Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 3. 2021,
10.04

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

26

Natisni članek

smučarski skoki Špela Rogelj Urša Bogataj Urša Bogataj Katra Komar Ema Klinec Ema Klinec Nika Križnar Nika Križnar

Nedelja, 28. 3. 2021, 10.04

3 leta, 1 mesec

ČAJKOVSKI, posamična preizkušnja (Ž)

Izjemno: Nika Križnar osvojila veliki kristalni globus!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

26

Nika Križnar | Nika Križnar je zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala. | Foto Guliverimage

Nika Križnar je zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala.

Foto: Guliverimage

Nika Križnar je danes v ruskem Čajkovskem spisala zgodovino! Na zadnji preizkušnji svetovnega pokala v tej sezoni je osvojila tretje mesto in prišla do skupne zmage ter velikega kristalnega globusa. V Čajkovskem so danes sicer zaradi premočnega vetra izpeljali le eno serijo, zmagala je Avstrijka Marita Kramer, konkurentka v boju za skupno zmago Japonka Sara Takanši pa je bila šele sedma. Uspeh Križnarjeve so Slovenke dopolnile z drugim mestom v pokalu narodov.

Nika Križnar je v Čajkovskem prišla do novega ogromnega uspeha slovenskega športa. Na zadnji tekmi svetovnega pokala v tej sezoni je nadoknadila 15 točk zaostanka v skupnem seštevku za Japonko Saro Takanaši in prišla do tako želenega velikega kristalnega globusa. 21-letna slovenska šampionka je tako po Primožu Peterki in Petru Prevcu tretja Slovenka, ki je v žep pospravila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala smučarskih skokov. Križnarjeva je sezono končala pri 871 točkah, Takanšijeva je zbrala 862 točk in tako ostaja pri štirih osvojenih globusih. Avstrijka Marita Kramer, ki je danes slavila z rekordom skakalnice, je bila tretja (860 točk).

Križnarjeva je tako kronala odlično sezono, v kateri je na svetovnem prvenstvu na posamični preizkušnji na veliki skakalnici osvojila tretje mesto, temu pa je dodala še srebro v ekipni tekmi. V tej sezoni svetovnega pokala je kar desetkrat na 13 tekmah stala na stopničkah za zmagovalke. V tej sezoni je premierno stala na najvišji stopnički, in sicer dvakrat (Hinzenbach, Rasnov). Še po štirikrat je končala na drugem in tretjem mestu.

Najboljša skakalka te zime na svetu. | Foto: Reuters Najboljša skakalka te zime na svetu. Foto: Reuters

"Kljub temu, da je bila na koncu druga serija odpovedana, je bila zelo lepa tekma. Res sem jo komaj čakala. Dva dneva nazaj sem izgubila rumeno majico, a sem jo danes znova dobila. Najbolj mučno je bilo čakanje na vrhu, a je bilo na koncu vse poplačano. Veselje na vrhu z reprezentančnimi kolegicami je bilo nepopisno, res je bilo čustveno. Bolj živčna sem bila na manjši skakalnici, danes pa sem si rekla, da moram samo uživati. Ne morem verjeti, da mi je uspelo in hvala ekipi, ki me podpira. Čestitke tudi Mariti in Sari za vrhunsko borbo. Res sem vesela, zdaj v rokah držim tako težek pokal, da me že malce bolijo roke (smeh, op. p.)," je po koncu tekme za Fis dejala novopečena zmagovalka skupnega seštevka.

Skupna razvrstitev (13/13):
 1. Nika Križnar (Slo)              871 točk

 2. Sara Takanashi (Jap)            862
 3. Marita Kramer (Avt)             860
 4. Silje Opseth (Nor)              692
 5. Daniela Iraschko-Stolz (Avt)    516
 6. Ema Klinec (Slo)                492
 7. Irina Avakumova (Rus)           349
 8. Maren Lundby (Nor)              338
 9. Katharina Althaus (Nem)         316
10. Chiara Hölzl (Avt)              308
...
16. Urša Bogataj (Slo)              232
19. Špela Rogelj (Slo)              179
23. Jerneja Brecl (Slo)             140
36. Katra Komar (Slo)                44

...

Odločili dve desetinki točke

Danes je bila po eni in edini izpeljani seriji najboljša Kramerjeva (146,5 metra/136,1 točke). Nika Križnar je nastopila iz nižjega zaletišča in je pristala pri 131,5 metra (115,4), kar je bilo dovolj za tretje mesto, druga je bila Norvežanka Silje Opseth (134 metra/120,1). Japonka Takanašijeva je po nekajminutnem čakanju na vrhu pristala pri "le" 126 metrih, kar je zadostovalo za sedmo mesto (109,4). Četrta Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz je za Križnarjevo zaostala le dve desetinki točke. Žirija se je sicer trudila z izpeljavo finala, a je po treh skokih v drugi seriji in po dolgem zasedanju odločila, da druga serija ne bo izpeljana.

Za Niko Križnar je sanjska sezona. Na svetovnem prvenstvu je na posamični preizkušnji osvojila tretje mesto, v ekipni tekmi je osvojila srebro, za vrhunec pa je poskrbela z osvojitvijo velikega kristalnega globusa. | Foto: Sportida Za Niko Križnar je sanjska sezona. Na svetovnem prvenstvu je na posamični preizkušnji osvojila tretje mesto, v ekipni tekmi je osvojila srebro, za vrhunec pa je poskrbela z osvojitvijo velikega kristalnega globusa. Foto: Sportida

Do točk so prišle še štiri Slovenke. Ema Klinec (111,8 točke) je skočila 124,5 metra in osvojila šesto mesto. Špela Rogelj (83,0) je skočila 118,5 metra in je osvojila 14. mesto, Urša Bogataj (71,5) pa je po 113 metrov dolgem skoku 21. Katra Komar (97,5 metra/44,5) je preizkušnjo končala na 29. mestu.

Že pred posamično preizkušnjo so organizatorji v Čajkovskem izvedli ekipno tekmo, na kateri je Slovenija v postavi Nike Križnar, Eme Klinec, Katre Komar in Urše Bogataj zasedla drugo mesto. Zmagale so Avstrijke, ki so bile najboljše tudi v pokalu narodov (3053 točk), Slovenija je osvojila končno drugo mesto (2883), tretja je bila Norveška (2480).

Vrstni red v pokalu narodov (15/15):
1. Avstrija     3053 točk
2. Slovenija    2883
3. Norveška     2480
4. Japonska     2070
5. Nemčija      1408
6. Rusija        948
...
Nika Križnar
Sportal Slovenke na zadnji ekipni tekmi tik pod vrhom
Nika Križnar
Sportal Križnarjeva kljub 3. mestu spet izgubila skupno vodstvo

Čajkovski, posamična preizkušnja (Ž):

 
Ne spreglejte