Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 7. 2017,
6.00

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France padec Mark Cavendish Peter Sagan

Sreda, 5. 7. 2017, 6.00

1 leto, 9 mesecev

Poračun četrte etape Dirke po Franciji

Za Cavendisha konec Toura, diskvalificirani Sagan s pritožbo ni uspel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25
Tour de France padec Mark Cavendish | Foto Reuters

Foto: Reuters

Četrto etapo letošnje Dirke po Franciji je zaznamoval incident, v glavni vlogi katerega sta šprinterska superzvezdnika, Britanec Mark Cavendish in Slovak Peter Sagan. Sagan je Cavendishu v ciljnem šprintu zaprl pot in ga celo malo sunil s komolcem. Ta je grdo padel in zaradi počene desne lopatice že končal letošnjo dirko. Sagana so sodniki po etapi diskvalificirali, njegova ekipa Bora Hansgrohe se je na odločitev pritožila, a njihove želje niso bile uslišane. Slovak dirke ne bo nadaljeval.

Kaj se je zgodilo?

Ko je 260 metrov do cilja etape popustil še zadnji član šprinterskega vlaka ekipe Lotto (Jürgen Roelendts), se je v lov za etapno zmago prvi podal Norvežan Alexander Kristoff (Alpecin). Takoj za njim sta se dotaknila Andre Greipel (Lotto) in Nacer Bouhanni (Cofidis), zaradi česar je Francoz zapeljal malce bolj v desno kot bi sicer. Po desni je rojaka že prehiteval zmagovalec 4. etape Arnaud Demare (FDJ), za njim pa sta napadala Sagan (takrat še levo od Demareja) in Cavendish, ki je prostor za svoj končni napad iskal tik ob desni ograji.

Bouhanni je še naprej zapiral desno stran ceste, mimo njega je prišel Demare in ga z manevrom v levo skoraj sklatil s kolesa. Mimo Bouhanija se je poskušal po desni prebiti še Sagan in tako zaprl pot precej hitrejšemu Cavendishu, ki je vztrajal na svoji prvotni liniji. Cavendish se je le še naslonil na Slovaka in izgubil ravnotežje (desno nogo je v tistem trenutku že izpel iz pedala), Sagan pa ga je šele takrat malo sunil s komolcem.

Cavendish je grdo padel, vanj je priletel še John Degenkolb (Trek), čez Britančevo kolo pa je padel Ben Swift (UAE Emirates). V ospredju je Demare osvojil zmago, Kristoffa je do cilja prehitel še Sagan, ki pa je bil kasneje diskvalificiran. Tretje mesto v etapi je pripadlo Nemcu Greiplu, ki je bil v šprintu močnejši od Bouhannija.

Video ciljnega šprinta in padec Cavendisha.

Sagan je Cavendisha iskal pred avtobusom Dimension Date

"Osredotočen sem bil na šprint, sledil sem Kristoffu in nisem vedel, da je Mark za menoj. Ko sem ga videl ob sebi na desni, je bilo že prepozno, da bi se umaknil v levo. Res mi je žal, da je padel," je po etapi pojasnjeval Sagan, petkratni šprinterski kralj Toura (zeleno majico je v Parizu oblekel v letih od 2012 do 2016), ki je po etapi prišel pred avtobus Cavendishevega moštva Dimension Data.

Bora Hansgrohe s pritožbo ni uspela

Njegova ekipa Bora Hansgrohe je včeraj vložila tudi uradno pritožbo na odločitev sodnikov, a njihove želje, da bo Sagan lahko štartal na današnji peti etapi, se ne bodo uresničile. Po poročanju Eurosporta so pri UCI dejali, da se na odločitev komisije ni mogoče pritožiti in da je odločitev dokončna. Saganova ekipa je ob tem dodala, da na pritožbo niso dobili odgovora.

"Moram sprejeti njihovo odločitev, čeprav se z njo ne strinjam. Nič nisem naredil narobe. Takšne nesreče se pogosto dogajajo. To je bil nor šprint in takšne stvari se v šprintu dogajajo. Ni se zgodilo prvič in mislim, da tudi ne zadnjič. Žal mi je za Marka. Upam, da bo kmalu okreval," se je v sredo pred začetkom pete etape dirke po Franciji, na kateri ne bo smel več tekmovati, Sagan poslovil od francoske pentlje.

"Dobro se razumeva, ampak ta komolec … O tem se morava pogovoriti."

Cavendish je včeraj zvečer po slikanju z magnetno resonanco v bolnišnici v Vittelu izvedel, da ima počeno (fraktura) desno lopatico. Dirka je zanj končana. "Hvaležen sem mu, da je prišel po dirki pogledat, kako je z mano. Imava dober odnos. Danes mi je z gibanjem v desno zapiral pot, kar me ni ravno razveselilo, ampak to je pač dirkanje, zaradi tistega komolca pa sem vseeno malce zmeden. O tem bi se rad pogovoril z njim. Ali je bilo to dovolj za diskvalifikacijo, naj odločijo sodniki, jaz bi se z njim rad le enkrat pogovoril o komolcu," je povedal Cavendish, ki letos izkupička 30 etapnih zmag na Touru ne bo mogel izboljšati.

