Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 2. 2024,
4.00

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Sadik Mujkić na današnji dan

Četrtek, 29. 2. 2024, 4.00

1 mesec, 4 tedne

Na današnji dan (29. februar) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Barcelona 1992 Veslanje Četverec Sadik Mujkić | Od leve proti desni: Jani Klemenčič, Sašo Mirjanič, Milan Janša in Sadik Mujkić. | Foto www.alesfevzer.com

Od leve proti desni: Jani Klemenčič, Sašo Mirjanič, Milan Janša in Sadik Mujkić.

Foto: www.alesfevzer.com

Sadik Mujkić
Sportal Avtomehanik, ki je treniral v prostem času in osvojil dve olimpijski medalji #video

Nekdanji slovenski veslač Sadik Mujkić se je rodil 29. februarja 1968. V bogati veslaški karieri je prejel dve bronasti olimpijski medalji. Leta 1998, ko je zastopal še barve nekdanje skupne države Jugoslavije, je v dvojcu brez krmarja na olimpijskih igrah v Seulu skupaj z Bojanom Prešernom osvojil tretje mesto, štiri leta pozneje, ko je bila Slovenija že samostojna država, pa je bil v Barceloni v četvercu brez krmarja znova tretji. Četverec so sestavljali še Milan Janša, Sašo Mirjanič in Jani Klemenčič.  

Sadik Mujkić bogate izkušnje iz veslanja prenaša na mlajše rodove. | Foto: Vid Ponikvar Sadik Mujkić bogate izkušnje iz veslanja prenaša na mlajše rodove. Foto: Vid Ponikvar


Zgodilo se je …

Leta 1964 je avstralska plavalka Dawn Fraser na olimpijskih igrah v Tokiu osvojila zlato medaljo na 100 m prosto ter postavila nov svetovni rekord (58,90 sekunde).

Leta 1996 je 18-letna članica smučarskega kluba Olimpija Katarina Breznik na mladinskem svetovnem prvenstvu v švicarskem Ybrigu v veleslalomu osvojila bronasto medaljo. Zmagala je Italijanka Karen Putzer, druga pa je bila Avstrijka Selina Heregger.

Leta 2000 se je španski kolesar Saul Morales smrtno ponesrečil na dirki po Argentini. Nesrečnega Moralesa, člana poklicnega moštva Fuenlabrada, je zadel tovornjak. Umrl je na poti v bolnišnico. 

Leta 2004 je slovenska moška kadetska rokometna reprezentanca na sredozemskih igrah na Portugalskem osvojila zlato odličje. V finalu je v Castelu Brancu premagala Španijo z 20:18.

Leta 2008 je Mednarodna smučarska zveza (FIS) avstrijskemu trenerju smučarjev tekačev Emilu Hochu izrekla doživljenjsko prepoved delovanja v športu zaradi številnih dopinških prekrškov med zimskimi olimpijskimi igrami 2006 v Torinu.

Leta 2012 sta se nogometni reprezentanci Slovenije in Škotske na prijateljski tekmi v Kopru razšli z 1:1. Prvič je za člansko izbrano vrsto zaigral Haris Vučkić.

Leta 2016 so nekdanjega predsednika nemškega nogometnega velikana Bayerna iz Münchna, Ullija Hoenessa, po 21 mesecih izpustili iz zapora, kjer je prestajal kazen zaradi utaje davkov.

Leta 2020 je avstrijska alpska smučarka Nina Ortlieb na superveleslalomu v La Thuilu prišla do prve zmage v svetovnem pokalu. Zgolj za stotinko sekunde je prehitela takrat vodilno v skupnem seštevku Italijanko Federico Brignone.


Rodili so se …

1952 nekdanja ruska smučarska tekačica Raisa Smetanina
1968
 nekdanji slovenski veslač Sadik Mujkić
1976 nekdanja madžarska kanuistka Katalin Kovacs
1980 nekdanji kanadski hokejist Simon Gagne
1980
nekdanja slovenska košarkarica Janja Meglič
1984
nekdanji kanadski hokejist Cam Ward
1984
nekdanji slovenski atlet Matej Kralj
1984
nekdanji ameriški plavalec Cullen Jones
1988
nemški nogometaš Benedikt Höwedes
2000
ameriški košarkar Tyrese Haliburton
2000
španski nogometaš Ferran Torres
2000
danski nogometaš Jesper Lindstrom
2004
ameriška plavalka Lydia Jacoby

Ne spreglejte