Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
19. 6. 2016,
19.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Rio 2016 meldonij doping tenis Marija Šarapova

Nedelja, 19. 6. 2016, 19.23

6 let, 7 mesecev

Odvetniki Šarapove so razjezili ruskega ministra: Takšne stvari niso sprejemljive

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Marija Šarapova

Ruski športni minister Vitalij Mutko je obtožil odvetniško ekipo Marije Šarapove, da niso dovolj resno jemali njenega dopinškega primera. Šarapova je dobila dve leti prepovedi igranja na teniških turnirjih.

Za marsikoga je bila kazen Marije Šarapove presenečenje. Med njimi je tudi ruski športni minister Vitalij Mutko, ki je odkrito kritiziral ekipo odvetnikov, ki jih je najela ruska lepotica. Osmega junija so z Mednaroden teniške zveze sporočili, da je nekdanja prva igralka sveta kaznovana z dve leti prepovedi na teniških turnirjih. Šarapova je januarja letos na OP Avstralije zaradi zdravila meldonij padla na dopinškem testu. Turnir v Avstraliji je bil tudi njen zadnji turnir, ki ga je igrala.

Rusinja je marca na novinarski konferenci priznala, da je zdravilo meldonij jemala že zadnjih deset let. Ta je na seznamu prepovedanih živil od začetka letošnjega leta. A kot kaže, so v številčni ekipi nekdanje prve igralke sveta spregledali, da je na novem seznamu prepovedanih živil tudi že omenjeno zdravilo.

Ruski minister meni, da odvetniki Šarapove niso opravili svojega dela. | Foto: Ruski minister meni, da odvetniki Šarapove niso opravili svojega dela.

Bilo je storjeno namenoma

Po izrečeni kazni se je oglasil ruski športni minister Vitalij Mutko, ki ni varčeval s svojimi besedami na račun odvetnikov Marije Šarapove.

"Želeli so igrati po ameriškem scenariju. Tako kot v Hollywoodu. Takšne stvari niso sprejemljive. Odvetniki bi morali pripraviti svoje sklepe. Dobijo visoka plačila, zato bi morali bolj resno pristopiti k stvari," je za povedal ruski minister, ki meni, da je bila ta afera ruski športnici nameščena. "Takoj ko so bili božični okraski odstranjeni, so prišli do Šarapove in naredili dopinško kontrolo. To daje vedeti, da so to storili namenoma in ameriški odvetniki bi to lahko vedeli," je še za R-Sport dodal Mutko.

Veliki Roger Federer meni, da bi morala biti Marija Šarapova kaznovana za svoje grehe. | Foto: Veliki Roger Federer meni, da bi morala biti Marija Šarapova kaznovana za svoje grehe.

Težko se bo vrnila

Marija Šarapova je bila nad sodbo razočarana in bo svojo pravico iskala na Mednarodnem arbitražnem razsodišču za šport (CAS). Njeni odvetniki so že vložili pritožbo zoper odločbe Mednaroden teniške zveze (ITF).  Stranki sta se dogovorili, da bo odločba športnega razsodišča v Lausanni  znana najpozneje do 18. julija. Vzrok za to je, da bi Marija Šarapova v primeru oprostilne sodbe lahko  igrala na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Te so bile tudi njen glavni cilj letošnje sezone.

Na obsodbo je bilo že kar nekaj odzivov in več ali manj strokovnjaki menijo, da se bo Marija Šarapova težko vrnila po tej aferi. Neusmiljen do nje je bil tudi eden največjih igralcev vseh časov Roger Federer, ki meni, da mora Rusinja plačati za svoje grehe. Prav tako pa jih veliko meni, da je ruska lepotica izgubila zaupanje soigralk.

Ne spreglejte