Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
28. 3. 2021,
11.50

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Primož Peterka Peter Prevc Peter Prevc Žan Košir Tina Maze svetovni pokal Nika Križnar Nika Križnar

Nedelja, 28. 3. 2021, 11.50

3 leta, 1 mesec

SLOVENCI Z GLOBUSI

Dobrodošla v kristalni druščini

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Nika Križnar | Nika Križnar je obogatila slovensko zbirko globusov. | Foto Reuters

Nika Križnar je obogatila slovensko zbirko globusov.

Foto: Reuters

Po zmagoslavju Nike Križnar, ki je osvojila ženski svetovni pokal v smučarskih skokih, druščina slovenskih lastnikov velikih globusov šteje pet članov. Še precej bogatejši pa je seznam dobitnikov malih globusov.

Nika Križnar
Sportal Izjemno: Nika Križnar osvojila veliki kristalni globus!

Postopek za izdelavo globusa je jasen. Oblikovanje 46 centimetrov visokega velikega globusa poteka tudi do sedem dni (mali kristalni globus pa od tri do štiri dni). V postopku sodeluje šest oseb, in sicer oblikovalec, trije steklopihalci in dva steklorezca. Steklopihalci najprej iz tudi do 1.200 stopinj vročega staljenega stekla oblikujejo osnovno lovoriko, ki mora, da zadosti kriterijem kakovosti stekla, pred nadaljnjim oblikovanjem na 24-urno hlajenje. Ko je surov izdelek ohlajen, so na vrsti graverji, katerih rezalna tehnika ostaja skrivnost podjetja. Ti z diamantno ploščo izrežejo snežne kristale, vgravirajo disciplino, logotip krovne organizacije in pokrovitelje.

Zveni zapleteno, a vseeno jasno določeno. Povsem drugačna in nikoli povsem jasno začrtana je športnikova pot do tega globusa. To bodo prav gotovo iz prve roke potrdili vsi Slovenci, ki so se dokopali do te najbolj prestižne zimsko-športne lovorike, ki za razliko od odličij na največjih tekmovanjih odslikava odličnost v celotni sezoni.

V tej zimi je do malega globusa prišla Anamarija Lampič. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V tej zimi je do malega globusa prišla Anamarija Lampič. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prav v Planici, kjer se danes zaključuje moška skakalna sezona, je veliki kristalni globus kar dvakrat visoko v zrak dvignil Primož Peterka. Pred petimi leti se je v podobni vlogi znašel tudi Peter Prevc. Po enkrat sta skupna zmagovalca postala tudi alpska smučarka Tina Maze (2012/13) in deskar Žan Košir (2014/15). Danes pa je veliki globus v zrak dvignila še Nika Križnar. Še veliko bolj pester je nabor slovenskih dobitnikov malih globusov. V večni slovenski vitrini jih je namreč kar 22.

 

 

 
Karl Geiger
Sportal Izjemen polet Pavlovčiča, Domen najboljši Slovenec, Hrgota ostaja trener
Ne spreglejte