Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
5. 2. 2017,
16.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

trening otrok starši trener

Nedelja, 5. 2. 2017, 16.13

6 let, 7 mesecev

Starši, pustite trenerje pri miru

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75
trener, otrok | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V zadnjih tednih so slovenski rokometaši poskrbeli za vseslovensko športno evforijo. Ste se vprašali, koliko ur so morali že kot otroci preživeti na igrišču, da so dosegli vrhunski uspeh? Preverili smo tudi v nekaterih drugih športih in se pozanimali, koliko se starši vpletajo v delo trenerjev.

Slovenski športniki nas že dolga leta razvajajo z vrhunskimi rezultati. Da dosežejo takšne rezultate, pa ni potrebnega le nekaj let trdega dela. Pravzaprav se morajo športu posvetiti že zelo kmalu, veliko vlogo pri tem pa imajo tudi starši.

Starši pogosto zaidejo na področje dela, ki je stvar trenerja

Velikokrat se zgodi, da se starši preveč vpletajo v delo trenerjev, s tem pa lahko svojim otrokom tudi škodijo. Športni psiholog Matej Tušak meni, da imajo tako starši kot tudi trener dovolj svojega dela. Tušak vidi težavo v tem, da naloge med trenerji in starši niso jasno razdeljene.

"Starši pogosto zaidejo na področje dela, ki je stvar trenerja. Seveda se potem dogajajo spori. Trener, ki je samozavesten in kompetenten, zna postaviti mejo ter določiti, kaj so naloge enih in kaj drugih. Za vse je čisto dovolj dela. Neumno bi bilo starše povsem odstraniti. Treba je najti pravilno kombinacijo dela staršev s trenerjem in potem se lahko šport brez težav pelje naprej," je povedal Tušak, ki je delal in še vedno dela s številnimi vrhunskimi športniki.

Matej Tušak: Moramo slediti temu, da otroka čim manj obremenjujemo, hkrati pa mu želimo pomagati. | Foto: Ana Kovač Matej Tušak: Moramo slediti temu, da otroka čim manj obremenjujemo, hkrati pa mu želimo pomagati. Foto: Ana Kovač

Težave se lahko pojavijo že pri osmih letih

Že zelo kmalu se zgodi, da otroci potrebujejo pomoč športnega psihologa. Največkrat se težave pojavljajo po enajstem letu, ko otrok pride na najvišjo raven mentalnega delovanja in je sposoben hipotetičnega razmišljanja. Včasih se hude težave pojavijo že pri osmih ali devetih letih in je že takrat smiselno poiskati pomoč, ampak le v obliki nasvetov.

"Pri otroku takrat ne gre le za to, da uživa, saj se sprašuje, kaj bo, če zmaga ali izgubi. To ustvarja napetost. Ne pri vseh, ampak pri tistih, ki imajo nižjo samozavest. To je trenutek, ko lahko pridejo po pomoč, vendar to ni obdobje, ko bi lahko z otrokom konstantno delali. Moramo slediti temu, da otroka čim manj obremenjujemo, hkrati pa mu želimo pomagati."

Koliko starši zaupajo trenerjem? | Foto: Thinkstock Koliko starši zaupajo trenerjem? Foto: Thinkstock

Kaj pravijo trenerji?

Veliko je mnenj, kdaj se mora otroka resno vključiti v določen šport. Nekateri menijo, da se mora otrok čim dlje igrati, nekateri pa, da se morajo otroci že kmalu specializirati. Poklicali smo nekaj športnih strokovnjakov s posameznih področij, ki so nam zaupali, kako pogosto otroci pri njih trenirajo in kakšne izkušnje imajo s starši. Za primerjavo smo vzeli otroke, stare okrog deset let.

Nogomet

Za nogomet smo poklicali v Domžale, kjer nam je z informacijami pomagal Dejan Dončić, ki je pri nogometnem klubu Domžale odgovoren za delo z mladimi. "Otroci, ki so stari od deset do enajst let, trenirajo štirikrat na teden, treningi pa trajajo uro in pol. Konec tedna imajo ponavadi še ligaško tekmo ali turnir."

Mladi nogometaši trenirajo štirikrat na teden. | Foto: Sportida Mladi nogometaši trenirajo štirikrat na teden. Foto: Sportida

Kot nam je Dončić še povedal, z motivom otrok nimajo težav in vsi zelo redno hodijo na treninge. V treninge enkrat mesečno vključujejo tudi druge športe (ples, kickboks, bovling), tako da ni vse osredotočeno samo na nogomet. "Lahko potrdim, da je prisotnost na treningih več kot 95-odstotna."

