Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 2. 2024,
4.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Petra Majdič olimpijske igre na današnji dan

Sobota, 17. 2. 2024, 4.00

2 meseca, 1 teden

Na današnji dan (17. februar)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Petra Majdič | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

leta 2010 se dan na olimpijskih igrah v Vancouvru za nekdanjo slovensko smučarsko tekačico Petro Majdič ni začel obetavno. Drama v Whistlerju se je začela na dan tekme v klasičnem šprintu na jutranjem ogrevanju. Majdičeva je na spustu v poledenelem ovinku zapeljala s proge, padla v globoko jamo in se huje poškodovala.

Zdelo se je, da je njenih nastopov na šprintu konec, še preden so se začeli. A imela je drugačne načrte. Kljub hudim bolečinam, ki niso pustile ravnodušnega nikogar, so ji odgovorni v tekmovanju dovolili nastopiti. V kvalifikacijah je nastopila na repu nastopajočih, v nadaljnje boje se je takrat 30-letna tekačica uvrstila z 19. rezultatom.

V četrtfinalu je bila suverena, v polfinalu pa je bila razsežnost njene poškodbe vse bolj vidna. Kot srečna poraženka se je uvrstila v finale, tam pa z železno voljo ciljno črto prečkala kot tretja in se nemočno zgrudila.

Petro Majdič je zdravniško osebje po tretjem mestu takole odneslo iz ciljne arene, v kateri se je zgrudila v bolečinah. | Foto: Reuters Petro Majdič je zdravniško osebje po tretjem mestu takole odneslo iz ciljne arene, v kateri se je zgrudila v bolečinah. Foto: Reuters

"Dosegli smo vse," so bile njene prve besede po osvojenem bronastem olimpijskem odličju, o katerem je dejala: "Ta kolajna je zame kot zlata, posuta z diamanti. Zdržati tri ure tako bolečino in še teči je nekaj neverjetnega. V takih okoliščinah kolajne nisem pričakovala, sem pa si jo močno želela."

Poznejši pregledi so pokazali, da se je na zmagovalni oder olimpijskih iger povzpela s kar štirimi zlomljenimi rebri, eno od zlomljenih reber pa je predrlo popljučnico in zrak je začel iz pljuč uhajati v prsno votlino.

Na zmagovalnem odru je bila pod budnim očesom spremljevalnega osebja. | Foto: Reuters Na zmagovalnem odru je bila pod budnim očesom spremljevalnega osebja. Foto: Reuters

Olimpijska prvakinja je postala Norvežanka Marit Björgen, drugo mesto pa je pripadlo Poljakinji Justyni Kowalczyk. Na podelitev odličij je Majdičeva prišla s cevko, ki so ji jo vstavili v medrebrni prostor, in s pomočjo spremljevalnega osebja, po svečanosti pa so jo s helikopterjem prepeljali na zdravljenje v Vancouver.

Majdičeva si je za hrabrost v Vancouvru priborila prestižno nagrado Terryja Foxa za najbolj pogumno in požrtvovalno športnico.


Zgodilo se je še …

Leta 1962 je pokojni ameriški košarkar Wilt Chamberlain v dresu Philadelphia Warriors na tekmi s St. Louis Hawks dosegel 67 točk. Dva tedna zatem, 2. marca, je ob zmagi nad New York Knicks dosegel kar 100 točk, kar je še danes rekord.

Leta 1974 je v stampedu na nogometnem štadionu Zamalek v Kairu umrlo 49 ljudi. Nesrečni dogodek se je pripetil pred prijateljsko tekmo med domačim klubom Zamalek SC in Dukla Praga.

Leta 1998 so ameriške hokejistke v finalu olimpijskih iger premagale Kanadčanke in osvojile prvo olimpijsko zlato.

Leta 2005 je v 70. letu starosti umrl sloviti argentinski nogometni reprezentant Omar Sivori, ki je igral za River Plate in Juventus, leta 1961 pa bil izbran za evropskega igralca leta. Nekaj nastopov je zbral tudi v italijanski reprezentanci.

Leta 2006 so na mesto selektorja makedonske nogometne članske reprezentance uradno imenovali Srečka Katanca.

Leta 2007 je najboljši slovenski profesionalni boksar Dejan Zavec v Magdeburgu postal prvak Evropske unije v velterski kategoriji do 66,7 kilograma. Naslovoma prvaka po združenjih IBF in WBO je Ptujčan tako dodal še tretji šampionski pas, potem ko je z večjim številom doseženih točk po 12 rundah in enoglasni sodniški odločitvi premagal Francoza Nicolasa Guisseta.

