Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 12. 2019,
13.50

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Uroš Velepec Jakov Fak Jakov Fak Johannes Thingnes Boe

Nedelja, 22. 12. 2019, 13.50

4 leta, 5 mesecev

Biatlon, Le Grand Bornandu

Boe še enkrat razred zase, Fak v dramatični tekmi do 13. mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Johannes Thingnes Boe | Johannes Thingnes Boe je spet zmagal. | Foto Reuters

Johannes Thingnes Boe je spet zmagal.

Foto: Reuters

Norvežan Johannes Thingnes Boe je dobil tudi tekmo s skupinskim startom na biatlonskem svetovnem pokalu v francoskem Le Grand Bornandu in dosegel še peto zmago v sedmem nastopu letos. Zelo dobro je nastopil tudi Jakov Fak in v lovu na tekmece na koncu zasedel 13. mesto.

Fak je prvo letošnjo tekmo s skupinskim startom, v strokovnih krogih jo nekateri imenujejo tudi formula 1 biatlona, začel slabo in moral po prvem streljanju dvakrat v kazenski krog ter šel v nadaljevanje tekme kot 25. S strelskimi ničlami na ostalih treh postankih pa je napredoval na 19., 16. in 13. mesto po zadnjem postanku.

Skupaj s Fakom so s strelišča odšli Nemec Johannes Kuehn, Norvežan Vetle Sjaastad Christiansen in drugi Nemec Benedikt Doll. V zadnjem krogu je Faku uspelo prikazati enega boljših tekaških nastopov in prednost pred tekmeci je celo povečal, nazadnje se je znebil še Kuehna in obdržal 13. mesto.

V ospredju se je Boe igral s konkurenco in praktično vodil od starta do cilja. Po prvem streljanju je imel štiri sekunde naskoka pred tekmeci, po drugem 18, po tretjem, ko je moral v kazenski krog, 24 in po zadnjem 46. Že po treh streljanjih so z izjemo prvih dveh zasledovalcev vsi za Boejem zaostajali več kot minuto.

Jakov Fak je prišel do 13. mesta. | Foto: Reuters Jakov Fak je prišel do 13. mesta. Foto: Reuters

V končnici sta od drugem in tretjem mestu odločala starejši med brati Boe Tarjei in Francoz Emelien Jacquelin. Odločitev je podla na strelišču, ko je moral Boe v kazenski krog in 24-letni Francoz je to izkoristil za drugo mesto in najboljšo uvrstitev v karieri. Tudi ta tekmovalca sta zgrešila po en strel.

V Franciji bo danes že ženska tekma brez slovenske udeležbe. Nato biatlonci odhajajo na novoletni odmor. Johannes Thingnes Boe je zaradi rojstva prvega otroka napovedal premor v januarju, čeprav obstajajo možnosti, da se vrne na tekmo na Pokljuki, ki bo generalka pred svetovnim prvenstvom v Italiji. V nadaljevanju sezone bo zato zanimivo videti, kaj zanj to pomeni v boju za skupno zmago v svetovnem pokalu, ki jo je osvojil lani.

Mlajši med brati Boe ima 374 točk, za 61 točk zaostaja njegov brat Tarjei, Francoz Quentin fillon Maillet pa že za 93. Pokljuka bi Boeju zanesljivo omogočila, da se bori tudi za veliki kristalni globus. Fak je v skupnem seštevku na 20. mestu.

Norveško in francosko prvenstvo

"Danes je za nami nova zelo težka tekma, težki pogoji. Vseeno je bilo veliko tekmovalcev, ki je imelo podoben material kot jaz in smo se skupaj matrali od samega začetka. Na prvem strelskem postanku sem naredil korekcijo, ki pa je bila malo prevelika. Nato sem znova pravilno odreagiral in preostale strelske postanke opravil z odliko in napredoval po lestvici. Na žalost pa nisem imel več moči, da bi bila lahko še boljši, saj se je videlo že po vmesnih časih v prvem krogu, da nas je veliko imelo težave na progi," je povedal Jakov Fak.

"Danes smo videli norveško in francosko prvenstvo." | Foto: Simon Kavčič "Danes smo videli norveško in francosko prvenstvo." Foto: Simon Kavčič

"Danes smo videli norveško in francoski prvenstvo, saj so bili na prvih šestih mestih štirje Francozi in dva Norvežana. Potem je bila borba šele za sedmo mesto, če lahko temu tako rečem. Jakov se je v bistvu dobro držal, škoda za prvi strelski nastop. Ko je Jakov prišel na strelišče je veter pihal malo iz desne, ko pa se je ulegel je pihal že iz leve in korekcija je bila narejeno napačno. Potem pa tri ničle, tudi tekaško je bil zelo dobro razpoložen in odlično zaključil tekmo. S 13. mestom moramo na koncu biti zadovoljni," je povedal Uroš Velepec.

Rezutlati biatlona - Le Grand Bornand:

Moški, 15 km, skupinski start:

 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)        1:36,3/1
2. Emilien Jacquelin (Fra)            + 42,1/1
 3. Tarjei Boe (Nor)                     51,8/1
 4. Quentin Fillon Maillet (Fra)       1:03,3/2
 5. Martin Fourcade (Fra)              1:05,0/1
 6. Johannes Dale (Nor)                1:51,9/2
...
13. Jakov Fak(Slo)                     2:34,3/2

Svetovni pokal skupno:

 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)           374 točk
 2. Tarjei Boe (Nor)                      313
 3. Quentin Fillon Maillet (Fra)          28
 4. Martin Fourcade (Fra)                 267
 4. Simon Desthieux (Fra)                 266
 5. Aleksander Loginov (Rus)              265
...
20. Jakov Fak (Slo)                       117
48. Klemen Bauer (Slo)                     23
54. Rok Tršan (Slo)                        16
63. Miha Dovžan (Slo)                       6

Ne spreglejte