Obstaja meja, do kam gredo lahko starši 

Nogomet je šport, o katerem vsi "vedo" vse, tudi nekateri starši, ki želijo s svojimi nasveti "pomagati" trenerjem. V Domžalah s tem nimajo večjih težav. "Ne bom rekel, da smo postavili zid med starši in trenerji. Smo odprti in komunikativni, a seveda obstaja meja, do kam gredo lahko starši. Želimo, da so naši trenerji glavni, ne da odločajo starši. Za to so trenerji plačani in odgovarjajo za otroke. Morajo pa biti trenerji zmeraj na razpolago staršem za pogovor, če gre za njihovega otroka. Ko gre stvar predaleč, se v pogovor vključim tudi sam," nam je povedal Dončić.

Košarka

V košarkarsko vadbo vključujejo čim več atletskih vsebin, gimnastičnih vaj, tako da otroci že pri desetih letih na začutijo prevelike specializacije. | Foto: Sportida V košarkarsko vadbo vključujejo čim več atletskih vsebin, gimnastičnih vaj, tako da otroci že pri desetih letih na začutijo prevelike specializacije. Foto: Sportida Pri košarki nam je pomagal trener Gašper Papež. Povedal nam je, da otroci do 11. leta trenirajo trikrat na teden, do 13. leta imajo treninge štirikrat na teden, do 15. leta pa pet treningov. Fantje od 17. do 19. leta imajo treninge petkrat na teden z možnostjo dopoldanskih treningov.

V košarkarsko vadbo vključujejo čim več atletskih vsebin, gimnastičnih vaj, tako da otroci pri desetih letih na začutijo prevelike specializacije. So pa današnji otroci precej dovzetni. "Velikokrat dobivam klice staršev, ki nam pravijo, da bi njihovi otroci radi še več trenirali. Kakšne otroke moramo celo mi ustavljati pri želji po treningu," nam je uvodoma povedal Papež.

"Trener naj bo trener, straši pa naj bodo starši in navijači"

Izkušeni trener nam je zaupal, da se dogaja, da starši poskušajo skozi svojega otroka doseči tisto, kar njim ni uspelo. To se je vedno dogajalo in se bo tudi v prihodnje. Sicer pa v domžalskem košarkarskem klubu težav s straši nimajo.

"Lahko povem samo iz naših izkušenj. Tega pri nas ni. Vsako leto imamo pred sezono s starši sestanek, kjer razložimo naše ideje in jih poskušamo usmeriti v to, da pustijo fante same s trenerji. Trener naj bo trener, straši pa naj bodo starši in navijači. Verjamem, da nekateri starši, ki so bili košarkarsko aktivni, želijo doma kakšno stvar razložiti po svoje, s tema pa ni nič narobe. Da bi starši svoje ideje vsiljevali trenerjem, takšnih izkušenj pri nas nimamo."

Tenis

Robi Cokan trenira Kajo Juvan, eno najobetavnejših teniških igralk pri nas. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Robi Cokan trenira Kajo Juvan, eno najobetavnejših teniških igralk pri nas. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Več pritiska je morda čutiti pri tenisu, saj gre za individualni šport in so denarni vložki precej veliki. Teniški treningi so ponavadi dolgi uro in pol ali dve uri. "Pri nas je velika razlika, če so otroci stari deset ali dvanajst let. Pri tenisu je tako, da je pri desetih letih vse skupaj še zabava oziroma spoznavanje s športom, medtem ko se mora otrok pri dvanajstih letih, če se želi posvetiti tenisu, resno ukvarjati s športom. Pri dvanajstih letih trenirajo štirikrat na teden, ob koncih tedna pa imajo še 'sparing' ali tekmo. Pri desetih letih otroci trenirajo trikrat na teden, ob čemer se enkrat na teden posvečajo kondiciji," nam je povedal Robi Cokan, trener zelo uspešne mlade teniške igralke Kaje Juvan.

"Lahko jim stokrat napišeš pravila, pa se vseeno vpletajo v delo trenerja" Nekateri otroci imajo že zelo zgodaj zasebne trenerje. | Foto: Sportida Nekateri otroci imajo že zelo zgodaj zasebne trenerje. Foto: Sportida

Izstopajo individualne zgodbe, kjer se otroci pri desetih letih specializirajo za tenis in trenirajo vsak dan. Nekaj takšnih zgodb je tudi v Sloveniji, naš sogovornik pa jih ne podpira. V preteklosti je imel tudi sam nekaj težav s starši.

"Bolj ko je trener uveljavljen, bolj mu starši zaupajo in mu v povprečju puščajo več svobode. Ko sem sam začenjal, sem imel več težav s starši. Bil sem mlad in imel sem manj izkušenj  … Morda so imeli kdaj tudi prav in sem se iz tega kaj naučil. V zadnjem času je tega manj. Povem jim, kaj je njihova naloga in kaj je moja naloga, potem pa se manj vpletajo. Je pa res, da nekateri starši ne razumejo ničesar. Lahko jim stokrat napišeš pravila, pa se vseeno vpletajo v delo trenerja. Lahko rečem, da je več tistih staršev, ki se vpletajo v delo trenerja. Tenis je drag šport, in ko nekateri vložijo določeno vsoto denarja, mislijo, da imajo pravico do vpletanja v delo trenerja."

