Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
8. 8. 2017,
17.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Grega Žemlja Portorož

Torek, 8. 8. 2017, 17.26

6 let, 6 mesecev

Slovenec, ki je v svoji karieri užalostil Marijo Šarapovo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Grega Žemlja | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Slovenski teniški igralec Grega Žemlja je v ponedeljek (ne)pričakovano sporočil, da končuje svojo športno pot. Žemlja, ki še vedno drži najboljšo uvrstitev na svetovni lestvici (43. mesto), vrata še vedno pušča priprta.

Grega Žemlja je že pred časom na glas razmišljal, da bo končal svojo kariero. Da je sprejel to pomembno odločitev, si je vzel kar nekaj časa. Pravzaprav se je vse skupaj dogajalo postopoma. "V zadnjem letu ali dveh se na igrišču nisem najbolje počutil in tudi nisem dosegal zastavljenih ciljev. Iz turnirja v turnir je ta želja padala, tako da sem od februarja naprej vse več razmišljal o tem. V zadnjem mesecu, ko sem imel nekaj več časa zase, sem se dokončno odločil za to potezo."

Odločitev je po pogovoru z nekaterimi ljudmi sprejel sam. Veliko jih menilo, da bi lahko v tenisu še veliko dosegel, ampak Grega je vztrajal pri svoji odločitvi. Pravi, da nima nobenih pomislekov, čeprav je priznal, da se je bilo precej težko odločiti.

Dvoboj z Grigorjem Dimitrovim je spremljala tudi Marija Šarapova, ki je bila takrat dekle Bolgara. | Foto: Guliverimage/Getty Images Dvoboj z Grigorjem Dimitrovim je spremljala tudi Marija Šarapova, ki je bila takrat dekle Bolgara. Foto: Guliverimage/Getty Images Dvoboj z Grigorjem Dimitrovim je bil nekaj posebnega

Žirovničan je v svoji karieri dosegel nekaj izjemnih uspehov, največjega leta 2013 na turnirju na Dunaju, ko je se je uvrstil v finale. Na poti do tja je premagal tudi Janka Tipsarevića, ki je bil takrat uvrščen med deset najboljših igralcev na svetu. Zelo odmevna je bila tudi zmaga v Wimbledonu proti Grigorju Dimitrovu, ko ga je premagal pred očmi Marije Šarapove, takrat dekleta bolgarskega zvezdnika.

"Zagotovo sem najboljši tenis igral na Dunaju. Zmaga nad igralcem iz prve deseterice - to je bila verjetno najodmevnejša zmaga, čeprav je bil tudi dvoboj z Grigorjem Dimitrovim nekaj posebnega. Morda tudi zato, ker sva igrala v Wimbledonu … Lahko rečem, da mi je tenis v življenju veliko dal, zelo sem vesel, da sem se odločil za ta šport."

Podpora bližnjih in navijačev mu je vedno veliko pomenila. | Foto: Vid Ponikvar Podpora bližnjih in navijačev mu je vedno veliko pomenila. Foto: Vid Ponikvar

Navijači pomembnejši kot rezultati

Marsikdo si želi veliko potovati. Za profesionalne teniške igralce je znano, da so vseskozi na poti. To vse je doživljal tudi naš sogovornik, ki pravi, da potovanj zagotovo ne bo pogrešal. "Vse to po določenem času človeku pride do živega in, kot kaže, so tudi meni. Po drugi strani pa sem spoznal ljudi, ki so bili ob meni v času moje kariere in ki so me bodrili. Prav tako navijači. To vse mi je bilo zelo pomembno, morda celo pomembneje od rezultatov in uspehov."

Če ne bi bilo zahrbtne bolezni Bolezen je prišla v napačnem trenutku. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Bolezen je prišla v napačnem trenutku. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Grega Žemlja nam je zatrdil, da po dolgoletni karieri danes težav z zdravjem nima, med aktivnim igranjem pa se je kar nekaj časa boril z mononuklezo. To je bolezen, ki je med teniškimi igralci precej pogosta in ki ga je za kar nekaj časa oddaljila od igrišč.

"To je bila zadeva, ki je zagotovo pripomogla k temu, da nisem dosegel še boljših rezultatov. Takrat sem res imel zagon in bi ga lahko še podkrepil. Tako se je pač izšlo. Življenje športnika je takšno, da vedno naletiš na kakšno oviro, to je treba vzeti v zakup. Navsezadnje nisem imel nobenih poškodb in kakršnihkoli težav. Žal se mi je, da je ta bolezen prišla v nehvaležnem trenutku. Zagotovo je bila to za mene velika izkušnja. Mislim, da lahko grem zdaj z optimizmom naprej. Tenis mi je zelo blizu in bom vedno povezan z njim."

Grega Žemlja se je vedno z veseljem odzval vabilu v slovensko reprezentanco. | Foto: Vid Ponikvar Grega Žemlja se je vedno z veseljem odzval vabilu v slovensko reprezentanco. Foto: Vid Ponikvar

Če ga bodo potrebovali, se bo še odzval

Grega je za slovensko reprezentanco do zdaj zbral največ nastopov, povabilu kapetana se je odzval praktično vsakič. Za slovensko reprezentanco je do zdaj zbral največ zmag. Kdo ve, morda bo dodal še kakšno?

"V ekipi je bila vedno pozitivna energija. S kapetanom sva imela vedno zelo dobre odnose. Vedno je znal stvari voditi na pravi način, kar je meni zelo ustrezalo. Če bi še naprej igral, bi se še vedno z veseljem odzval povabilu. Nekaj je igrati zase in nekaj za reprezentanco in svojo državo. Dvoboji v Davisovem pokalu ti tudi veliko dajo. Morda sem v prihodnosti celo pripravljen igrati, če ne bo na voljo dovolj igralcev. Morda na kakšnem dvoboju v dvojicah."

Turnir v Portorožu bo njegov zadnji. | Foto: Vid Ponikvar Turnir v Portorožu bo njegov zadnji. Foto: Vid Ponikvar Kako naprej?

Veliko profesionalnih športnikov se po končani karieri znajde na razpotju, nekateri pa celo v osebnostni krizi. O svoji prihodnosti je veliko razmišljal tudi Grega. "Za zdaj lahko povem samo to, da ostajam v tenisu. Želim pomagati mladim generacijam. Zdi se mi, da  je v slovenskem tenisu, sploh pri moških, zadaj nastala vrzel. Mislim, da lahko tukaj veliko pomagam in zagotovo se v prihodnosti vidim v takšni vlogi," je povedal 30-letnik, ki bo na svojem zadnjem turnirju v Portorožu igral sproščeno, rezultat pa bo drugotnega pomena.

Ne spreglejte