Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 6. 2017,
17.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Goni Pony

Ponedeljek, 5. 6. 2017, 17.18

6 let, 7 mesecev

Primož Jurak in Laura Šimenc, zmagovalca dirke Goni Pony: on ga je kupil na internetu, njej ga je posodila znana maratonka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Primož Jurak

37-letni Primož Jurak iz Celja, oče treh otrok, gorski kolesar, ki na monokolesu obvladuje tudi gozdne poti in ki se v 13 kilometrov oddaljeno službo skoraj vsak dan pripelje s kolesom, je novi rekorder športno-zabavne prireditve Goni Pony. Med dekleti je izstopala Laura Šimenc, zlata maturanka in doktorica veterinarske medicine, ki je pometla s konkurenco.

Za primerjavo? Rekord kolesarske dirke Juriš na Vršič, ki jo na enaki razdalji (od hotela Lek v Kranjski Gori do najvišjega cestnega prelaza Vršič) v začetku septembra najboljši cestni kolesarji na specialkah prevozijo v nekaj več kot pol ure, je 37-letni Primož Jurak potreboval zgolj slabih 13 minut več (44:30).

Primož Jurak | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida


Ne prezrite:
Goni Pony: posrečen retro dan v znamenju rekordov #foto #video
Inovativnost slovenskih kolesarjev ne pozna meja #foto
Laura Šimenc, bodoča veterinarka, ki odhaja na svetovno prvenstvo #IzArhiva


Kolesarstvo ima v krvi, pa čeprav je v otroštvu gojil športe, ki na prvi pogled s kolesarstvom nimajo nobene povezave. Treniral je umetnostno drsanje, tenis in vaterpolo, glasbene ambicije je negoval s preigravanjem violine.

Primož Jurak je novi rekorder dirke Goni Pony. Za 13,5 kilometra od hotela Lek v Kranjski Gori do prelaza Vršič je potreboval zgolj 44 minut in 30 sekund. | Foto: Grega Valančič/Sportida Primož Jurak je novi rekorder dirke Goni Pony. Za 13,5 kilometra od hotela Lek v Kranjski Gori do prelaza Vršič je potreboval zgolj 44 minut in 30 sekund. Foto: Grega Valančič/Sportida

Po umetnostnem drsanju, tenisu, vaterpolu in violini je našel kolesarstvo

"Kolesarstvu sem se začel posvečati šele ob koncu osnovne šole. Treniral sem disciplino olimpijski kros, leta 2009 sem bil tudi državni prvak med amaterji," je povedal Celjan, ki ne obvlada samo vožnje po dveh in štirih kolesih.

Obvlada tudi vožnjo na monokolesu. Pri tem se mu ure na drsalkah (kot otrok je treniral umetnostno drsanje) verjetno zelo obrestujejo. | Foto: Pavlina Jurak Obvlada tudi vožnjo na monokolesu. Pri tem se mu ure na drsalkah (kot otrok je treniral umetnostno drsanje) verjetno zelo obrestujejo. Foto: Pavlina Jurak Blizu mu je tudi monokolo, s katerim se (peš) odpravi tudi v gozd in se tam spušča v dolino. Gozd ima rad iz več razlogov. "Ker tam ni premočnega sonca, niti vetra in dežja, tam si lahko v svojem svetu," je pojasnil.

Kolesarstvo mu pri veliki družini (je oče treh otrok, starih štiri, šest in osem let) predstavlja filtriranje glave, ohranjanje kondicije in negovanje zdravja. Tudi v službo se vozi s kolesom.

Do službe s kolesom

"Skoraj vsak dan se iz Celja do Laškega, kjer sem zaposlen v hotelu Thermana Laško, peljem s kolesom, kar znese približno 26 kilometrov dnevno," je povedal aktualni rekorder dirke Goni Pony, ki je od jezera Jasna do vrha vozil sam, zato mu množica udeležencev (našteli so jih kar 922) ni povzročala težav. Večji izziv mu je predstavljal spust, kjer je "dišalo" od pregrevanja torped.

