Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
6. 2. 2024,
14.52

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

Natisni članek

Planica Planica slovo kariera Peter Prevc Peter Prevc

Torek, 6. 2. 2024, 14.52

2 meseca, 3 tedne

Čustven govor Petra Prevca prevzel vse, odločilo je srce #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30
Peter Prevc | Peter Prevc je v Planici naznanil, da bo konec marca na Letalnici bratov Gorišek zaključil kariero. | Foto www.alesfevzer.com

Peter Prevc je v Planici naznanil, da bo konec marca na Letalnici bratov Gorišek zaključil kariero.

Foto: www.alesfevzer.com

V sredo je bila Planica nabita s čustvi. Pa ne zaradi poletov na Letalnici bratov Gorišek, ampak zaradi naznanitve slovesa Petra Prevca, ki tudi sam ni mogel brzdati čustev. Vendarle se poslavlja mož z veliko začetnico. "Enega razloga ni. Sto jih je. Kot jih je bilo sto, da nadaljujem," je Peter namignil, da odločitev, da po zaključku planiškega praznika na Letalnici bratov Gorišek konec marca skakalne smuči postavi v kot, ni bila preprosta.

Peter Prevc
Sportal Petra Prevca ob najavi slovesa premagala čustva #video

Čustvena zahvala Petra Prevcu ženi Mini in družini

"Planica je kraj, kjer se dogajajo velike stvari. Sem sem vas povabil, da vam sporočim, da bo to moja zadnja sezona v vlogi profesionalnega športnika. Vzel sem si čas za razmislek in mislim, da sem se razsodno odločil. Na koncu je srce tisto, ki je povedalo, da je čas, da odprem novo stran v življenju. Kaj bom počel, še ne vem, možnosti je veliko, o tem se bomo pogovarjali čez 47 dni. Zdaj je čas, da nadaljujem sezono, ki je še v teku. Rad bi se zahvalil vsem, ki so me podpirali tako ob uspehih kot neuspehih. Vsem trenerjem, prijateljem, sponzorjem in seveda družini," je šampion Peter Prevc začel novinarsko konferenco, na kateri je naznanil, da se poslavlja od skokov.

Po koncu letošnje sezone bo potegnil črto pod bogato kariero in dal profesionalni šport na stran. Kar nekaj časa je v njem tlela ta misel: "Skoraj dve leti. Po olimpijskih igrah sem začel razmišljati, kdaj bo pravi trenutek, koliko srce zmore. Ali lahko dam še celega sebe. Lani v Planici sem dobil namig (padec na nordijskem svetovnem prvenstvu, op. a.), da z glavo skozi zid ne gre, tudi če delaš."

Peter Prevc
Sportal Slovo Petra Prevca odzvanja tudi zunaj slovenskih meja

"Mina, hvala!"

Ko je zjutraj ob 9. uri prišlo elektronsko sporočilo Smučarske zveze Slovenije, da bo ob 13. uri izredna novinarska konferenca, na kateri bo Peter Prevc naznanil slovo, so splet preplavili članki o slovenskem šampionu. Ker je bilo tako čustveno napeto, je telefon raje odložil: "Čustven sem postal, ko sem začel brati dva članka. Moram zdržati do novinarske, sem si govoril. Zato tudi še nisem gledal, ali mi je kdo kaj poslal."

Peter Prevc in žena Mina | Foto: www.alesfevzer.com Peter Prevc in žena Mina Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija mu je hvaležna, da je pričaral toliko lepih trenutkov, sam je hvaležen vsem, ki so mu stali ob strani in ga bodrili. V prvi vrsti je to družina na čelu z ženo Mino. In ko je besedo namenil svojim najbližjim, je v grlo dobil cmok, čeprav je predstavnik za stike z javnostjo na Smučarski zvezi Slovenije Tomi Trbovc, ki se mu je Peter prav tako posebej zahvalil, pred začetkom novinarske konference dejal, da se Peter ne bo zlomil. A se je in še enkrat pokazal, kako velika oseba je: "Mina, hvala, zlata si. Hvala, da si moja opora in moj svet. Hvala otrokoma, ki ves čas navijata zame in me zmeraj pričakata z iskricami v očeh. Hvala staršema, bratoma, sestri, da so me vzgojili in pripeljali v šport. Hvala vsem navijačem," je na robu solz dejal Prevc.

