Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
18. 6. 2017,
16.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Po Sloveniji Rafal Majka Sam Bennett Mark Cavendish Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Nedelja, 18. 6. 2017, 16.37

6 let, 6 mesecev

Poljak zavzel Slovenijo, zvezdnik kolesarstva po bolezni nakazal vrnitev v svetovni vrh

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Rafal Majka | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Dirka Po Sloveniji je imela letos drugačen prizvok, saj so dogajanje na sami trasi zaradi prenosa videli tudi ljubitelji kolesarstva v drugih državah. In tudi na koncu so imeli kaj za videti. Izjemen šprint Sama Bennetta, ki je za seboj pustil Marka Cavendisha, ki se je prav v Sloveniji vrnil po hujši bolezni. Osrednji junak je postal Rafal Majka, slovenski pa 18-letni Tadej Pogačar, ki je bil s petim mestom najboljši Slovenec.

Pred zadnjo etapo je bilo v zraku le še eno vprašanje. Zelena majica za skupnega zmagovalca je bila že oddana, na prsih pa jo je nosil Rafal Majka (Bora Hansgrohe), ki je v sobotni kraljevski etapi najhitreje prikolesaril na Roglo.

Poljak je prav tako dobil modro majico za najboljšega hribolzaca, medtem ko je bela za najboljšega mladega kolesarja romala v slovenske roke. Tadej Pogačar jo je osvojil z 18 leti, povrhu vsega pa je bil s petim mestom tudi najboljši Slovenec na dirki.

V igri je bila le še rdeča majica za kolesarja z največ točkami. V zadnji etapi jo je nosil petkov junak Luka Mezgec (Orica Scott). Želel jo je zadržati v svoji lasti, a bi moral v ciljnem šprintu premagati največje konkurente.

Cavendish se je po bolezni preizkusil v prvem pravem šprintu, a ga je tokrat prehitel Bennett

Sam Bennett je dobil še drugo etapo s ciljnim šprintom. Tokrat je prehitel velikega Marka Cavendisha, ki se je v Sloveniji vrnil v tekmovalni pogon, potem ko je prestal hudo bolezen. | Foto: Vid Ponikvar Sam Bennett je dobil še drugo etapo s ciljnim šprintom. Tokrat je prehitel velikega Marka Cavendisha, ki se je v Sloveniji vrnil v tekmovalni pogon, potem ko je prestal hudo bolezen. Foto: Vid Ponikvar Na koncu je ostal zadaj in je ni mogel braniti, zato pa jo je napadel zmagovalec prve etape Sam Bennett. Član Bore Hansgrohe je čez Kandijski most prikolesaril z veliko hitrostjo in se otresel tudi zvezdnika kolesarstva Marka Cavendisha, ki se je po hujši bolezni vrnil v tekmovalni pogon prav v Sloveniji.

"Šprint je bil zelo težek. Fantje so branili zeleno majico in odlično opravili svoje delo. Na koncu nismo imeli veliko kolesarjev za šprint. Zaključek je bil taktičen in nekoliko nevaren, vendar sem prišel v zadnji desni ovinek nekoliko od zadaj in napadel z drugega mesta. Hvaležen sem kolegu iz ekipe Rüdigerju Seligu," je bil vesel Irec Bennett.

Na vprašanje, kako je bilo premagati Cavendisha, kar se ne zgodi vsak dan, je odgovoril: "Nekaj sreče sem moral imeti. Držal sem tempo za sotekmovalcem Rüdigerjem in nato le še skočil."

Poljak zavladal Sloveniji, Slovenec opozoril nase

V ekipi Rog Ljubljana so ponosni na Žigo Jermana in Tadeja Pogačarja. Prvi je bil v beli majici v drugi in tretji etapi, Pogačar pa jo je nosil in zadržal v četrti ter bil s 5. mestom celo najboljši slovenski kolesar na dirki Po Sloveniji. | Foto: Vid Ponikvar V ekipi Rog Ljubljana so ponosni na Žigo Jermana in Tadeja Pogačarja. Prvi je bil v beli majici v drugi in tretji etapi, Pogačar pa jo je nosil in zadržal v četrti ter bil s 5. mestom celo najboljši slovenski kolesar na dirki Po Sloveniji. Foto: Vid Ponikvar

Lahko delo je imel danes njegov ekipni kolega Majka, ki je glavno delo opravil v soboto pri vzponu na Roglo, v katerem je opravil z vso konkurenco in postal osrednji junak dirke ter napovedal, da bo tudi na znamenitem Touru, ki je njegov osrednji cilj sezone, kolesaril z močnima nogama.

"Ekipno smo opravili res dobro delo. Osebno sem dobro prestal test pred dirko po Franciji. Tudi danes ni bilo lahko. Videli ste, da je bil tempo hud. Zmaga me veseli, morda se bom vrnil tudi drugo leto."

Slovenija pa slavi 18-letnega Pogačarja, ki je s petim mestom zabeležil najboljši rezultat kariere, a kljub temu ostal na realnih tleh. Že jutri se spet podaja za knjige, saj ima v prihajajočem tednu tri ustne zagovore, da opravi maturo.

Rezultati 4. etape, Rogaška Slatina - Novo mesto

1. Sam Bennett (Irs/Bora - Hansgrohe) 3:41:48
2. Mark Cavendish (VBr/Team Dimension Data)
3. Sonny Colbrelli (Ita/Bahrain - Merida)
4. Jakub Mareczko (Ita/Wilier Triestina-Selle Italia)
5. Roberto Ferrari (Ita/UAE Team Emirates)
6. Andrea Palini (Ita/Androni-Sidermec-Bottecchia)
7. Luka Mezgec (Orica - Scott)
8. Rok Korošec (Slo/Amplatz-BMC)

9. Marco Canola (Ita/Nippo-Vini Fantini)
10. Žiga Jerman (Slo/Rog-Ljubljana)
...
14. Gašper Katrašnik (Slo/Adria Mobil)
26. Tadej Pogačar (Slo/Rog-Ljubljana)
27. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)
28. Luka Čotar (reprezentanca Slovenija) vsi isti čas

...

 

frutabela 4 etapa | Foto: Telekom Po Sloveniji | Foto:

 

Ne spreglejte