Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
17. 12. 2007,
10.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 10.59

8 let

Prešibka tudi "moč" Tivolija

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Ko bi le igrali vse tekme v Tivoliju," so po porazu Olimpije pri Žalgirisu modrovali privrženci slovenskega evroligaša. A košarkarji Tau Ceramice so ukanili tudi tivolski urok.

Potem ko sta v veliki tivolski dvorani klonila tako CSKA kot tudi Olympiacos, so se ljubljanski apetiti vidno povečali. Vseeno poraz proti Tau Ceramici, ki v zadnjih sezonah sooblikuje evropski košarkarski vrh, ne more biti tragičen ali pa alarmanten. Tudi v taboru slovenskih podprvakov so kmalu ocenili, da je prvi domači spodrsljaj nadvse razumljiv. Izbranci hrvaškega trenerja Nevena Spahije, ki so pred tem prepričljivo ugnali Virtus, Prokom in Sieno, za nameček pa v zadnjem obdobju blestijo še v domačem prvenstvu, so namreč dokazali, da niso zgolj naključno izbrani posamezniki. Tako so že v uvodnih minutah razorožili najnevarnejše Ljubljančane, med katerimi sta na začetku do svojih metov pravzaprav prihajala le Marko Milič in Hasan Rizvić, v napadu pa so uveljavili svojo raznoliko igro. V številnih trenutkih tekme so lahko gostitelji le nemočno ugibali, s katerega položaja bodo Baski "udarili". Razpoloženi Igor Rakočević se je razigral že v prvi četrtini, širok repertoar znanja sta pokazala tudi Zoran Planinić in Tiago Splitter, odločno pa so jima sledili še Pete Mickeal, Will McDonald in ostali.

Upanja niso izgubili, a …

Seveda tretjega evropskega poraza Uniona Olimpije ne gre gledati zgolj skozi prizmo bogatega in z znanjem ter močjo podkovanega igralskega seznama španskega moštva. Navsezadnje je prišel moskovski CSKA v Ljubljano s še bolj učinkovitim kadrom in boljšo rezultatsko popotnico, velikega spoštovanja pa je bila vredna tudi zasedba Olympiacosa. A "zmaji" so v dvobojih z nekdanjimi evropskimi klubskimi prvaki pokazali nekoliko drugačen obraz. Čeprav so tudi v sredo vse do zadnjih minut skušali spreobrniti potek dogodkov, pa bi se težko izognili dejstvu, da so ob soočenjih z Rusi in Grki odigrali na precej višji ravni. Predvsem v obrambi so se bolj natančno držali trenerjevih navodil in bili precej bolj nepopustljivi. Slednje velja tudi za ritem igre v napadu. V akcije so vlagali več energije in domišljije, svoj delež so prispevali igralci s klopi, predvsem pa je imel Memi Bečirović na razpolago več nevarnih mož. Proti Baskom je nemalokrat pogledoval proti klopi in se spraševal, komu nameniti večja pooblastila v napadu.

Bečirovič kot psiholog

Da stanje v tivolskem evroligašu trenutno ni povsem idealno, je bilo v veliki meri jasno že pred sredinim obračunom. Trener se je pred časom povsem upravičeno pritoževal nad skromno motiviranostjo svojih izbrancev v ligi NLB. Skrb vzbujajoč je tudi razkorak med predstavami doma in v gosteh. "Zmaji" so namreč izgubili obe gostujoči tekmi v evroligi, pri čemer skupna razlika v doseženih in prejetih koših znaša celo minus 47. Praznih rok so se vrnili tudi s štirih gostovanj v jadranski druščini. Sezamu težav lahko mirne vesti dodamo še velika nihanja nekaterih nosilcev igre in predvsem precejšnjo neučinkovitost tivolskih Američanov. Predstave slednjih so namreč pod pričakovanji, hkrati pa so očitno v ekipo vnesli tudi razdvojenost in občasen nemir. Bečirovič se bo moral tako pred novimi izzivi posvetiti tudi psihološki ravni ali pa čez čas s ponižnimi prošnjami odločneje potrkati na direktorjeva vrata.

Ne spreglejte