Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2023,
15.23

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Vršič Goni Pony

Četrtek, 20. 4. 2023, 15.23

1 leto

Še devetič s ponyji na Vršič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Goni Pony, Vršič | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Tradicionalni vzpon na prelaz Vršič s kolesi pony se letos vrača že devetič. V soboto, 3. junija se bodo ljubitelji legendarnih dvajsetpalčnih koles spet pognali iz Kranjske Gore proti najvišjemu slovenskemu prelazu.

Tlakovane serpentine, hude strmine, glasni navijači ob progi in peklenska konkurenca so izziv, ki se mu marsikdo ne more upreti, pa naj bo njegov cilj zmaga, osebni rekord ali pa samo prihod na cilj.

Za udeležbo so primerna originalna stara 20 palčna pony kolesa, izdelana med leti 1965 in 1985 ter tudi novejše izvedbe, le da obvezno tiste brez prestav, brez karbonskih delov in z gonilkami dolgimi največ 18 centimetrov.

Start dirke je v centru Kranjske Gore, vzpon je dolg 13,5 kilometra in visok 801 meter. Pot se na tej razdalji in višini navije okoli 24 tlakovanih serpentin. Trenutni rekord tekmovanja znaša 39 minut in 39 sekund, lasti si ga Luka Kovačič, postavil pa ga je na sedmi izvedbi, predlani.

Ker ima tekmovanje poleg športnega tudi zabavni obraz, se dogajanju mnogi pridružijo zaradi dodatnega izziva - biti čim bolj retro. Ker gre za kolo iz šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih, je temu primerna lahko tudi oprava tekmovalcev. Pisanih pajkic, svetlečih trenirk, majic s sijočimi napisi, trakov v laseh, stilsko ujemajočih retro nogavic in čimbolj disko očal tako ne manjka.

Kot vsako leto, bo komisija tudi letos izbirala naj retro posameznika, posameznico in skupino. Prijave so odprte in se hitro nabirajo, število startnih mest je omejeno na 1.600, na voljo pa jih je še približno polovica.

Takole je bilo lani:

Laura Šimenc Luka Kovačič
Sportal Nora parada: s ponijem v 40 minutah na Vršič!
Ne spreglejte