Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
13. 7. 2016,
8.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Lindsey Vonn Bode Miller

Sreda, 13. 7. 2016, 8.16

6 let, 7 mesecev

Američani tudi z Bodejem Millerjem

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Ameriška smučarska reprezentanca je ob naznanitvi tekmovalnih ekip za novo sezono v svoje vrste poleg Lindsey Vonn, Teda Ligetyja in Mikaele Shiffrin vključila tudi Bodeja Millerja, ki pa še ni povsem razkril svojih načrtov.

Bode Miller: še kdaj v karavani svetovnega pokala? | Foto: Bode Miller: še kdaj v karavani svetovnega pokala?

Smučarski zvezdnik Bode Miller, ki bo čez tri mesece dopolnil 39 let, se je znova znašel na seznamu ameriške reprezentance za sezono 2016/17. Rojaki so mu s tem na široko odprli vrata za vrnitev v smučarko karavano, v kateri je nazadnje nastopal v sezoni 2013/14, nato pa se leta 2015 pojavil zgolj na superveleslalomski tekmi svetovnega prvenstva.

A čeprav je po poškodbi na tisti tekmi večkrat namignil, da se je s tem bržčas končala tudi njegova kariera, pa je pred tedni v smučarski svet poslal drugačne signale. Ameriški veteran je spomladi prekinil pogodbo s proizvajalcem smuči Head in naznanil sodelovanje pri razvoju in promociji nove smučarske znamke Bomber.

Še več, v pogovoru za spletno stran avstrijskega medija Heute je namreč dejal, da ima z novimi smučmi v načrtu vrnitev v tekmovalno areno. Izziv je videl predvsem v svetovnem prvenstvu in smukaški klasiki v Kitzbühlu.

Kdo bo trener Mikaele Shiffrin?

Poleg Millerja zvezdniški del ameriške reprezentance sestavljajo še trije povratniki po poškodbah, to so Lindsey Vonn, Ted Ligety in Julia Mancuso, ter najboljša slalomistka zadnjih let Mikaela Shiffrin. Vzhajajoča zvezda smučanja, ki ima kljub 21 letom za seboj že kar lepo tekmovalno kilometrino, se je ob koncu pretekle sezone vrnila po decembrski poškodbi kolena ter dobila tri slalomske preizkušnje svetovnega pokala, nato pa na preizkušnji državnega prvenstva podprvakinjo ugnala za šest sekund in sedem desetink.

Medtem ko njena nadaljnja usmeritev ni sporna, pa je bolj negotova strokovna podpora. Pred dnevi je namreč z mesta trenerja za tehnični disciplini odstopil Brandon Dyksterhouse. Vodstvo reprezentance zdaj išče novega trenerja in ob tem verjame, da bo taktirko v roke prevzel že na avgustovskem novozelandskem treningu.

Lila Lapanja: slovenski veter v ameriški reprezentanci | Foto: Lila Lapanja: slovenski veter v ameriški reprezentanci

V ekipi znova tudi slovenska kri

V ameriški A-ekipi je kar 15 smučarjev in smučark, še dvanajsterici pa je bil dodeljen status članov B-ekipe. Med njimi je tudi ameriška Slovenka Lila Lapanja, ki se je v pretekli sezoni prvič preizkusila tudi na tekmah svetovnega pokala ter v Flachauu osvojila prve točke.

Naj spomnimo, gre za 22-letno hčerko nekdanjega slovenskega smučarja Vojka Lapanje, vrstnika Jureta Koširja in Mitje Kunca, ki se je leta 1991 preselil v ZDA in si tam z življenjsko sopotnico Margaret Besier ustvaril družino.

Ameriška reprezentanca 2016/17

A ekipa: 

Moški: David Chodounsky, Travis Ganong, Tim Jitloff, Ted Ligety, Bode Miller, Steven Nyman in Andrew Weibrecht.

Ženske: Stacey Cook, Julia Mancuso, Alice McKennis, Laurenne Ross, Mikaela Shiffrin, Leanne Smith, Resi Stiegler in Lindsey Vonn.

B ekipa:

Moški:  Amichael Ankeny, Bryce Bennett, Tommy Biesemeyer, Ryan Cochran-Siegle, Tommy Ford, Jared Goldberg, Nolan Kasper in Wiley Maple.

Ženske: Breezy Jonson, Lila Lapanja, Anna Marno in Jacqueline Wiles.

 

Ne spreglejte