Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
20. 9. 2016,
13.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

2

Natisni članek

WADA Rafael Nadal Serena Williams Venus williams Mo Farah Simone Biles

Torek, 20. 9. 2016, 13.09

6 let, 6 mesecev

Rafael Nadal: Nič nisem naredil narobe

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

2

Rafael Nadal

Na seznamu tistih, ki so jemali sicer prepovedane substance, a imeli za to posebno dovoljenje, se je znašel tudi eden najboljših teniških igralcev Rafael Nadal.

Pred kratkim je ruska hekerska skupina Fancy Bear vdrla v bazo Svetovne protidopinške agencije (Wada) in uspela pridobiti dokumente, iz katerih je razvidno, da je bilo več vrhunskim športnikom dovoljeno posegati po sicer prepovedanih substancah. Med najbolj znanimi športniki so se na seznamu znašli Serena in Venus Williams, štirikratna olimpijska prvakinja v gimnastiki Simone Biles, vrhunska kolesarja Bradley Wiggins in Chris Froome 

"Rafael je za španske medije že potrdil, da so dokumenti pristni." | Foto: "Rafael je za španske medije že potrdil, da so dokumenti pristni."

"To ni nobena novost"

Zdaj je v javnost pricurljalo ime 14-kratnega zmagovalca turnirjev za grand slam Rafaela Nadala. Kot je razvidno iz dokumentov, je Rafa nedovoljena poživila jemal od leta 2009 in do leta 2012.

Rafael je za španske medije že potrdil, da so dokumenti pristni, vendar trdi, da ni storil nič narobe, saj je prepovedane substance jemal v terapevtske namene in za to dobil tudi dovoljenje.

"Ko prosiš za zdravilo iz terapevtskih razlogov in ga dobiš, nisi naredil ničesar prepovedanega. To ni nobena novost … Nikoli nisem vzel nekaj, da bi izboljšalo moj učinek. Zdravila sem jemal zato, ker je zdravnik menil, da je to najbolje za moje koleno," je povedal Nadal.

"Zdravila sem jemal zato, ker je zdravnik menil, da je to najbolje za moje koleno."  | Foto: Reuters "Zdravila sem jemal zato, ker je zdravnik menil, da je to najbolje za moje koleno." Foto: Reuters

Nadal že toži nekdanjo francosko ministrico

Španec se je v zadnjih letih že večkrat znašel pod plazom kritik, da je jemal nedovoljene substance. Stvar je prišla tako daleč, da je celo tožil nekdanjo francosko ministrico, ki je za francosko televizijo izjavila, da se je Nadal dopingiral. Nadal je med drugim predlagal, da naj bi bili vsi dopinški testi javni.

"Šport mora biti čist in to mora biti jasno. Moramo biti vzor. Za športnike, navijače in medije bi bilo dobro, da kadar se športnik testira, da so njegovi rezultati javno objavljeni.  To bi rešilo težavo. Šport mora ostati transparenten in to poudarjam že leta," je še povedal Nadal.

Na seznamu tudi atletski zvezdnik Mo Farah | Foto: Reuters Na seznamu tudi atletski zvezdnik Mo Farah Foto: Reuters

Na seznamu tudi atletski zvezdnik Mo Farah

V zadnjem paketu so razkrili tudi atleta Moja Faraha, večkratnega olimpijskega prvaka. Britanski atlet, ki je na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru osvojil dve zlati medalji, je leta 2008 zaprosil terapevtsko izjemo.

Tiskovni predstavnik Faraha je za javnost povedal, da s tem nimajo težav in dodal: "Nima težav s tem, da so razkrili podatke. Lani je za Sunday Times razkril svoje krvne podatke. Njegovo zdravstveno stanje vseskozi spremlja britanska atletska zveza in v času svoje dolgoletne kariere je le dvakrat zaprosil za terapevtsko izjemo.

Kaj je terapevtska izjema?

To pomeni, da mora športnik zaradi bolezni ali poškodbe jemati zdravila, ki vsebujejo prepovedane snovi. Seveda morajo o tem pred tem obvestiti posebno komisijo – komisijo za terapevtske izjeme. Ta na podlagi diagnoze in terapije odloči, ali je uporaba teh zdravil dovoljena ali ne. S tem športnik dobi potrdilo o uporabi terapevtske izjeme.

Pri nas za terapevtsko izjemo zaprosi približno osem športnikov na leto. | Foto: Vid Ponikvar Pri nas za terapevtsko izjemo zaprosi približno osem športnikov na leto. Foto: Vid Ponikvar

Kako je s terapevtskimi izjemami v Sloveniji?

V Sloveniji je prošenj za terapevtsko izjemo zelo malo, po besedah prvega moža slovenske protidopinške agencije Janija Dvoršaka približno osem na leto. Kodeks zahteva, da mora komisija oddati poročilo v dvajsetih dnevih, vendar pri nas to traja dan ali dva. Seveda je tudi odvisno od diagnoze in terapije.

Ločimo mednarodno in nacionalno raven športnikov. Mednarodna raven športnikov je v pristojnosti mednarodnih zvez, medtem ko je nacionalna raven športnikov v pristojnosti nacionalnih zvez. Tudi pri mednarodnih športnikih lahko nacionalna zveza predhodno preuči primer. V posebnem sistemu primer preuči Wada ali določena mednarodna športna zveza ter poročilo zavrne ali sprejme.

Pomagajo si s sistemom Adams

"Zaradi drage komunikacije obstaja poseben sistem z imenom Adams (v tega so nedavno vdrli ruski hekerji). Nacionalna komisija lahko pri  mednarodnih športnikih predhodno obravnava zdravstveni primer posameznega športnika in mu da dovoljenje za uporabo zdravil. Poročilo potem vnesemo v sistem Adams, kjer je na voljo Mednarodni antidopinški zvezi (Wada) in določeno mednarodni športni zvezi," nam je povedal Jani Dvoršak, ki poudarja, da slovenska protidopinška agencija svoje delo opravlja kakovostno in profesionalno.

Wada | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tretji subjekt, ki deluje v tem sistemu, je še organizacija velikih športnih prireditev, kot so olimpijske, paraolimpijske in kontinentalna prvenstva. Organizatorji teh tekmovanj imajo enako pravico obravnavanja vlog za terapevtske izjeme kot mednarodne športne zveze v svojem športu in nacionalne organizacije na nacionalni ravni. To pomeni, ko gredo slovenski športniki na olimpijske igre, morajo svoje terapevtske izjeme predhodno posredovati na Mednarodni olimpijski komite, ki jih je znova preverijo, ali so ustrezne.

Ne spreglejte