Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
3. 3. 2024,
4.00

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

Natisni članek

skok v športno preteklost

Nedelja, 3. 3. 2024, 4.00

1 mesec, 3 tedne

Skok v športno preteklost

Ko je moral ostati doma

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43
Novak Đoković | Novak Đoković je čakal in upal do konca, a je moral ostati doma. | Foto Guliverimage

Novak Đoković je čakal in upal do konca, a je moral ostati doma.

Foto: Guliverimage

Že predlani so v tem času Novaku Đokoviću očitali, da spet sebe postavlja v ospredje, namesto da bi sprejel omejitve, ki so jih tisti čas zaradi epidemije covid-19 imeli v ZDA. Na koncu se je zgodba končala brez zmagovalca, saj je Nole ostal doma in ni igral na turnirjih serije masters v Indian Wellsu in Miamiju. Prav tako je Srb ostal doma leta 2023.

Umaknil se je šele po opravljenem žrebu

Veliko se je dogajalo leta 2022, ko je Đoković vse do zadnjega čakal, ali bo lahko prišel v ZDA. Po dnevih zmede in špekulacij Novak Đoković šele po opravljenem žrebu na turnirju v Indian Wellsu sporočil, da ne bo igral na tem turnirju in v Miamiju. Umaknil se je, potem ko je CDC (Center za nadzor in preprečevanje bolezni) še enkrat potrdil, da mora biti tujec, ki želi vstopiti v ZDA, cepljen proti covid-19.

Za tem se je na družbenih omrežjih oglasil glavni akter te zgodbe. Sporočil je, da čeprav je bil avtomatično uvrščen v žreb, je bilo malo verjetno, da bi lahko odpotoval v ZDA. "A ker se mednarodni predpisi o covid-19 pogosto spreminjajo, sem želel počakati in videti, ali se bo kaj spremenilo. CDC je potrdil, da ne bodo spreminjali predpisov, kar pomeni, da ne bom igral v ZDA. Vso srečo tistim, ki igrajo na teh dveh velikih turnirjih," je predlani zapisal eden najboljših igralcev vseh časov.

Mnogi so mu očitali še en bizaren poskus Novak Đoković bi se lahko že prej umaknil s turnirja. | Foto: Guliverimage Novak Đoković bi se lahko že prej umaknil s turnirja. Foto: Guliverimage

Po končni odločitvi so se vnele vroče razprave, ali je prav, da Novaka niso spustili v ZDA in mu na ta način preprečili igranje na dveh turnirjih serije masters. Nole je v enem izmed intervjujev priznal, da se ne želi cepiti in da se zaveda, da bo moral zaradi tega izpustiti nekatere turnirje.

Mnogi so mu očitali, da je bil to še en njegov bizaren poizkus, da pride v ZDA, čeprav so bili pogoji jasni. Lahko bi se že pred žrebom umaknil s turnirja in na ta način sprostil eno mesto.

Mnogi so se spraševali, zakaj se je po kalvariji na OP Avstralije, ko so ga leta 2022 zaradi neveljavnega vizuma deportirali, še enkrat postavil v središče dogajanja. Na to vprašanje je lahko odgovoril samo on, a je s tem vplival na potek dogodkov, ki na koncu niso imeli nobenega smisla.

Imel je vso pravico, da zavrne cepljenje. | Foto: Guliverimage Imel je vso pravico, da zavrne cepljenje. Foto: Guliverimage

Lahko bi se izognil nesrečni zgodbi

Ne glede na to, ali se strinjate z njegovim stališčem ali ne, je imel Đoković vso pravico, da zavrne cepljenje. In 24-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam je vedno stal za svojim stališčem.

Postavljalo pa se je vprašanje, zakaj se je v tem primeru spet poskušal postaviti v središče zgodbe. Na družbenih omrežjih so mu ob strani stali njegovi navijači in iskali pravico zanj. Čeprav Đokoviću ni bilo treba razlagati, zakaj se ni želel cepiti proti koronavirusu, bi se po mnenju mnogih lahko tej nesrečni zgodbi izognil. Namesto tega se je postavil pred preostale igralce na turneji ATP in s tem ustvaril še eno zgodbo, ki se je končala brez zmagovalca.

Tommy Haas je upal, da bodo ameriške oblasti popustile, a iz tega ni bilo nič. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tommy Haas je upal, da bodo ameriške oblasti popustile, a iz tega ni bilo nič. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tudi lani ni prišel

Lani ta čas je mnogo držav sprostilo ukrepe, povezane s koronavirusom. Oblasti v ZDA so se leta 2023 odločile, da bodo ukrepe sprostile šele maja (11. maj). To pa je pomenilo, da Đoković drugo leto zapored ni mogel igrati na turnirjih serije masters v Indian Wellsu in Miamiju.

Đoković je že februarja tega leta srbskim novinarjem v Beogradu razlagal, da ni od njega odvisno in da čaka odgovor od ZDA. "Hvaležen sem Indian Wellsu in Miamiju za njihovo podporo. Želeli bi, da bi lahko igral na njihovih turnirjih. Veselim se pozitivne odločitve, ki bo kmalu prišla, vendar ni v mojih rokah," je povedal Srb. A tudi lani se stvari niso odvile njemu v korist.

"Sramotno"

Mnogi so bili prepričani, da bi danes 36-letni teniški igralec moral imeti možnost potovati v ZDA. Med njimi je bil tudi Tommy Haas, direktor turnirja v Indian Wellsu. Ta je dejal, da bi bilo "sramotno", če bi prvemu igralcu sveta prepovedali igrati, čeprav je Nole izrazil željo za igranje.

"Lepo bi bilo videti, če bi omejitve odpravili malo prej in mu s tem omogočili prihod v Indian Wells in Miami. Mislim, da si želi igrati, zato mu moramo dati to možnost. Upajmo, da bo lahko prišel. Mislim, da bi bila sramota, če ne bi prišel na turnirja oziroma mu tega ne bi dovolili," je lani za Tennis365 povedal Haas, nekdaj drugi igralec sveta.

Pandemija je mimo, Srb se je vrnil

Letos so stvari drugačne, omejitev ni več. To pomeni, da se po petih letih na turnir vrača Đoković. Tudi sam je priznal, da je predolgo trajalo. Nole je igralec, ki je do zdaj zmagal največ turnirjev serije masters (40) in je edini igralec, ki je osvojil lovoriko na vseh devetih turnirjih serije masters. Pravzaprav ni samo edini igralec, ki je zmagal na vseh turnirjih serije masters, ampak je na vsakem zmagal vsaj dvakrat.

"To je verjetno za mnoge igralce, vključno z mano, najboljši turnir. Komaj čakam, da pridem in spet igram pred nekaterimi izmed najboljših navijačev na turneji," je pred turnirjem v Indian Wellsu povedal Đoković.

Preberite še:

Magic Johnson 1992
Sportal Prejel težko diagnozo, nato pa uprizoril čustveno vrnitev #video
Brian Banks
Sportal Kaj se je res dogajalo v skrivnostnem kotičku šolskega hodnika? #video
Ervin Zádor
Sportal Ulice zasedli sovjetski tanki, v bazenu pa srdit in krvav upor
Cicinho
Sportal Vsak dan je spil deset piv, prikazal se mu je Jezus Kristus
Ne spreglejte