Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
12. 9. 2016,
2.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

3

Natisni članek

Novak Đoković OP ZDA tenis

Ponedeljek, 12. 9. 2016, 2.55

6 let, 7 mesecev

OP ZDA (ATP), finale

Stan Wawrinka slavil na OP ZDA, Đoković ni mogel stati na nogah #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

3

Stan Wawrinka

Švicar Stan Wawrinka je zmagovalec teniškega OP ZDA, potem ko je v finalu po štirih nizih (6:7 (1), 6:4, 7:5, 6:3) premagal Novaka Đokovića in se tako še tretjič v karieri veselil zmage na turnirju za grand slam.

Novak Đoković je proti Stanu Wawrinki izgubil na podoben način kot pred letom dni v finalu OP Francije. Dobil je prvi niz, nato pa je njegova igra padla in po skoraj štirih urah izenačenega boja je moral priznati poraz. Đoković je tako izgubil še peti finale v New Yorku in ostal pri 12 lovorikah za grand slam.

Na drugi strani je Wawrinka dvignil tretjo lovoriko za grand slam. Manjka mu samo še Wimbledon, pa bo imel v svoji vitrini vse štiri lovorike s turnirjev za grand slam. Poleg 2.000 točk, ki jih je dobil za zmago, je Wawrinka postal bogatejši še za dobre tri milijone evrov.

Đokovića sta brez dvoma pokopala slab prvi servis in slaba realizacija priložnosti za break. Odstotek prvega servisa je imel le 50-odstoten, medtem ko je od 17 priložnostih za break izkoristil le tri. Prav tako je imel prvi igralec sveta težave s podplati, za kar se je Wawrinki Srb tudi opravičil.

Dvoboj se je začel po notah Srba, ki mu je v drugi igri uspel odvzem servis. V uvodnem nizu je povedel s 3:0. Po novem breaku je zadišalo še v šesti igri, ko je imel Đoković znova žogico za odvzem servisa, a se je Wawrinki uspelo rešiti iz težav in rezultat znižati na 2:4. Kazalo je že, da ima Nole prvi niz pod nadzorom, v deveti igri pa je Stan udaril nazaj. Srbu je odvzel servis in v naslednji igri izenačil na 5:5. Prvi niz je odločila podaljšana igra, v kateri sta igralca z izjemnimi točkami gledalce dvigovala na noge. Na koncu je več zbranosti pokazal Novak in zasluženo povedel z 1:0 v nizih. Prvi niz je trajal 59 minut.

Wawrinka se je razletel po igrišču, Đoković v besu zlomil lopar

V drugem nizu je bil prvi preobrat v četrti igri. Wawrinki je uspelo odvzeti servis Đokoviću in povedel je s 3:1. V naslednji igri je imel Đoković tri žogice (0:40), da nasprotniku servis vzame nazaj. Wawrinka se je uspešno ubranil pritiska prvega igralca sveta in povišal vodstvo na 4:1. Nole je tudi v nadaljevanju pritiskal z agresivno igro. To se mu je obrestovalo v sedmi igri, ko je Stanu odvzel servis in znižal izid na 4:3. Drugi niz je odločila deseta igra. Švicar Wawrinka si je priigral dve zaključni žogici za niz. Uspelo mu je izkoristiti drugo, ko je Đoković žogico poslal z igrišča, tako da je drugi niz dobil s 6:4.

Đoković je po izgubljenem drugem nizu izgubil živce in se znesel nad svojim loparjem. Že v polfinalu so mu popustili živci.

Wawrinka je svojo dominantno igro nadaljeval tudi v tretjem nizu, ko mu je že v drugi igri uspel break. Tega je v naslednji igri na svoj servis potrdil in povedel s 3:0. Đoković je vedno bolj pogosto pogledoval k svoji ekipi in besnel. V prvi in tretji igri je imel namreč kar nekaj priložnosti za break, a ni izkoristil nobene. Vendarle mu je uspelo v peti igri, ko je izid znižal na 3:2. V dvanajsti igri je pobudo spet prevzel Wawrinka, saj je 29-letnemu Beograjčanu še enkrat odvzel servis in tretji niz dobil s 6:4.

V četrtem nizu je Đokovič prosil za zdravniško pomoč. Poleg krčev je imel težave z žulji na podplatih. | Foto: V četrtem nizu je Đokovič prosil za zdravniško pomoč. Poleg krčev je imel težave z žulji na podplatih.

Četrti, odločilni niz je Wawrinka dobil z izidom 6:3. Odločilna je bila že druga igra, ko je Novaku še šestič v dvoboju odvzel servis. Stan te prednosti ni izpustil z rok in se tako še tretjič v karieri veselil velike zmage na turnirju za grand slam.

Ne spreglejte