Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
15. 9. 2016,
11.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

2

Natisni članek

Chris Froome WADA

Četrtek, 15. 9. 2016, 11.28

6 let, 6 mesecev

"Doping? Ne, le zdravila!"

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

2

Bradley Wiggins, Chris Froome

Ruska hekerska skupina Fancy Bear nadaljuje razkrivanje informacij o jemanju nedovoljenih poživil. Zdaj je razkrila imena petih britanskih športnikov, med katerimi sta tudi vrhunska kolesarja Bradley Wiggins in Chris Froome.

V sredo so se v središč zgodbe o dokumentih Wade znašle teniški igralki Serena in Venus Williams ter telovadka Simone Biles. Nov dan v prve vrste potiska nova imena. Dokumenti, ki jih je z vdorom v računalniški sistem Wade pridobila ruska hekerska združba Fancy Bear, razkrivajo, da sta imela dovoljenje za uživanje sicer prepovedanih substanc tudi kolesarska zvezdnika. 

Bradley Wiggins, osemkratni dobitnik olimpijskih medalj (pet zlatih, ena srebrna in dve bronasti), naj bi jemal zdravilo za alergijo na cvetni prah. Zdravilo naj bi jemal med letoma 2008 in 2013, tudi v času Dirke po Franciji leta 2011 in Dirke po Italiji leta 2013.

Chris Froome, ki je trikrat zmagal na Dirki po Franciji in ima tudi dve olimpijski medalji, naj bi med letoma 2013 in 2014 zaradi prehlada jemal prednizolon. To zdravilo velikokrat predpišejo kolesarjem za zdravljenje astme.

Na vse skupaj se je že odzval Froome. "Z mediji sem se odkrito pogovarjal glede mojih terapevtskih izjem in nimam nobenih težav z uhajanjem informacij, ki samo potrjujejo moj izjave.  V devetih letih sem zaradi astme dvakrat zaprosil za terapevtsko izjemo. Nazadnje je bilo to leta 2014," je dejal britanski kolesar in lastnik potrdila o uporabi terapevtske izjeme.

Olivier Niggli se je obrnil na rusko vlado. | Foto: Olivier Niggli se je obrnil na rusko vlado.

Direktor Wade ogorčen

Zelo ostro pa se je na nastalo situacijo odzval tudi Olivier Niggli, generalni direktor svetovne protidopinške agencije (WADA). "Obsojamo to kriminalno dejanje in rusko vlado smo pozvali, da naj stori vse, kar je v njihovi moči, da to ustavijo," je dejal. 

* Je bilo to maščevanje za Marijo Šarapova?

Jani Dvoršak | Foto: Vid Ponikvar Jani Dvoršak Foto: Vid Ponikvar

Za mnenje smo včeraj prosili prvega moža slovenske protidopinške agencije Janija Dvoršaka. "Saj veste, danes lahko hekerji vdrejo že kamorkoli. Prestregli so z zasebnimi medicinskimi podatki, ki so dejansko varovani, in na podlagi tega sklenili, da so bili izvedeni neki postopki, ki niso korektni. Menim, da gre za korektne terapevtske izjeme, kot rečemo temu. To pomeni, da mora športnik zaradi bolezni ali poškodbe jemati zdravila, ki vsebujejo prepovedane snovi. Seveda morajo o tem pred tem obvestiti posebno komisijo – komisijo za terapevtske izjeme. Ta na podlagi diagnoze in terapije odloči, ali je uporaba teh zdravil dovoljena ali ne. S tem športnik dobi potrdilo o uporabi terapevtske izjeme. Tu gre za ustaljen postopek," nam je povedal Jani Dvoršak, ki pričakuje, da bo v prihodnje na tem področju še precej pestro.

Ne spreglejte