Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
10. 6. 2021,
9.00

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

6

Natisni članek

Miha Mlakar OP Francije Tamara Zidanšek

Četrtek, 10. 6. 2021, 9.00

2 leti, 11 mesecev

Miha Mlakar, pogovor

Kaj doktor znanosti dela v ekipi Tamare Zidanšek?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

6

Miha Mlakar | Miha Mlakar je že od otroštva povezan s tenisom. In njegovo teniško znanje je osnova, da lahko pomaga Tamari Zidanšek. | Foto Vid Ponikvar

Miha Mlakar je že od otroštva povezan s tenisom. In njegovo teniško znanje je osnova, da lahko pomaga Tamari Zidanšek.

Foto: Vid Ponikvar

"Morate vedeti, da imam zelo rad slovenski tenis," nam je že pred časom v intervjuju povedal doktor znanosti Miha Mlakar, član ekipe Tamare Zidanšek, ki skrbi za del taktične priprave proti nasprotnicam naše teniške junakinje.

Tamara Zidanšek
Sportal Slovo Zidanškove od OP Francije, finale bo rusko-češki

Miha Mlakar je bil nekaj let kapetan slovenske moške reprezentance v Davisovem pokalu. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Miha Mlakar je bil nekaj let kapetan slovenske moške reprezentance v Davisovem pokalu. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Miha Mlakar je bil po zmagi Tamare Zidanšek v polfinalu eden najbolj čustvenih in bil je tisti, ki je v ozadju prvi objel 23-letno Konjičanko ter ji čestital za zmago v četrtfinalu. Mlakar je nekdanji igralec tenisa, s tenisom pa je ostal povezan vse do danes. Nekaj časa je bil tudi kapetan moške reprezentance za Davisov pokal. Že v mladosti je blestel v matematiki. Bil je državni prvak v matematiki v osnovni šoli in nato tudi v srednji šoli, danes pa ima doktorat iz umetne inteligence. Vse svoje bogato znanje uporablja v tenisu.

"Za takšne stvari se trudimo"

S slovensko ekipo je v Parizu že od samega začetka in vsako zmago Zidanškove doživlja zelo čustveno, tako kot tudi preostali člani ekipe. "Res sem bil vesel. Verjetno ste lahko videli, kako smo bili čustveni. Za takšne stvari se trudimo in delamo. Torej, da lahko svoje znanje daš v nekaj takšnega. Moram povedati, da je Tamara zelo prilagodljiva. Zelo dobro se zna odzvati na nasprotnico in ve, kaj želi. To upošteva in to je nekaj enkratnega," nam je iz Pariza uvodoma povedal Mlakar.

Paula Badosa je bila na trenutke zaradi svojega servisa obupana. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Paula Badosa je bila na trenutke zaradi svojega servisa obupana. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pri Španki so dobro naštudirali njen servis

Njegovo delo je, da s svojim bogatim znanjem in veliko bazo podatkov za Tamaro izlušči prave informacije o njeni nasprotnici. A to ne pomeni, da s tem lahko pomaga prav vsakemu igralcu, saj gre v teh primerih za malenkosti.

"Ne moreš pomagati nekomu, ki ni dovolj dober. Igralec mora imeti dobro osnovo, mi pa delamo tiste majhne razlike. Na primer v četrtfinalu proti Pauli Badosi smo zelo dobro naštudirali servis Španke. Torej, kaj mora Tamara narediti v določeni situaciji. Pozneje smo lahko videli, kakšne težave je imela nasprotnica s servisom. Začela je delati dvojne napake in ni več verjela v svoj servis. To so tiste stvari, ki jih naredi dobra priprava na dvoboj."

"Tamara je zelo hvaležna za te stvari." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Tamara je zelo hvaležna za te stvari." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zidanškova je pravi tip igralke

Da se te stvari poklopijo, je odvisno od veliko faktorjev. Nekateri igralci so za tovrstne informacije bolj, drugi manj dovzetni. Po besedah Mlakarja Tamara spada v skupino igralk, ki zna zelo dobro izkoriščati tovrstne informacije. "Ona je takšen tip igralke, ki zna igrati različne sloge tenisa. Pomembno je, da imaš lahko na razpolago plan A, B ali C. Marsikatera igralka ima danes samo plan A in potem se je težje prilagajati. Tamara je zelo hvaležna za te stvari."

Ekipa Tamare Zidanšek diha kot eno. Na sliki Marjan Čuk (vodja ekipe), Matej Lunežnik (psiholog) in Miha Mlakar.

"Da, vse je pripravljeno in veselimo se že polfinalnega obračuna." | Foto: Vid Ponikvar "Da, vse je pripravljeno in veselimo se že polfinalnega obračuna." Foto: Vid Ponikvar Načrt za nasprotnico v polfinalu je že pripravljen

V četrtek (dvoboj se bo začel ne pred 15. uro) Tamaro čaka zgodovinski polfinalni dvoboj proti Rusinji Anastasiji Pavuljčenkovi, trenutno 32. igralki sveta. Naš sogovornik nam je potrdil, da je načrt za nasprotnico v polfinalu že pripravljen.

"Vse njene tekme smo si ogledali. Sam sem po četrtfinalu ostal na igrišču in gledal dvoboje. Imamo vso njeno (Anastasije Pavuljčenkove op. p.) statistiko zadnjih 32 tekem. Da, vse je pripravljeno in veselimo se že polfinalnega obračuna. Veselimo se ga v vsakem primeru," nam je še v pogovoru povedal Mlakar.

Tamara Zidanšek
Sportal Posnetek iz ozadja: Zidanškovi čestital tudi Novak Đoković #video
Tamara Zidanšek
Sportal Po veliki drami se je Tamara Zidanšek uvrstila v polfinale OP Francije
Tamara Zidanšek
Sportal Posnetek med dvobojem Zidanškove je zelo hitro postal priljubljen #video
Ne spreglejte