Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 11. 2019,
16.39

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16

Natisni članek

Julia Mancuso Tudi to je šport Tudi to je šport

Torek, 12. 11. 2019, 16.39

4 leta, 5 mesecev

Tudi to je šport

Korenit preobrat v življenju Julie Mancuso: na rajski otok v lovu za valovi in zaslužkom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16

Julia Mancuso, s štirimi olimpijskimi odličji najuspešnejša ameriška smučarka na igrah pod petimi krogi, se po slovesu od belega cirkusa januarja lani bolj ali manj suvereno spopada z novimi izzivi. Doživljaje iz osebnega življenja, ki ga kroji predvsem prvorojenec Sonny, z oboževalci vsakodnevno deli preko svojega profila na Instagramu. Mlada družina se je pred kratkim odločila za nov življenjski korak: selitev na rajski otok Tavarua v otočju Fidži, kjer bodo lovili valove in zaslužek.

Nekdanja ameriška smučarka Julia Mancuso se zadnje mesece posveča izključno materinstvu.  | Foto: Instagram & Imdb Nekdanja ameriška smučarka Julia Mancuso se zadnje mesece posveča izključno materinstvu. Foto: Instagram & Imdb

Julia Mancuso je v svetu alpskega smučanja pustila globok pečat. Tako s svojimi dosežki, med njimi so tudi štiri olimpijska odličja, kot svojo radoživo pojavo.

Tekmovalne smuči je v kot uradno postavila januarja lani, ko se je po smukaški progi v Cortini d’Ampezzo zapeljala v atraktivnem kostumu Superženske. Za hudomušno opravo se je odločila z razlogom. Verjela je, da bolj kot bo kostum nor, manj čustev in solza bo pri njej vzbudil.

Američanka, ki je bila znana kot športnica za velika tekmovanja, se je za slovo v Cortini odločila z razlogom – prav na tem prizorišču je leta 2006 dosegla svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, štiri tedne pozneje pa je v Sestrieru osvojila še naslov olimpijske prvakinje v veleslalomu. Kot je povedala v enem od intervjujev, je večer pred tekmo bedela pozno v noč. Razlog? Spremljala je tekmo v umetnostnem drsanju, zraven pa se je kratkočasila z grizljanjem sladkarij. Še ena podrobnost več, ki je javnost utrdila v veri, da gre za samosvojo športnico, ki se stvari pač loteva na svoj način.

Od belega cirkusa se je poslovila januarja 2018, ko se je še zadnjič zapeljala po progi svetovnega pokala. Za slovo je izbrala Cortino, smučišče, kjer je leta 2006 dosegla svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. | Foto: Reuters Od belega cirkusa se je poslovila januarja 2018, ko se je še zadnjič zapeljala po progi svetovnega pokala. Za slovo je izbrala Cortino, smučišče, kjer je leta 2006 dosegla svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Foto: Reuters

Štiri olimpijska odličja na štirih olimpijskih igrah

Julia Mancuso je na troje olimpijskih igrah osvojila štiri olimpijske medalje. Leta 2006 je v Sestrieru osvojila zlato v smuku, v Vancourvu štiri leta pozneje je bila 2. v smuku in kombinaciji, svojo olimpijsko bero pa je sklenila leta 2014 v Sočiju, kjer je v kombinaciji osvojila bron. V svetovnem pokalu ima sedem zmag, na svetovnih prvenstvih pa je osvojila pet odličij. Športno kariero je končala v sezoni 2017/2018.

Julia Mancuso | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Po operaciji kolka zaman iskala pot nazaj na vrh

Danes 35-letna Američanka se je za slovo od belega cirkusa odločila predvsem zaradi nekonkurenčnosti. Po operaciji desnega kolka se nikoli ni vrnila na vrhunsko raven.

Nazadnje je na najvišji tekmovalni ravni nastopala leta 2015. Sledile so zdravstvene težave, zaradi katerih je izpustila vso sezono 2015/16 in precejšen del sezone 2016/17. V svoji zadnji sezoni je nastopila na treh tekmah, nikoli ni bila boljša od 40. mesta. Njene sanje, nastopiti na petih olimpijskih igrah, so splavale po vodi.

V Pjongčang je namesto kot tekmovalka odpotovala kot komentatorka za televizijsko mrežo NBC.

Od julija 2019 se posveča materinski vlogi

V soju medijskih žarometov je ostala tudi po koncu kariere. Javnost je po zaslugi njenih objav na družbenih omrežjih lahko spremljala njeno nosečnost, rojstvo sina in spoprijemanje z izzivi materinstva.

Julija 2019 je rodila svojega prvorojenca. S partnerjem, ameriškim deskarjem Dylanom Fishem, sta ga poimenovala Sonny. Deček nosi priimka obeh staršev. Sonny Fish Mancuso.

Selitev na Fidži v lovu za valovi in zaslužkom

Družinica se je pred kratkim preselila na rajski otok Fidži, kjer sta se Julia in Dylan, ki je upravitelju letovišča na otoku Tavarua, pred petimi leti tudi spoznala. Kot je Mancusova zapisala v eni od objav na Instagramu, je otok, ki je znan kot deskarski paradiž, Mancusova pa je tudi sama navdušena deskarka, obiskala za svoj 30. rojstni dan.

"Dylan na otoku živi in dela že 20 let, tam sva se spoznala. Ostalo je zgodovina. Dylan je državljan Fidžija in tudi Sonny bo sledil njegovim korakom," je zapisala in obljubila, da popkovine s snegom še ne namerava prerezati. "Ko bodo poklicale dolžnosti, me boste še vedno videvali na snegu. Prav gotovo že to pomlad," je napovedala.

Družina bo pol leta preživljala na otoku Tavarua, pol leta pa bo potovala po svetu, iskala sneg in zbirala doživetja. 

Ne spreglejte