikdo," odgovarja olimpijska prvakinja, ki utegne skupno vodstvo prevzeti že 12. novembra po slalomu v Leviju.

"Še vedno se dobro počutim na slalomskih smučeh. Čutim, da imam slalom v sebi. Pred prvo tekmo moram osvojiti le še tekmovalne slalomske občutke," pravi Shiffrinova, ki je letos vendarle med količki prebila manj časa, saj se je posvečala tudi hitrima disciplinama. Tako jo bomo lahko zanesljivo videli vsaj na superveleslalomu in smuku v Lake Louisu, o nadaljnjih hitrostnih aktivnostih pa se bo odločala med sezono.

Tini Maze sta leta 2013 za popolno zbirko manjkala le smukaški in slalomski globus. Prvega ji je odnesla megla, zaradi katere je ostala brez zadnje tekme, drugega pa ji je izpred nosa izmaknila tedaj 17-letna Shiffrinova.   | Foto: Sportida Tini Maze sta leta 2013 za popolno zbirko manjkala le smukaški in slalomski globus. Prvega ji je odnesla megla, zaradi katere je ostala brez zadnje tekme, drugega pa ji je izpred nosa izmaknila tedaj 17-letna Shiffrinova. Foto: Sportida

Spoštljivo o Tini Maze

Zdi se, da bo njena najbolj ostra tekmica v boju za veliki globus prav Lara Gut, medtem ko pa precejšnja uganka ostaja konkurenčnost povratnic Lindsey Vonn in Anne Veith. Med tistimi, ki bodo mladi Američanki skušali prepričati pohod na smučarski vrh, pa zanesljivo ne bo Tine Maze, ki se bo s Shiffrinovo pomerila le še na zanjo poslovilnem veleslalomu v Mariboru.

"Tina je neverjetna. Je moč in navdih našega športa. Vesela sem, da jo bom vsaj še enkrat videla v štartni hišici. Njen doprinos k športu je izjemen. Že lani jo je bilo lepo videti, čeprav ni nastopala. Prepričana sem bila o tem, da bo po letu premora v sebi znova začutila tekmovalni zagon," prav Mikaela, ki je slalomski globus prvič osvojila leta 2013.

To je bila sanjska in rekordna sezona Mazejeve, ki bi tedaj lahko postala tudi slalomska kraljica, a je priložnost zapravila v zadnjih zavojih zadnje tekme v Lenzerheideju. Mimogrede, Andrea Massi je prav tisto tekmo označil kot njegov največji trenerski poraz.


Ne spreglejte