Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 8. 2017,
7.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Kaja Juvan Aljaž Bedene Blaž Kavčič Portorož Grega Žemlja

Sobota, 12. 8. 2017, 7.49

6 let, 6 mesecev

Slovo: Grega, sploh ne veš, kakšne uspehe si dosegel #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Grega Žemlja | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Grega Žemlja, eden najboljših slovenskih teniških igralcev, je v petek v Portorožu odigral zadnji dvoboj. Mnogi menijo, da veliko prekmalu, vendar Grega se je tako odločil.

V svoji športni karieri je veliko dosegel in pravzaprav oral ledino slovenskega tenisa. Kot prvi Slovenec je osvojil turnir serije challenger (Cancun 2008), prvi se je uvrstil v glavni del enega od turnirjev za grand slam (Wimbledon 2009), kot prvi in za zdaj edini Slovenec se je prebil pod 50. mesto na svetu …

"Osebno sem najbolj ponosen na svoj prispevek v slovenskem teniškem prostoru in na kariero, ki sem jo ob tem zgradil." | Foto: Vid Ponikvar "Osebno sem najbolj ponosen na svoj prispevek v slovenskem teniškem prostoru in na kariero, ki sem jo ob tem zgradil." Foto: Vid Ponikvar Življenja brez tenisa si ne predstavlja

Na poslovilnem dvoboju so med drugim sodelovali Aljaž Bedene, Blaž Kavčič in naša mlada perspektivna igralka Kaja Juvan. Odločitev ni padla čez noč, o njej je Grega razmišljala kar nekaj časa in jo letos dokončno sprejel. "Za mano sta dve desetletji intenzivnega teniškega življenja. Osebno sem najbolj ponosen na svoj prispevek v slovenskem teniškem prostoru in na kariero, ki sem jo ob tem zgradil. Zaradi ljudi, ki so mi stali ob strani ob teniških in življenjskih preizkušnjah, si danes in v prihodnosti življenja brez tenisa ne predstavljam. To je moj svet in z njim želim ostati povezan. V naših vrstah so številni mladi teniški talenti in svojo energijo in čas želim vložiti vanje. Mladincem je treba pomagati pri stresnih prehodih v članske ekipe," poudarja Žemlja.

* Pogovor z Grego Žemljo po končani karieri

Bil je preveč strog do sebe

Ob svojem slovesu se je zahvalil vsem, ki so mu vsa leta stali ob strani in ga podpirali. Med obiskovalci je bilo mogoče opaziti tudi njegovega trenerja Žigo Janškovca, ki je sodelovanje z najboljšim slovenskim igralcem pospremil z naslednjimi besedami: "Danes se poslavljamo od vrhunskega športnika z izjemno kariero. Bil je zelo strog do samega sebe, morda celo preveč. Športni kolegi se ga bomo spominjali kot priljubljenega in poštenega igralca. Res sem vesel, da sem bil del te Gregove zgodbe."

Na poslovilni tekmi je igral tudi Aljaž Bedene. Slovenec, ki trenutno igra za Veliko Britanijo. | Foto: Vid Ponikvar Na poslovilni tekmi je igral tudi Aljaž Bedene. Slovenec, ki trenutno igra za Veliko Britanijo. Foto: Vid Ponikvar

"Zahvaljujem se mu, ker me je petkrat premagal"

Na ekshibicijskem dvoboju je Grega uvodoma zaigral z Aljažem Bedenetom, ki trenutno igra pod zastavo Velike Britanije. Vse glasnejše pa so govorice, da bo Aljaž, ki je trenutno 47. igralec sveta, znova zaigral za Slovenijo. In kaj je ob slovesu Žemlje povedal Bedene? "V čast mi je bilo odigrati Gregovo zadnjo tekmo. Na začetku moje poti mi je stal ob strani, me podpiral in mi pomagal z nasveti. Občudujem ga kot igralca in kot kolega in mu iz srca čestitam za vse dosežke. Zahvaljujem se mu, ker me je petkrat premagal."

Blaž Kavčič mu želi vse dobro Grega Žemlja | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Eden tistih, ki je z Žemljo preživel veliko časa, je tudi Blaž Kavčič, ki se po poškodbi počasi vrača med najboljše teniške igralce. Ljubljančan je povedal, da mu je žal, da teniški prostor izgublja takšnega igralca. "Grega je vzor tako mlajšim generacijam kot tudi nam. Veliko sva skupaj trenirala in tudi tekmovala, kar mi je bilo vedno v veselje in užitek. Njegovo odločitev je treba spoštovati. Resnično mu želim vse dobro."

Aktualna evropska prvakinja do 18 let Kaja Juvan se je z veseljem udeležila slovesa slovenske teniške legende in pri tem poudarila: "Grega, sploh ne veš, kakšne uspehe si dosegel, in to v moškem tenisu, kjer je težje uspeti kot pri dekletih. Upam, da bom šla po tvojih stopinjah."

Grega Žemlja bi v prihodnje rad pomagal mladim igralcem. | Foto: Vid Ponikvar Grega Žemlja bi v prihodnje rad pomagal mladim igralcem. Foto: Vid Ponikvar

Bo kmalu nasledil kapetana Blaža Trupeja?

Grega je postal rekorder po številu nastopov v dresu slovenske reprezentance, v 13 letih je za Slovenijo odigral 64 dvobojev. Nikoli mu ni bilo težko igrati za slovensko reprezentanco in to njegovo predanost ceni kapetan Blaž Trupej.

"V čast mi je bilo vseh 12 let in na vseh 27 obračunih za Davisov pokal sodelovati z Gregom. Vedno je bil pripravljen, brez dodatnih prošenj in z veseljem sodelovati ter zastopati slovenske barve. Želel bi si, da bi se v prihodnosti odločil, da me nadomesti na mestu kapetana, kajti verjamem, da bi bil v tej vlogi v reprezentanci odličen."

Ne spreglejte