Enega razloga ni, sto jih je

Prav posebnega razloga, zakaj zaključuje kariero, ni. Pravi, da ni ključen lanski padec v Planici. Razlogov je več, jasno poudarja: "Enega razloga ni. Sto jih je. Kot jih je bilo sto, da nadaljujem. Ko si enkrat star 30 let in imaš družino, se ti zdi neodgovorno biti v bolnišnici."

Peter Prevc | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

Prvo medaljo je osvojil leta 2011 na ekipni tekmi na nordijskem svetovnem prvenstvu v Oslu, zadnjo pred dnevi na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu. Priskakal oziroma poletel je do dvanajstih odličij na največjih tekmovanjih, bil najboljši v sanjski sezoni svetovnega pokala 2015/16, osvojil zlatega orla, postal prvi Zemljan, ki je poletel 250 metrov …

"Velik uspeh je, da sem bil 15 sezon v svetovnem pokalu in v tem času dosegel vrhunske rezultate. Postavil sem tudi nekaj mejnikov. Zelo ponosen sem, da je šport skupaj z mano v Sloveniji rastel in se dvignil na mednarodno kar zavidljivo raven," je ob tem dejal najstarejši od otrok v družini Prevc.

Peter Prevc
Sportal Zlati orel poletel do sanjskih dosežkov

Razloga za fenomen družine Prevc ne pozna

Zanimivo je, da le najmlajša sestra iz družine Prevc ne skače, preostali štirje pa so skakali (Cene se je poslovil lani) oz. Nika in Domen še vedno skačeta. Fenomena družine Prevc si Peter ne zna razlagati: "Starejša otroka sta predala štafeto mlajšima. Zdi se mi zanimivo, fenomen, da iz ene družine uspe toliko osebam. Razlogov ne poznam."

Tudi njegov dolgoletni trener Jani Grilc je bil prisoten. | Foto: www.alesfevzer.com Tudi njegov dolgoletni trener Jani Grilc je bil prisoten. Foto: www.alesfevzer.com

Petrov in Minin podmladek hitro raste, verjetno sta se tako starejši Ludvik kot mlajši Oskar navzela skakalnega športa. Na vprašanje, ali se bo dinastija Prevc še nadaljevala ali pa je skakalni šport pretežek in preveč nevaren, da bi tudi otroka vpeljal v to športno disciplino, je odgovoril: "To vprašanje mi zastavijo večkrat. Vprašam se, kaj je varen šport. Profesionalen šport je vedno na meji človeških zmogljivosti. Tudi pri nogometu, rokometu so na udaru kolena. Mi imamo smolo, da pademo z višine. Vsakega bi usmeril v šport, tudi v profesionalnega. Bolje je, da človek dela tisto, kar ima rad."

Vzor je bil mladim, vzor je bil starejšim. Prav vsi moštveni kolegi na čelu s strokovnim vodstvom so mu bili v oporo in mu stali ob strani – tudi danes. In po čem bi rad, da bi si ga ljudje zapomnili? "Želim si, da si me skakalci zapomnijo, da smo kakšno ušpičili skupaj (smeh, op. a.). Kar zadeva mladino, naj povem, da ne potrebuješ veliko, da si uspešen. Upam, da sem to pokazal. Da uspeha ne pokaže le oprema, ampak predvsem osebne odločitve, kaj boš zvečer delal. Da te lahko te odločitve izobrazijo, izboljšajo."

Sanjska sezona? "Kot bi se spustil po reki s čolnom in se le zibal."

Skupaj s Primožem Peterko sta osrednja slovenska skakalna šampiona, ki imata prav posebno mesto v slovenskih srcih. Kdo je bil uspešnejši, ne igra vloge, saj sta živela vsak v svojem času in vsak skočila do številnih mejnikov.

"Drugače doživljaš breme, pričakovanja do sebe. Do 2016 je šlo vse gladko. Brez večjih nihanj. Ves čas je šlo navzgor. Takrat so dobri rezultati, uspehi to breme nosijo. S tem lahko sodeluješ. Po tistem sem si naložil toliko bremena, da nisem več posegel po še kakšni medalji na večjih tekmovanjih. Večkrat sem šel tja kot ene vrste tihi favorit za medaljo, tudi dosegel kakšno četrto, šesto mesto. Morda ravno zaradi pritiska velikega tekmovanja nisem dosegel tistega, česar sem bil zmožen," je Peter povedal, koliko bremena je čutil v karieri skozi prizmo soustvarjanja smučarskih skokov v Sloveniji.