Rokomet

Pred leti so imeli podobne težave tudi pri rokometu, pri katerem nam je z informacijami pomagal trener najmlajše slovenske reprezentance (letnik 2002) Marjan Potokar, sicer dolgoletni trener, tajnik in zdaj predsednik SVIŠ-a iz Ivančne Gorice. Povedal nam je, da otroci trenirajo od štirikrat do petkrat na teden. To je osnovni predpogoj, da se nekaj naredi iz njih.

Vzpostaviti je treba pravi partnerski odnos in v klubu je treba graditi na pravih temeljih. | Foto: Sportida Vzpostaviti je treba pravi partnerski odnos in v klubu je treba graditi na pravih temeljih. Foto: Sportida

V preteklosti so imeli kar nekaj težav

Potokar nam je priznal, da so imeli v preteklosti kar nekaj težav s straši, je pa to seveda odvisno tudi od ekipe. "V nekaterih ekipah tega ne dovolijo, kar je edino prav. Vzpostaviti je treba pravi partnerski odnos in v klubu je treba graditi na pravih temeljih. Nekje to uspeva, nekje nekoliko manj. Pred kratkim smo imeli kar nekaj težav s tem, vendar se zdaj stvari izboljšujejo. Starši najmlajših igralcev so se namreč včasih nešportno vedli na tribunah. Moram povedati, da smo imeli kar nekaj srečanj na to temo, trenutno pa stvar dobro deluje."

Alpsko smučanje

Pri smučanju smo za mnenje prosili Roka Toplaka iz ASK Branik. Za organizacijo treninga potrebujejo veliko logistike, če zaradi pomanjkanja snega trenirajo v tujini, zato najraje trenirajo na domačem hribu.

Toplak nam je povedal, da otroci na snegu trenirajo trikrat na teden, poleg tega imajo še en kondicijski trening in eno ali dve tekmi na teden. "Otroci začnejo smučati oktobra, imajo pa približno 18 dni pripravljalnega obdobja. To traja do decembra, ko poskušamo smučati doma in se čim bolj prilagajati šolskim obveznostim," nam je povedal Toplak, ki je presenečen nad zavzetostjo otrok.

Mladi slovenski smučarji so po besedah našega sogovornika zelo zavzeti. | Foto: Guliverimage/Getty Images Mladi slovenski smučarji so po besedah našega sogovornika zelo zavzeti. Foto: Guliverimage/Getty Images

"V mrazu, ki smo ga imeli letos, sem bil izredno presenečen, kako motivirani so bili otroci. Razen najmlajših, ko smo jih že sami poslali na čaj, z otroki do dvanajstega leta nisem imel niti ene težave, kar je prav neverjetno. Zelo so motivirani."

Starši jih pustijo pri miru

Starši se vpletajo v trening, ampak le toliko, kolikor je potrebno. "Sam imam 23 otrok, kar pomeni skoraj 50 staršev, in če jim zadevo predstavim z jasnim program in cilji, trenerje pustijo pri miru. To se pogosteje dogaja v polzasebnih ekipah, kjer imajo otroci svoje trenerje. Tam starši narekujejo tempo, ampak tega pri nas ni. Otrokom se želimo prilagajati na vseh področjih, in ko starši vidijo, da se otroci osebnostno razvijajo v pravo smer, nas pustijo pri miru."

Smučarski skoki

Otroci med desetim in enajstim letom imajo treninge trikrat na teden. | Foto: Sportida Otroci med desetim in enajstim letom imajo treninge trikrat na teden. Foto: Sportida

Pri skokih imajo otroci med desetim in enajstim letom treninge trikrat na teden, trajajo pa približno uro in pol. Do trinajstega leta imajo treninge štirikrat na teden, do petnajstega leta petkrat na teden, pozneje pa že šestkrat na teden.

"Načeloma je tako, da imamo en trening v telovadnici, dva treninga pa na skakalnici. Včasih je tudi samo en trening na skakalnici, vključimo pa še smučarski tek, rolanje in podobne stvari. Želimo namreč vključiti čim več športov," nam je povedal Anže Brankovič iz SK Triglav, ki s starši nima težav.

"Na srečo imam kar dobre izkušnje s starši. Ko je več otrok, se kakšni želijo vpletati, vendar ne neposredno na treningu, ampak z nepravilnim pristopom. Včasih otrokom dajejo napačne informacije. To rešujemo s pogovori ali na sestankih s starši, ki jih imamo na začetku sezone."

Ne spreglejte