Leta 2008 je smučarski skakalec Jernej Damjan na tekmi za svetovni pokal v Willingenu dosegel skočil na drugo mesto, tik za Norvežana Björna Einarja Romörna.

Leta 2011 je najboljša slovenska smučarka vseh časov Tina Maze na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu osvojila zlato veleslalomsko kolajno. Za devet stotink sekunde je bila hitrejša od najbližje zasledovalke Italijanke Federice Brignone.

Leta 2011 je Nogometna zveza Slovenije na volilni skupščini za novega predsednika pričakovano potrdila Aleksandra Čeferina, ki je bil po odstopu od kandidature Tugomirja Frajmana edini kandidat za predsedniški stolček.

Leta 2018 je na olimpijskih igrah v Pjongčangu češka deskarka Ester Ledecka osupnila svet in v obup spravila tekmice na alpskem supervelelslalomu in osvojila zlato medaljo. Branilka naslova iz Sočija, Avstrijka Anna Veith, se je v cilju že veselila zmage, ko je Ledecka priletela v cilj s štartno številko 26. Tina Weirather iz Liechtensteina se je morala sprijazniti z bronom, češko presenečenje pa je najbolj boleče občutila Švicarka lara Gut, ki je ostala brez medalje.

Leta 2019 so košarkarji Sixt Primorske drugič zapored postali zmagovalci pokala Spar. V finalu zaključnega turnirja v Kopru so premagali Hopse Polzelo z 91:72 (19:25, 42:40, 66:50).

Leta 2020 je Luka Dončić je kot drugi Slovenec po Goranu Dragiću zaigral na prestižni tekmi zvezd lige NBA. A je imel kot prvi mesto v začetni peterki – izbrali so ga navijači, košarkarji lige in novinarji. V 18 minutah je v statistiko vpisal osem točk (met za tri točke 2/5, za dve 1/1), štiri asistence, skok in ukradeno žogo.

 


Rodili so se:

1919 pokojni ameriški teniški igralec Joe Hunt
1958
nekdanji nogometaš Sovjetske zveze Sergej Pavlovič Baltacha
1960
nekdanji kanadski hokejist Lindy Ruff
1963
nekdanji ameriški košarkar Michael "Air" Jordan
1966
nekdanji kanadski hokejist, menedžer Luc Robitaille
1968
nekdanji italijanski nogometaš Giuseppe Signori
1971
pokojna slovenska atletinja Jerneja Perc
1971
nekdanji slovenski kolesar Rajko Petek
1973
nekdanji slovenski kolesar Gregor Zajc
1974
nekdanji slovenski hokejist Peter Rožič
1975
nekdanji češki hokejist Václav Prospal
1978
nekdanji slovenski vaterpolist Erik Bukovac
1980
ameriški košarkar Al Harrington
1980
nekdanji izraelski nogometaš Klemi Saban
1982
nekdanji brazilski nogometaš Adriano
1984 ameriški hokejist Drew Miller
1984
poljski košarkar Marcin Gortat
1985
norveški smučarski skakalec Anders Jacobsen
1986
nekdanja slovenska telemark smučarka Urška Železnik
1987 slovenski nogometaš Miral Samardžić
1988 
ukrajinski boksar Vasil Lomačenko
1989 britanska plavalka Rebecca Adlington
1990 
madžarski nogometaš Attila Fiola
1993 
slovenski košarkar Matej Rojc
1993 španski motociklist Marc Márquez
1995 
ameriška teniška igralka Madison Keys
1997 turški nogometaš Zeki Celik
1999 
avstralski teniški igralec Alex de Minaur
1999 
slovenski nogometaš Nik Marinšek
1999 
slovenski rokometaš Štefan Žabič
1999 
slovenski atlet Kristjan Čeh
2000 slovenski biatlonec Anton Vidmar
2001
nekdanja slovenska deskarka na snegu Sara Goltes
2003 
slovenska odbojkarica Lorena Lorber Fijok
2006
slovenska biatlonka Ela Sever

Valentino Rossi
Sportal Na današnji dan (16. februar) ...
Sportal Na današnji dan (15. februar) ...
Jure Franko Sarajevo 1984
Sportal Na današnji dan (14. februar) ...
Hermann Maier
Sportal Na današnji dan (13. februar) ...
Ilka Štuhec
Sportal Na današnji dan (12. februar) ...
Ne spreglejte