Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
7. 6. 2016,
11.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

1

Natisni članek

Lindsey Vonn

Torek, 7. 6. 2016, 11.01

6 let, 6 mesecev

Lindsey Vonn vztraja: Izzvala bom moške

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

1

Rekorderka po številu zmag na tekmah svetovnega pokala Lindsey Vonn je potrdila, da namerava v smučarskem svetu vztrajati vsaj do konca olimpijske sezone 2017/18, nato pa bo obudila še enega od svojih ciljev – spopad z moškimi.

Lindsey Vonn še ni rekla zadnje besede. | Foto: Lindsey Vonn še ni rekla zadnje besede.

Čeprav je tudi preteklo zimo zaradi poškodbe kolena končala predčasno, pri čemer velja dodati, da jo zdravstvene težave ovirajo že vse od leta 2013, ameriška smučarska zvezdnica Lindsey Vonn ne skriva zagnanosti pred osrednjim delom priprav na novo zimo. V radijskem pogovoru za ameriško mrežo ESPN je zatrdila, da bo v karavani svetovnega pokala zanesljivo vztrajala vsaj še dve sezoni, torej do konca olimpijske zime 2017/18. A tudi po igrah, ki jih bo gostil Pjongčang, Američanka tekmovalnih smuči ne namerava postaviti v kot.

Po svojem četrtem olimpijskem nastopu bo namreč iz arhiva skušala potegniti svoj znani cilj – nastopiti vsaj na eni moški tekmi svetovnega pokala. "Vem, da bo to ob veljavnih pravilih Mednarodne smučarske zveze zelo težko. A na voljo imam tri leta, da skujem načrt, kako mi bo to uspelo. Želim tekmovati z njimi," pravi 31-letna smučarska zvezdnica.

Leta 2012 rdeča luč

Idejo o smučarskem izzivanju močnejšega spola je Vonnova razkrila že leta 2012. Tedaj je želela nastopiti na moškem smuku v Lake Louisu. Zavrnila sta jo tako predsedstvo Mednarodne smučarske zveze kot tudi alpski odbor, saj ni imela ustreznih FIS-točk. Ponudili so ji "tolažilno" nagrad, in sicer možnost nastopa v vlogi predtekmovalke, a bi morala zaradi tega izpustiti ženske tekme svetovnega pokala v Aspnu.

Vztraja, ker želi zmagovati

Še pred navedenim ciljem, s katerim pleni medijsko pozornost, pa Američanko čaka niz etapnih smučarskih izzivov. Potem ko je dobila 76 tekem svetovnega pokala, kar je rekord v ženski konkurenci, se zdaj spogleduje s Švedom Ingemarjem Stenmarkom, ki je zbral še deset zmag več. Poleg tega nova sezona prinaša tudi svetovno prvenstvo v St. Moritzu, v domači vitrini pa je dovolj prostora tudi za nove globuse. Do zdaj je Vonnova domov prinesla štiri velike in kar šestnajst malih.

"Veliko sem že dosegla, a mi je veliko tudi še ostalo. Sem starejša, toda tudi bolj modra. Vem, kako stvari tečejo. Želim zmagovati. Da bi to uresničila, moram ostati zdrava in ohranjati telo v dobri pripravljenosti. Tekmovalna želja ni sporna," je v pogovoru z voditeljico Abby Wambach dejala ena najboljšim alpskih smučark vseh časov.

Poletne obleke bo Lindsey Vonn kmalu znova zamenjala za smučarski dres. | Foto: Poletne obleke bo Lindsey Vonn kmalu znova zamenjala za smučarski dres.

Boji se slovesa

"Stara sem 31 let, a še vedno sveža, kar je malce presenetljivo. Pomembno je, da sem mentalno pripravljena," razmišlja Vonnova, ki pa se vendarle zaveda, da bo prišel tudi trenutek za umik. Priznava, da se ga kar malce boji. "Potem bom morala poiskati dejavnost, do katere bom gojila takšno strast kot do smučanja. Težko se bo posloviti. A prišla bom tudi do te točke. Ko mi telo ne bo več sledilo, bo treba potegniti črto," pravi serijska smukaška zmagovalka, ki ne skriva, da so tudi poškodbe del njene tekmovalne miselnosti. "Ne dovolim, da bi poškodbe načenjale mojo samozavest. Vedno skušam nastopiti stoodstotno. To seveda ni vedno dobro. Verjetno sem v karieri tudi zaradi tega večkrat padla, vedno pa sem se znala pobrati," dodaja Lindsey Vonn.

Ne spreglejte