Mnenja deljena, Saganu so v bran stopili številni zvezdniki

Sprva je bil trk Sagana in Cavendisha videti grdo in kazalo je, da je Sagan tekmeca res zrušil s komolcem. Po analizi počasnih posnetkov ciljnega šprinta 207-kilometrske etape od Mondorf-les-Bainsa do Vittela pa so se oglasili nekateri upokojeni zvezdniki in tudi nekateri udeleženci letošnje dirke. Diskvalifikacija je za Sagana prehuda kazen, menijo Slovakovi zagovorniki.

Andre Greipel je po ogledu posnetka spremenil mnenje. | Foto: Reuters Andre Greipel je po ogledu posnetka spremenil mnenje. Foto: Reuters Tudi Andre Greipel, ki naj bi takoj po prihodu v cilj dejal, da Peter ni več njegov prijatelj, je po ogledu posnetkov spremenil mnenje. "Včasih bi bilo res bolje, da najprej pogledam posnetek, preden začnem govoriti. Opravičujem se Petru, mislim, da je sodniška odločitev prestroga," je tvitnil Nemec.

"Diskvalifikacija je prehuda kazen"

Tudi danes že upokojeni avstralski kolesar Baden Cooke (na Touru je zeleno majico osvojil leta 2003) je svoje mnenje delil na Twitterju: "Izključitev Sagana je slaba odločitev. Trk ni bil nameren. Včasih si pomagaš s komolci, da se tudi sam rešiš pred padcem." Cookov rojak Robbie McEwen (najboljši po točkah na Tourih 2002, 2004 in 2005), ki je bil v tretji etapi Toura leta 2005 diskvalificiran, potem ko je v ciljnem šprintu z glavo sunil rojaka Stuarta O'Gradyja, je tvitnil: "NE strinjam se z izključitvijo Sagana z dirke. Diskvalifikacija v etapi še, izključitev z dirke pa nikakor."

McEwnu so pritrdili tudi italijanska legenda Alessandro Petacchi, Škot David Millar in Danec Michael Rasmussen, nekdanji nemški as Jens Voigt pa je postregel s pravo tviter analizo dogodkov: "Poglejte si posnetek šprinta in pozabite na Petra in Marka. Osredotočite se na Demareja. On je prvi, ki je spreminjal smer vožnje. Če že morate koga kaznovati, pomislite nanj. Skoraj je zrušil Bouhannija, ki se je poskušal rešiti, in s tem premaknil Sagana. Sagan je šel v desno in tam ni bilo več prostora za nikogar. Bilo je samo še vprašanje, ali naj zavira in se reši ali poskuša zmagati in tvega padec. Diskvalifikacija je preveč. Dovolj bi bilo zadnje mesto v etapi, odvzem 80 točk v seštevku za zeleno majico in časovni pribitek v skupnem seštevku." O incidentu je spregovoril tudi Lance Armstrong.

Bora zahteva vrnitev Saganovega rezultata

Saganova ekipa se je pritožila. | Foto: Reuters Saganova ekipa se je pritožila. Foto: Reuters V pritožbi na diskvalifikacijo Sagana je odgovornost Slovaka zanikala tudi Bora. "Peter Sagan zavrača obtožbe, da je povzročil ali na kakršenkoli način poskušal povzročiti padec Marka Cavendisha v zadnjih 200 metrih etape. Peter je ostal na svoji liniji in Cavendisha ni videl. Moštvo je vložilo zahtevek, da se Petru Saganu vrne rezultat četrte etape," so v izjavi za javnost sporočili iz nemške ekipe, ki je letos s Poljakom Rafalom Majko nastopala tudi na dirki Po Sloveniji. Majka je slovensko pentljo tudi dobil

"Če ne bi bilo prvega padca, bi bilo lahko še veliko huje"

Veliko bolj oster je bil šef ekipe BMC Racing Jim Ochowicz: "Ne pozabite, da je bila to skupina zelo izkušenih profesionalnih šprinterjev. Ti fantje vsako sekundo vedo, kje so in kje so njihovi konkurenti. Točno vedo, kdo je blizu in kdo ne. Drug drugega poznajo tako dobro, da je njihova dolžnost v šprintu držati ravno linijo, s čimer se izognejo takšnim težavam, kot smo jih videli danes. Če tega ne storijo, so tu ljudje, ki dogodke pregledajo in kolesarje po potrebi tudi kaznujejo. Cavendish ne bi silil tja, kjer ni prostora. Verjel je, da bo prišel skozi, a je prišlo do kontakta. Saganovo gibanje telesa je bilo nekoliko ekstremno."

"Lahko bi bilo še veliko huje." | Foto: Reuters "Lahko bi bilo še veliko huje." Foto: Reuters

Ochowicz je prepričan tudi, da bi bilo lahko ob ciljnem padcu še veliko huje, če se ne bi skupina šprinterjev razredčila že ob padcu, ki se je zgodil 400 metrov pred tem. Če bi se v boj spustila večja skupina šprinterjev, bi bil pravi pokol, je dodal.

Dirka po Franciji se bo s Saganom ali brez njega nadaljevala s peto etapo, ki bo karavano prvič vodila v hribe. Cilj današnje 160-kilometrske preizkušnje, ki se bo začela v Vittelu, bo na vrhu La Planche des Belles Filles, 1.035 metrov nad morjem.

Je diskvalifikacija Petra Sagana z letošnjega Toura prehuda kazen?

  • Da
    64,59 %
    332 glasov
  • Ne
    35,41 %
    182 glasov
Oddanih 514 glasov
Ne spreglejte