Najhitrejši v moški konkurenci: Primož Jurak (v sredini), Žiga Sernec (drugo mesto mesto, na fotografiji skrajno desno) in Srečko Brulc (tretje mesto). | Foto: Grega Valančič/Sportida Najhitrejši v moški konkurenci: Primož Jurak (v sredini), Žiga Sernec (drugo mesto mesto, na fotografiji skrajno desno) in Srečko Brulc (tretje mesto). Foto: Grega Valančič/Sportida

V knjigi odličnjakov

Na sobotni razglasitvi zmagovalcev so ga med drugim predstavili kot človeka, ki je z zlatimi črkami zapisan v zlato knjigo osnovne šole Frana Roša. To je poleg zapisov o njegovi goni pony pustolovščini tudi ena redkih objav na spletu.

"Odkar sem se izpisal iz Facebooka, ker zanj preprosto nimam časa, je to skoraj edini podatek o meni na spletu, zato ga v zvezi z menoj tako radi poudarijo," je razložil sveži zmagovalec dirke, ki je študijska leta namenil medicini, a se potem posvetil drugim rečem. Že lani se je z drugim mestom na dirki ogreval za preboj na sam vrh.

Domov z dvema ponyjema

Zmaga mu je poleg zanimive lovorike prinesla še novo kolo pony in ogled tekme Red Bull Air Race v Budimpešti za dve osebi. Tekmovanje si bo ogledala tudi skupina Lovci, ki jo je komisija razglasila za najbolje oblečeno retro skupino na dirki Goni Pony.

Tretje izvedbe dirke Goni Pony se je udeležilo več kot 900 kolesarjev. | Foto: Grega Valančič/Sportida Tretje izvedbe dirke Goni Pony se je udeležilo več kot 900 kolesarjev. Foto: Grega Valančič/Sportida

Jurak, ki je z družino podaljšal športni konec tedna in je še vedno v Kranjski Gori, še ne ve, kako bodo obe kolesi pripeljali do doma. "Verjetno bo novo kolo pri tašči v mestu, staro, ki sem ga teden dni pred lansko dirko kupil na spletu, prebarval in popravil, pa pri meni doma," je razmišljal po dirki, za katero se ni posebej pripravljal. "Nisem kaj dosti treniral. S ponyjem sem se dvakrat zapeljal od Celja do Laškega, zgolj zato, da sem videl, ali bodo veriga in zobniki zdržali," je povedal.

Goni Pony v sliki Grege Valančiča/Sportida:

Fotogalerija
1 / 46

Doktorica veterinarske medicine pometla s konkurenco

Laura Šimenc, nekdanja profesionalna kolesarka, ki se je lani vrnila v amaterske vode, je pometla s konkurenco. Z izposojenim ponyjem je do Vršiča potrebovala 52 minut in deset sekund. | Foto: Grega Valančič/Sportida Laura Šimenc, nekdanja profesionalna kolesarka, ki se je lani vrnila v amaterske vode, je pometla s konkurenco. Z izposojenim ponyjem je do Vršiča potrebovala 52 minut in deset sekund. Foto: Grega Valančič/Sportida
Med dekleti je s suverenim nastopom in odličnim časom (52 minut in 10 sekund) slavila Laura Šimenc, amaterska kolesarka KD Alpe. 26-letna kolesarka je stara znanka zmagovalnih odrov na kolesarskih prireditvah.

Nekdanja triatlonka je med drugim aktualna kraljica Juriša na Vršič in amaterska svetovna prvakinja iz leta 2014. Ponyja ji je posodila soseda Neža Mravlje, izkušena maratonka, hči ultramaratonca Dušana Mravljeta. Serpentine do Vršiča je "zgrizla" v 52 minutah in desetih sekundah. Lani je na specialki potrebovala 12 minut manj (40:12).

Goni pony 2017 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida
Šimenčeva, ki je v preteklih letih že preverila okus profesionalnega kolesarskega sveta, a se je lani vrnila v amaterske vode, je po izobrazbi doktorica veterinarske medicine (s skupnim povprečjem ocen 9,01) in trenutno išče službo v svojem poklicu.
Ne spreglejte