Peter Prevc | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

Do sanjske sezone je letel na posebnem vetru. Njegova kariera se je vzpenjala, vrhunec pa je sledil v sanjski sezoni 2015/16, ko je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. "Takrat je zelo dobro. Spustiš se po reki s čolnom in se le zibaš ter ne prevrneš. Nekako živiš za to," pravi o tem, kako je biti nepremagljiv. Nato pa se je dotaknil časa, ko mu je bilo najtežje v karieri: "Najtežje je, da treniraš na enak način, okoli sebe imaš iste ljudi. Na kameri je prav tako vse videti enako. Ampak ni enako. Telo ne izpusti energije. Ne sprostiš vsega, kar lahko, kar znaš. Iskati ta preboj je bilo zame zelo težko," je dejal in obenem odgovoril na vprašanje, ali bi kaj v karieri spremenil: "Decembra 2017 ne bi bil tako zahteven do sebe. Pustil bi, da gre kakšen vikend mimo."

"V Planici rekord"

Do konca sezone ga bomo še videli skakati. Na naslednji postojanki v ZDA ne, nato pa bo znova del karavane svetovnega pokala. Vse bolj pa se bo medtem približeval marčevski planiški praznik, ko bo na Letalnici bratov Gorišek zaključek svetovnega pokala in zaključek njegove kariere. In kakšne želje ima do konca sezone? "Kot vse vikende, le da bo zadnjič. Verjamem v dobro formo. Možnost je tudi svetovnega rekorda," se je zasmejal Peter.

Peter Prevc | Foto: Boštjan Podlogar/STA Foto: Boštjan Podlogar/STA

In kaj bo Peter počel po koncu Planice in v nadaljevanju življenja? Predvsem bo čas namenil družini, a lahko glede na njegovo naravo pričakujemo, da si bo tudi v prihodnje zadal kakšen konkretnejši izziv in ga skušal uresničiti: "Upam, da bom za dolgo časa šel nekam z avtodomom, za nekaj dni pozimi smučat, v hribe za več dni. Da se bom z otroki podil. Obdržati moram kondicijo za vsaj še deset let. To so stvari, ki sem jih zdaj pogrešal."

Medalje Petra Prevca na velikih tekmovanjih

Olimpijske igre

  • Zlata medalja (mešane ekipe, Peking 2022)
  • Srebrna medalja (posamična tekma srednja skakalnica, Soči 2014)
  • Srebrna medalja (ekipna tekma, Peking 2022)
  • Bronasta medalja (posamična tekma velika skakalnica, Soči 2014)

Nordijska svetovna prvenstva

  • Srebrna medalja (posamična tekma velika skakalnica, Val di Fiemme 2013)
  • Bronasta medalja (posamična tekma srednja skakalnica, Val di Fiemme 2013)
  • Bronasta medalja (ekipna tekma, Oslo 2011)

Svetovna prvenstva v poletih

  • Zlata medalja (posamična tekma, Kulm 2016)
  • Zlata medalja (ekipna tekma, Vikersund 2022)
  • Zlata medalja (ekipna tekma, Kulm 2024)
  • Srebrna medalja (ekipna tekma, Oberstdorf 2018)
  • Bronasta medalja (posamična tekma, Harrachov, 2014)

Novoletna turneja

  • Zlati orel za skupno zmago v sezoni 2015/16

Vse zmage Petra Prevca v svetovnem pokalu

Št. zmag Datum Kraj
1. 12. januar 2014   Kulm 
2. 25. januar 2014   Saporo
3. 23. marec 2014   Planica
4. 24. januar 2015   Saporo
5. 14. februar 2015   Vikersund
6. 20. marec 2015   Planica
7. 13. december 2015   Nižni Tagil
8. 19. december 2015   Engelberg
9. 20. december 2015   Engelberg
10. 1. januar 2016   Garmisch-Partenkirchen
11. 3. januar 2016   Innsbruck
12. 6. januar 2016   Bischofshofen
13. 10. januar 2016   Willingen
14. 30. januar 2016   Saporo
15. 10. februar 2016   Trondheim
16. 13. februar 2016   Vikersund
17. 14. februar 2016   Vikersund
18. 27. februar 2016   Almati
19. 28. februar 2016   Almatu
20. 17. marec 2016   Planica
21. 20. marec 2016   Planica
22. 11. februar 2017   Saporo
23. 9. marec 2020   Lillehammer
Ne spreglejte